כמעט שנה וחצי אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, מספר החיילים הרוסים שנהרגו במדינה השכנה עומד על קרוב ל-50 אלף איש. כך עולה מתחקיר שפרסמו אתמול (ב') שני כלי תקשורת רוסיים עצמאיים, Mediazon ו"מדוזה", הידועים כמבקרים חריפים של הקרמלין. התחקיר, שנשען על נתונים מדעיים שנאספו באוניברסיטת טיבינגן בגרמניה, שופך לכאורה אור על אחד מהסודות השמורים ביותר במוסקבה: מחיר הדמים ששילם הציבור הרוסי על החלטתו של ולדימיר פוטין לצאת למלחמה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• פוטין נפגש עם פריגוז'ין אחרי המרד; 4 נהרגו בהפצצה רוסית בבית ספר
• גיבורי מריופול הוחזרו הביתה, כוננות שיא לקראת פסגת נאט"ו ליד הגבול הרוסי
• ביידן: אוקראינה תקבל פצצות מצרר; ארדואן: מגיע לקייב להצטרף לנאט"ו
• פריגוז'ין שב במפתיע לרוסיה והושפל ע"י פוטין: תמונות הסלפי עם הפאות הודלפו
התחקיר החדש נשען על שיטת הניתוח הסטטיסטית הפופולרית מימי הקורונה שבה נבדק שיעור המוות העודף. החוקרים בחנו נתוני תמותה רשמיים שנאספו ברוסיה ורישומים הנוגעים להסדרי ירושה, ואז ניסו לחשב כמה גברים בני פחות מ-50 מתו ברוסיה מפברואר 2022, מועד הפלישה, עד 2023, ולבדוק את הפער בין התמותה שלהם בתקופה הזו לתמותה בתקופות מקבילות בשנים קודמות.
רוסיה ואוקראינה, נזכיר, נמנעות שתיהן מלמסור עדכונים שוטפים על מספר ההרוגים והפצועים שלהן בקרבות כדי לא לתת יתרון מורלי לאויב, ושתיהן נוהגות לנפק הצהרות מנופחות על מספר האבדות בצד השני, מבלי לגבות אותן בראיות. אף שבמערב העריכו כבר בשנה שעברה כי רבבות חיילים רוסים נהרגו במלחמה ועוד עשרות אלפים נפצעו, רוסיה הודתה עד כה ב-6,000 חיילים הרוגים בלבד. עיתונאים ופעילי אופוזיציה ברוסיה מדווחים כי המשטר שם פועל למנוע כל דיווח על הרוגים בתקשורת הרוסית, וכי עצם התיעוד של מקרי הרג מוגדר שם כעת כמעשה התרסה והתקוממות, שהחוטאים בו עלולים למצוא עצמם נרדפים ואף עומדים לדין.
אל מול האתגרים האלה ניסו Mediazona והשירות של ה-BBC ברוסית, בסיוע רשת מתנדבים, להשתמש בפוסטים מהרשתות החברתיות ובתמונות מבתי קברות ברחבי רוסיה כדי לבנות מאגר נתונים של מקרי מוות ודאיים של חיילים רוסים. נכון ל-7 ביולי הם אימתו באופן חד-משמעי את מותם של 27,423 חיילים כאלה.
"אלה רק חיילים שאנחנו מכירים בשמם ושקיבלנו אישור למוות שלהם מכמה מקורות", מסביר דמיטרי טרשצ'נין, עורך ב-Mediazona שהשתתף בתחקיר. "ההערכה שקיימנו יחד עם 'מדוזה' אפשרה לנו לראות את מקרי המוות הנסתרים, אלה שממשלת רוסיה מנסה כל כך באובססיביות ובחוסר הצלחה להחביא מעיני הציבור".
10,000 הרוגים ב-9 שנים מול 47 אלף ב-17 חודשים
כדי לגבש את מניין ההרוגים המשוער, עיתונאי Mediazona ו"מדוזה" שמו ידיהם על תיקי ירושה שהוגשו לרשויות ברוסיה. לפי הניתוח שלהם, בשנת 2022 היה מספר תיקי הירושה שנפתחו לגברים בני 15 עד 49 גבוה בכ-25 אלף מהמספר הצפוי על סמך נתוני השנים הקודמות, ועד ל-27 במאי 2023 הגיע המספר העודף ל-47 אלף. המספר הזה תואם את ההערכה שפרסמה ארה"ב במאי השנה, ולפיה בחמשת החודשים שעברו מאז דצמבר האחרון נהרגו באוקראינה עוד יותר מ-20 אלף רוסים.
לפי התחקיר של Mediazona ו"מדוזה" מספר החיילים הרוסים שנהרגו באוקראינה מאז תחילת המלחמה מעט נמוך יותר מהמספרים המשוערים שהציגו בחודשים האחרונים בריטניה וארה"ב. משרד ההגנה בלונדון העריך בפברואר שמספר ההרוגים הרוסים הכללי באוקראינה הוא בין 40 אלף ל-60 אלף, ובמסמכים שהודלפו מהמודיעין האמריקני בתחילת השנה נכתב שלפי הערכת וושינגטון בין 35 אלף ל-43 אלף חיילים רוסים נהרגו בשנה הראשונה לקרבות.
כך או כך עדיין מדובר בקציר דמים עצום: לשם השוואה במלחמה באפגניסטן שהתנהלה בשנות ה-80 ונמשכה יותר מתשע שנים איבד הצבא הסובייטי כ-10,000 חיילים. במלחמה באוקראינה, שנמשכת רק שנה וחמישה חודשים, איבד צבא רוסיה כבר עכשיו מספר חיילים גדול פי שלושה עד חמישה.
לפי עדכון שפרסם אתמול משרד ההגנה הבריטי על המלחמה באוקראינה, רבים ממקרי ההרג בצבא הרוסי היו יכולים להימנע אילו חייליו של פוטין היו זוכים לעזרה ראשונה יעילה יותר בקו החזית, והדברים נכונים גם לגבי קטיעת איברים. בעדכונו קבע המשרד כי ב-17 חודשי המלחמה ספגו הכוחות הרוסיים כ-400 קורבנות ביום, וכי עובדה זו הובילה את צוותי הרפואה הקרבית של רוסיה למשבר קשה. להערכתו הדבר פוגע גם ביכולותיהם של שירותי הבריאות להעניק טיפול רפואי לאזרחים המתגוררים באזורים הסמוכים לגבול עם אוקראינה.
"מדוזה" הוא אתר חדשות רוסי הפועל זה שמונה שנים מהגלות, והמטה שלו שוכן בריגה, בירת לטביה. באפריל 2021 הכריזה רוסיה על האתר "סוכן זר", הכרזה המקשה עליו לייצר הכנסות מפרסום. בינואר השנה הכריז הקרמלין על "מדוזה" כעל ארגון בלתי חוקי. גם את Mediazona הגדירה מוסקבה כסוכן זר, ואתר האינטרנט שלו נחסם ברוסיה אחרי הפלישה לאוקראינה אשתקד.
בתוך כך דיווחו אמש כלי התקשורת ברוסיה כי סגן המנהל של מחלקת גיוס בקרסנודר, ששימש גם כמפקד צוללת בצי הים השחור הרוסי, נרצח בעיר על-ידי חמוש. האיש, סטניסלב רז'יצקי, פיקד על הצוללת קרסנודר, אך לא ברור אם הוא שימש הקפטן שלה בזמן שנרצח.
פורסם לראשונה: 20:40, 10.07.23