נקמתה של סואלה, בצל המלחמה בעזה
שרת הפנים לשעבר של בריטניה סואלה ברוורמן, שראש הממשלה רישי סונאק נכנע שלשום ללחץ ופיטר אותה בעקבות טענותיה שהמשטרה נוקטת יד רכה מדי כלפי המפגינים הפרו-פלסטינים, האשימה אותו אמש בבגידה בה ובמדינה. במכתב פומבי לסונאק, שעשוי לאותת על תחילת המרוץ שלה להחלפתו בתפקיד מנהיג המפלגה השמרנית אם יפסיד בבחירות הכלליות שייערכו בשנה הבאה כפי שחוזים הסקרים, כתבה ברוורמן כי סונאק הפר את הבטחתו "לעשות את כל הנדרש" כדי למנוע כניסת סירות ומהגרים בלתי חוקיים לבריטניה. דבריה באו ערב פסיקת בית המשפט העליון הבריטי בשאלה אם ממשלת בריטניה יכולה לדבוק בתוכניתה לגרש מבקשי מקלט לרואנדה.
במכתבה כתבה ברוורמן, הנהנית מפופולריות רבה בחוגי הימין, כי סונאק הפר גם שורה של הבטחות שנתן לה כדי שתסכים לכהן בממשלתו: "מישהו צריך להיות כן: התוכנית שלך לא עובדת, ספגנו מספר שיא של הפסדים במערכות בחירות, תוכניות האתחול שלך נכשלו והזמן שלנו אוזל. אתה צריך לשנות כיוון בהקדם". דוברו של סונאק מסר בתגובה: "ראש הממשלה מאמין במעשים, לא במילים".
ברוורמן, נזכיר, פוטרה שלשום אחרי שפרסמה ב"טיימס" הלונדוני ללא היתר מאמר שבו האשימה את המשטרה כי היא נוקטת מדיניות של איפה ואיפה ומפעילה יד רכה מדי כלפי המפגינים נגד ישראל, שאת הפגנותיהם כינתה "צעדות שנאה". ראש הממשלה סונאק בעצמו האשים חלק מהמפגינים בפרובוקציות וב"גילויי סימפתיה לחמאס", ותחילה נמנע מלהדיח את ברוורמן, אבל תחת לחץ, גם מתוך מפלגתו שלו, עשה זאת לבסוף. מבקריה של ברוורמן טענו כי המאמר שלה הגביר את המתיחות ועודד פעילי ימין לצאת לרחובות בסוף השבוע כדי להתעמת עם מפגינים פרו-פלסטינים ועם שוטרים.
במכתבה אתמול תקפה ברוורמן גם את התנהלותו של סונאק בעניין ההפגנות הפרו-פלסטיניות, ואמרה כי בעוד היא השמיעה קריאה ברורה לאסור את ההפגנות הללו, תגובתו הייתה "חלשה ולא חד-משמעית, ונעדרה את כישורי המנהיגות שלהם המדינה הזאת זקוקה". היא כתבה כי "כמו בכל כך הרבה עניינים אחרים, ניסית לדחות החלטות קשות כדי להפחית ככל האפשר את הסיכון הפוליטי הנשקף לך".
ברוורמן, בת להורים ממוצא הודי, נשואה לראל ברוורמן, יליד דרום אפריקה ממוצא יהודי שגר בעבר בישראל. בראיונות שנתנה בעבר הגדירה אותו "יהודי וציוני גאה", וסיפרה שיש לו קרובי משפחה ששירתו בצה"ל.
מפעל הכטב"מים האיראני תופס צורה
תמונות לוויין שפורסמו בימים האחרונים מלמדות כי רוסיה מתקדמת בהקמת המפעל שבו אמורים להיות מיוצרים כטב"מים איראניים מתאבדים מדגם "שאהד 136", כך שיוכלו לשמש אותה למלחמה באוקראינה. המתקן שוכן באזור הכלכלי המיוחד אלבוגה שברפובליקה טטרסטן, כ-800 קילומטרים ממזרח למוסקבה, ולפי ה-Institute for Science and International Security בוושינגטון, בנייתו הולכת ומתקדמת, ואפשר לצפות שרוסיה תגביר את מתקפות הכטב"מים שלה על תשתיות האנרגיה של אוקראינה במהלך החורף.
לפי הדו"ח של המכון, בתמונת לוויין מאמצע ספטמבר נראה במתחם מבנה חדשה התואם לחלוטין תוכניות בנוגע למתקן שהודלפו ל"וושינגטון פוסט" קודם לכן השנה. לפי ההדלפה ההיא, מדובר בבניין שישמש לייצור המוני של כטב"מים מסוג "שאהד 136", תוך שיפור וייעול תהליכי הייצור ובסופו של דבר גם שכלול יכולותיו של הכטב"ם. בחודש יוני דיווחה ארה"ב כי יש לה מידע שלפיו נוסף על כך שהיא מספקת כטב"מים לרוסיה, טהרן פועלת עם מוסקבה לייצר כטב"מים כאלה באלבוגה, והמפעל החדש שם יכול להיכנס לשימוש מלא כבר בתחילת השנה הבאה.
שיתוף הפעולה המתהדק בין רוסיה לאיראן מאז תחילת המלחמה באוקראינה הוא סיבה לדאגה גם בישראל, בין השאר משום שבאמצעות השימוש שעושה מוסקבה בנשק מטהרן עשויה הרפובליקה האיסלאמית לבחון את יכולותיה לקראת מתקפות עתידיות על יעדים ישראליים.
טייוואן, סייבר וחמאס: שי ג'ינפינג בקליפורניה
בצל המלחמות במזרח התיכון ובאוקראינה, המטלטלות את המערכת הגאופוליטית ומאיימות לערער את הסדר העולמי, ייפגשו היום בסן פרנסיסקו לוועידת פסגה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא סין שי ג'ינפינג, מנהיגיהן של שתי הכלכלות הגדולות בעולם. הפגישה תיערך בניסיון להפחית את המתיחות הגדולה בין המדינות בשלל סוגיות, בהן האיום של סין על טייוואן, ההתנהלות הכלכלית הלא-הוגנת לכאורה של בייג'ינג והטענות של וושינגטון כי סין גונבת טכנולוגיות מחברות אמריקניות ומנהלת מתקפות סייבר על סוכנויות ממשל בארה"ב. ברקע תרחף גם ההתייצבות המרומזת של הממשלה הסינית לצד רוסיה וחמאס במלחמה נגד ישראל.
הפגישה בין ביידן לשי תיערך בשולי הוועידה לשיתוף פעולה כלכלי אסייתי-פסיפי שתתקיים בקליפורניה, ובמהלכה צפויים השניים להכריז על חידוש כמה ערוצי תקשורת בין הצבאות שלהם, כדי לעצור את הגידול שחל בשנים האחרונות בתקריות האוויריות והימיות ביניהם.
בלילה האחרון, לקראת הפגישה, הביע ביידן תקווה שהשיחות עם שי יעזרו לייצב את היחסים בין סין לארה"ב, ואמר כי המטרה הכללית שלו היא להשיב את הקשרים בין המדינות למסלול נורמלי: "אני רוצה שנוכל להרים את הטלפון ולדבר זה עם זה אם יש משבר. שנוכל לוודא שהצבאות שלנו עדיין מקיימים קשה זה עם זה. אנחנו לא מנסים להיפרד מסין, אנחנו מנסים לשנות לטובה את מערכת היחסים שלנו איתה".
השופט הא-בינארי נרצח
את מקסיקו מסעירה פרשת מותו של השופט הא-בינארי חסוס אוסיאל באנה, שלפי החשד נרצח באמצעות תער. באנה ובן זוגו דוריאן ניאבס נמצאו מתים ביום שני לפנות בוקר בביתם במדינת המחוז אגווסקליינטס שבמרכז מקסיקו, כשעל גופו של באנה 20 חתכים, כולל חתך קטלני בצוואר. לפי התביעה, צילומי וידאו וטביעות אצבע מהזירה לא העלו מעורבות של אדם שלישי, וראיות פורנזיות מסוימות מצביעות על האפשרות שנייבס רצח את באנה ולאחר מכן התאבד. בדמו של נייבס נמצאו סמים מסוג מתאמפטמין. עם זאת החקירה נמשכת, וארגוני זכויות אדם קראו לרשויות לחקור אם זהותו המגדרית ופעילותו החברתית של באנה היו מניע לרצח, כך שמדובר למעשה בפשע שנאה.
באנה מונה לשופט בשנה שעברה, ומעריכים כי הוא האדם הא-בינארי הראשון במקסיקו שהחזיק בתפקיד כזה. אדם א-בינארי הוא מי שאינו מזדהה רק כגבר או כאישה. באנה היה אחד הפעילים הלהט"בים הבולטים והמוכרים במקסיקו, ונהג כדבר שבשגרה לפרסם תמונות וסרטונים שלו בחצאית ובעקבים או מנופף במניפה בצבעי הקשת במשרדי בית המשפט. הוא נהנה ממאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות.
גופותיהם של באנה ונייבס נמצאו על-ידי עוזרת הבית של באנה, והיא הזעיקה מיד את מאבטחו של השופט. שני בני הזוג זכו לאבטחה מטעם המדינה. מאז גילוי הגופות נערכו בערי מקסיקו שלל עצרות שבהן הודלקו נרות לזכר באנה ונייבס, וחלק מהמשתתפים בהן הניפו את דגל הגאווה – אותו דגל שבאנה עצמו הרבה להניף באירועים פומביים, כולל זה שבו חשף אשתקד שר החוץ של מקסיקו את הדרכון הא-בינארי הראשון של ארצו. אביו של באנה דחה את אתמול את התיאוריה שלפיה ניאבס רצח את באנה, וליד ארונותיהם של בני הזוג, שנעטפו שניהם בדגלי גאווה, אמר לבנו: "אני אוהב אותך יקירי. מאבקים כאלה לא מנצחים בין לילה".
"השמאן של Qanon" רץ לקונגרס
מהי חוצפה? הנה דוגמה שיכולה לשמש הגדרה מילונית טובה למילה הזו: כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי ג'ייקוב צ'נסלי, מי שנודע כ"מפגין הוויקינג" שהפך לסמל הפריצה לקפיטול ב-6 בינואר 2021 וצולם שואג במסדרונות הקונגרס, מתכוון להתמודד בעצמו על מושב בבית הנבחרים בבחירות שייערכו בשנה הבאה. צ'נסלי בן ה-35 הגיש בימים האחרונים מסמך רשמי שבו הוא מצהיר על כוונתו להתמודד על המושב של מחוז הבחירות ה-8 של מדינת אריזונה. הוא מציג עצמו כמועמד ליברטריאני, שאינו משתייך למפלגה הרפובליקנית או הדמוקרטית.
צ'נסלי, נזכיר, צולם בזמן הפריצה לקונגרס כשלראשו קרניים ועל צווארו פרווה. הוא זכה לכינוי "השמאן של Qanon", בשל הזדהותו עם תיאוריית הקונספירציה המטורפת של תנועת Qanon, שהתפשטה בחוגי הימין הקיצוני. בנובמבר 2021 הוא נידון ל-41 חודשי מאסר, אבל במרץ השנה, אחרי 27 חודשים בכלא, הוא שוחרר והועבר למרכז שיקומי בפיניקס. במעמד הכרעת הדין שלו בבית המשפט נשא צ'נסלי נאום ארוך שבו הודה כי טעה בכך שפרץ לקפיטול וכי אין תירוץ למעשיו: "אני אדם טוב שהפר את החוק", אמר אז, "ואני באמת ובתמים מצטער על מעשיי".