פרשת "הצלמים בשירות חמאס": במערך ההסברה הלאומי שבמשרד ראש הממשלה אמרו הבוקר (יום ה') כי הם רואים בחומרה רבה את תופעת הצטרפותם של צלמי עיתונות העובדים עם כלי תקשורת בינלאומיים לסיקור מעשי הטבח של מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר, ודרשו הבהרות. שרים בממשלה אמרו כי הם "אינם שונים מהמחבלים - ודינם אחד".
ארגון HonestReporting פרסם אתמול תחקיר על צלמי עיתונות של כלי תקשורת בינלאומיים – שבשבת הזוועות הצטרפו למחבלים של חמאס וחדרו מרצועת עזה לישראל. בתחקיר נכתב שב-7 באוקטובר המחבלים של חמאס לא היו היחידים שתיעדו את פשעי המלחמה שביצעו ביישובי הדרום: את חלק מהזוועות תיעדו צלמי עיתונות שעובדים עבור סוכנויות הידיעות AP רויטרס ועבור CNN ובניו יורק טיימס.
בעקבות התחקיר, ב-CNN אמרו ל-ynet כי הם משעים את העבודה עם אחד הצלמים, שאף תועד מחובק עם מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. ב-AP סירבו לומר כי ישעו את העבודה עם אותם צלמים. ואכן, בחודש שחלף וגם בימים האחרונים צלם שתיעד את חטיפת יפה אדר העביר תמונות חדשות ל-AP, בין היתר מרפיח. ברויטרס הכחישו בצהרים כל ידע על המתקפה, והדגישו כי התמונות שרכדשו מצלמים פרילנסרים צולמו כשעתיים אחרי שחמאס פתח במתקפה ושיגר רקטות לישראל.
"אנשי תקשורת אלו הם שותפים לפשעים נגד האנושות. מדובר בפגיעה בכללי האתיקה המקצועית", אמרו במשרד ההסברה. "לשכת העיתונות הממשלתית הוציאה הלילה מכתב דחוף לראשי מערכות התקשורת בהן מועסקים צלמים אלו, וביקשה הבהרות בעניין. מערך ההסברה הלאומי דורש כי תינקט פעולה מיידית".
חבר קבינט המלחמה, השר בני גנץ, אמר כי "אם היו עיתונאים שידעו על הטבח, ששתקו וצילמו בזמן שילדים נטבחו - הם אינם שונים מהמחבלים ודינם חד הוא". השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הוסיף: "מי שהיה בטבח וצילם, מי שהיה בטבח ובזז, מי שהיה בטבח ושתק - הוא מחבל! ולמחבלים יש דין אחד".
גם שר התקשורת שלמה קרעי התייחס הבוקר לסערה, והודיע כי פנה למערכות של כלי התקשורת המוזכרים בתחקיר "לקבלת הבהרות מיידיות, ממוסמכות, על הפרסום שבו נראים עיתונאים מטעמם מצטרפים ומצלמים את טבח החמאס בעוטף ב-7 באוקטובר". קרעי כתב במכתב שהעביר לכלי התקשורת: "חומרת המצב דורשת תגובה מהירה ויסודית. עכשיו זה הזמן של יחידים, עיתונאים, מוסדות, איגודים וארגונים ברחבי העולם, לעשות בחירה ברורה. עלינו להחליט אם אנחנו עומדים בצד של החיים והטוב או בצד של טרור מושחת, חוסר אנושיות ורוע".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר כי "באותה הדרך שהתקשורת הבינלאומית מבקשת מאיתנו תגובה, אנחנו עכשיו דורשים תגובה מהם. מי הם העיתונאים האלו? האם הם מעורבים בפיגוע? האם הם ידעו מראש? והאם אתם מתכוונים לפטר אותם?
בארגון העיתונאים והעיתונאיות אמרו כי "ממצאי התחקיר מחייבים בירור מעמיק ושקוף. בתחקיר עולה השאלה אם הצלמים ידעו מראש על המתקפה המתוכננת של חמאס והיו חלק מהכוחות הפולשים. גופי התקשורת הבינלאומיים חייבים לערוך תחקיר פנימי מקיף בנוגע לתפקיד שמילאו שליחיהם בבוקר 7 באוקטובר, ולפרסם לציבור את הממצאים".
המכתב שפרסם השר קרעי:
מאגודת העיתונאים בירושלים נמסר כי "אם אכן נציגי סוכנויות הידיעות והרשתות הגדולות ידעו מראש על הטבח הצפוי, הדבר מעלה חשש לכאורה לשותפות לדבר עבירה או לאי מניעת הרצח. התחקיר מעלה שאלות אתיות קשות, לא רק על התנהלותם של אנשי השטח, אלא גם של מנהלי הרשתות וסוכנויות העיתונות, והשאלה היא האם ידעו על כוונת חמאס, ועדיין נתנו לכך יד. אנו פונים להם לערוך תחקיר נוקב, כדי לבחון את מה שידעו לפני הטבח, והאם התנהלות אחרת שלהם הייתה מובילה להצלת חיים של חפים מפשע רבים. אנו דורשים שיפרסמו את המסקנות בהקדם לפני העולם כולו, בדיוק כפי שהפיצו את הדיווחים ואת התמונות הנוראיים".
סוכנות הידיעות AP הגיבה על הטענות בתחקיר, ומסרה ל-ynet כי "לסוכנות לא הייתה כל ידיעה על התקיפות לפני שהתרחשו. תפקידה של AP הוא לאסוף מידע על אירועי חדשות ברחבי העולם, בכל מקום שבו הם מתרחשים, גם כאשר הם נוראיים וגורמים לנפגעים המוניים. הסוכנות משתמשת בתמונות שצולמו על ידי פרילנסרים ברחבי העולם, כולל בעזה".
ב-AP סירבו להגיב על השאלה אם הצלמים יפסיקו לעבוד עבור סוכנות הידיעות, אבל חצי יממה אחר כך הם פרסמו תגובה מתוקנת ובה הודיעו על הפסקת העבודה עם הצלם חסן אסליי: "התמונות הראשונות שקיבלנו מכל פרילנסר נלקחו יותר משעה אחרי תחילת המתקפות. אף איש צוות של AP היה באותו זמן בגבול. אנחנו כבר לא עובדים עם אסלייה, שעבד איתנו לעתים כפרילנסר גם עם רשתות בינלאומיות אחרות".
הרשת האמריקנית CNN מסרה ל-ynet: "אנחנו מודעים למאמר ולתמונה הנוגעים לחסן אסלייה, צלם עיתונות עצמאי שעבד עם כמה כלי תקשורת בינלאומיים וישראליים. אומנם לא מצאנו בשלב זה סיבה לפקפק בדיוק העיתונאי של העבודה שעשה עבורנו, אך החלטנו להשעות את כל הקשרים עימו".
גם ברויטרס הכחישו כאמור כל ידע מוקדם על מתקפת הטרור של חמאס, והדגישו כי הצלמים שסיפקו לסוכנות תמונות מהשטח בבוקר של ה-7 באוקטובר הם פרילנסרים וכי הם צילמו את התמונות הללו שעתיים אחרי תחילת המתקפה של חמאס. "אנחנו מודעים לדיווח של HonestReporting ולהאשמות שהוטחו בשני צלמים פרילנסרים שתרמו לסיקור של רויטרס את מתקפת 7 באוקטובר", מסרה בצהריים סוכנות הידיעות.
"רויטרס מכחישה באופן קטגורי שהיה לה ידע מוקדם על המתקפה או שצלמים שלה הוטמעו עם חמאס ב-7 באוקטובר. רויטרס רכשה תמונות משני צלמים פרילנסרים שפועלים מעזה ושהיו בגבול בבוקר של 7 באוקטובר, ושעמם לא הייתה לה מערכת יחסים מוקדמת. התמונות שפורסמו על ידי רויטרס צולמו שעתיים אחרי שחמאס ירה רקטות לעבר דרום ישראל ויותר מ-45 דקות אחרי שישראל הודיעה כי חמושים חצו את הגבול. העיתונאים בצוות של רויטרס לא היו בשטח במקומות שמוזכרים במאמר של HonestReporting".
מערכת "ניו יורק טיימס" טרם הגיבה על הטענות כלפי עובדיה.
תגובות לתחקיר התפרסמו גם בצד הפלסטיני. הצלם חסן אסלייה שמוזכר בתחקיר, ואחרי פרסומו נחשפה כאמור תמונה שלו מחובק עם מנהיג חמאס בעזה סינוואר, טען בצהריים הוא "נתון למסע הסתה גדול בתקשורת העברית, לאחר שסיקרתי את המלחמה המתמשכת בעזה". לדברי אסלייה, "מול ההסתה התקשורתית השיטתית הזו כלפיי, אני מטיל אחריות על הרשויות הרלוונטיות ונזהר מפגיעה בצוותי עיתונות ובסוכנויות ידיעות מקומיות הפועלות ברצועת עזה".
לשכת התקשורת הממשלתית בעזה, שנתונה כמובן לשלטון חמאס, מסרה כי היא "מגנה את מסע ההסתה החשוד שמבצע הכיבוש הישראלי והתקשורת המגויסת שלו נגד עיתונאים פלסטינים ואנשי תקשורת פלסטינים שהצטיינו בסיקור התקשורתי של השואה הנאצית הברברית המתמשכת נגד עמנו ברצועת עזה".