מבצע "אושן" של המחוז הצפוני במשטרה, שהביא להפללת 78 חשודים בסחר בנשק, חשף עד כמה מדובר בעסק משגשג. בעוד שרוב החשודים היו יעדים מודיעיניים של המשטרה, היו לא מעט אנשים שזהותם הפתיעה את חוקרי המשטרה בשעה שקיימו עסקאות נשק עם הסוכן הסמוי. בין החשודים שקיימו עסקאות נשק, כך מתברר, יש לוחם בגולני ושני תלמידים - אחד בכיתה י"א והשני בכיתה ח', רק בן 13.
במהלך הפעילות ביקשו מפעיליו של הסוכן ליצור קשר עם דמויות חדשות, כאלה שלא מוכרות למודיעין המשטרתי. כשהודיע הסוכן שיש לו עסקה עם קטינים, אפילו החוקרים הופתעו כשגילו שהוא חזר עם שני כלי נשק מהסוחרים הקטינים, שעל כל אחד מהם הוא שילם עשרות אלפי שקלים.
בפעם אחרת יצא הסוכן לעסקת נשק, שבה רכש רובה צהל"י תקני מלא אחר מתושב הצפון שמשרת כאמור ביחידה קרבית בצה"ל. "זה פשוט מדהים איזה אנשים מעורבים בסחר בנשק", אמר גורם שמעורה בפרטים, ומתח ביקורת מרומזת על מערכת המשפט: "מבחינתם, העסק הזה הוא כל כך רווחי, והעונש שאולי יקבלו אם ייתפסו שווה את הסיכון".
"זה קורה אצלנו בפרונט - אפילו לא בחצר האחורית", סיפר מפקד המחוז הצפוני במשטרה ניצב שמעון לביא בריאיון לאולפן ynet. לדבריו, סוחרי הנשק שנעצרו הם הסוחרים "הדומיננטים ביותר בחברה הערבית במדינת ישראל, כאלה שהם בראש הפירמידה, בטופ של הטופ".
"בשנתיים האחרונות אנחנו מנהלים מאבק עיקש בנושא", הוסיף לביא. "זה נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו משום שאנחנו מבינים שיש לזה את ההשפעה הכי גדולה על אירועי הרצח בחברה הערבית. הייתה כאן החלטה לא רק 'לטפל ביתושים' אלא גם לייבש את הביצה ולטפל בראשי הנחש".
ובכל זאת, לביא ביקש להדגיש כי "זה לא הזמן להעניק מדליות וגביעים", שכן לטענתו, למרות שהמבצע הזה הינו "יצירת מופת, מלאכת מחשבת של שנה וחצי - זה צעד קטן מאוד. ההרתעה שלנו דרך אכיפה פלילית היא די נמוכה".
כשנשאל מהי תקופת המאסר שאותה ירצו - אם בכלל, הסוחרים שנעצרו, השיב: "אני לא מאמין שהעונשים יהיו נמוכים. יש פה מספר עסקאות, יש פה סוחרים עם עבר פלילי עשיר מאוד בסחר באמל"ח, כאלה שיש להם מאסרים על תנאי. הם צריכים להיות בכלא הרבה שנים".
"חייב להיות פה טיפול שורש, טיפול באמצעי חקיקה", הדגיש לביא. "צריכים לזכור שהנשק, ככל שהוא קטלני - הוא אמצעי לפתור סכסוכים בחברה הערבית, ולכן נדרשת פה עבודה הרבה יותר יסודית ומעמיקה בכל מה שקורה בחברה הערבית. זה לא רק הנשק".
בסוף הריאיון, אמר מפקד המחוז הצפוני כי "החברה הערבית סובלת מאותו אחוז מועט של עבריינים, ואנחנו שמנו אותם בין כוונות. אנחנו מורידים את הכפפות ונחושים בפעילות שלנו מולם".
במבצע, שנחשב לאחד מהגדולים שהיו במשטרה, השתתפו מאות שוטרים מהמחוז הצפוני - שפשטו על בתיהם של לפחות 64 סוחרי נשק שנחשבים מהגדולים בישראל. לפחות 14 מעצרים צפויים בהמשך. במסגרת הפשיטה נתפסו רובים, אקדחים ואמצעי לחימה אחרים - כמו מאגים ומקלעי בראונינג - שכל אחד מהם נמכר בעשרות אלפי שקלים. בין היישובים מהם נעצרו החשודים: טמרה, שפרעם, עוספיה, נצרת וכאבול - שם אותרו אב ושלושת בניו, שפתחו עסק משפחתי לסחר בנשק בלתי חוקי.
מדובר באחת מהפעלות הסוכן הגדולות בתולדות המשטרה. בסך הכול, הסוכן רכש מהעבריינים קרוב ל-70 כלי נשק, מטעני חבלה וטילי לאו. הסוכן הוא עבריין שהוגדר "שובר שוויון" וגויס עוד לפני כשנה, בתקופת כהונתו של מ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן, על-ידי המחוז הצפוני בפיקודו של ניצב שמעון לביא.
לפי המשטרה, בפעילות הסמויה נתפסו בין היתר 40 רובים, 13 אקדחים, שני מקלעים ושני מטעני חבלה עם מערכת הפעלה סלולרית שהיו מוכנים להפעלה. הסוכן פעל תחת כיסוי של חייל בארגון פשע שמספק נשק ל"בוסים" הגדולים. בשנה האחרונה הוא ביצע עשרות עסקאות נשק תחת עיני בלשי הימ"ר, ורכש מסוחרי הנשק הכבדים ביותר בצפון כלי נשק בעשרות אלפי שקלים ליחידה. המאג, למשל, מוערך בכ-180 אלף שקלים, וכל רובה סער בין 50 ל-100 אלף.