שעות אחרי התרסקות המטוס שבה נהרג לפי הדיווחים יבגני פריגוז'ין, ראש "קבוצת וגנר" שניהלה לפני כחודשיים את המרד נגד שלטונות רוסיה, הקרמלין ומשרד ההגנה הרוסי שומרים על שתיקה רועמת, וטרם מסרו תגובה או אישור רשמי בנוגע לגורלו של פריגוז'ין. בזירת ההתרסקות ליד הכפר קוז'קינו שבמחוז טבר הושלם הבוקר (יום ה') פינוי הגופות, ואוהל הוקם בסמוך עבור אנשי הזיהוי הפלילי שאמורים לחקור את ההתרסקות, אם כי נראה כי רק מעטים בעולם מאמינים שלא מדובר בחיסול שביצעו הנשיא ולדימיר פוטין ואנשיו. מול משרדי "קבוצת וגנר" בסנט פטרסבורג, העיר שבה התגורר פריגוז'ין, הניחו הבוקר המנחמים פרחים והדליקו נרות.
מטוסו הפרטי של פריגוז'ין, נזכיר, התרסק אתמול מעט אחרי השעה 18:00 (שעון רוסיה) כשהיה בדרכו ממוסקבה לסנט פטרסבורג. הרשויות ברוסיה דיווחו כי כל עשרת האנשים שהיו בו נהרגו, וכי ברשימת הנוסעים היו פריגוז'ין עצמו ומי שנחשב ליד ימינו ולמפקד השטח של "קבוצת וגנר", דמיטרי אוטקין. בהמשך אמרו גורמים בארגון כי פריגוז'ין אכן נהרג, אך שלטונות רוסיה טרם נתנו לכך אישור רשמי.
"קבוצת וגנר" היא ארגון שכירי חרב שאותו הקים פריגוז'ין בעשור שעבר, ושמאז נשלח על-ידי רוסיה להילחם בשלל זירות בעולם, בהן אפריקה, סוריה ואוקראינה. היא מנתה עשרות אלפי לוחמים, רבים מהם אסירים שזכו בשחרור מוקדם מבתי הכלא הרוסיים תמורת התחייבות להילחם, והואשמה בשלל פשעי מלחמה. באוקראינה היא הייתה אחראית לניצחון בקרב הקשה והארוך על העיירה בחמוט, אך במהלך הקרבות שם פרץ סכסוך בין פריגוז'ין לבין שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב, שאותם האשים פריגוז'ין בבגידה במניעת נשק ומשאבים מלוחמיו.
הסכסוך עם בכירי מערכת הביטחון הוא שהוביל למרד שבו פתח פריגוז'ין בסוף יוני, ושבמהלכו השתלטו לוחמיו על העיר הרוסית רוסטוב-שעל-הדון, והחלו לדהור לעבר מוסקבה. המרד הופסק בתיווכו של הרודן הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו, בעל בריתו הקרוב של בוטין, ובחסותו גובש הסכם שלפיו פריגוז'ין ולוחמיו יוגלו לבלארוס וימשיכו משם את פעילותם. אחרי הפסקת המרד העריכו רבים שפריגוז'ין הפך יעד לחיסול ולכן יסתתר, אבל באופן מפתיע הוא נפגש עם פוטין והסתובב באין מפריע ברוסיה ובעולם.
פריגוז'ין טייל, פוטין נראה מושפל
טטיאנה סטנובאיה, חוקרת לענייני רוסיה, אומרת שתהיה סיבת ההתרסקות אתמול אשר תהיה, כולם יראו בה מעשה נקמה מצד פוטין, והקרמלין מצדו לא ינסה למנוע זאת: "מנקודת מבטם של פוטין, כוחות הביטחון והצבא, מותו של פריגוז'ין חייב להיות לקח לכל מי שעשוי ללכת בדרכו. המשטר לא סלח לפריגוז'ין. אחרי המרד היה בו צורך לזמן קצר כדי להשלים את פירוק קבוצת וגנר ברוסיה בלי סערות גדולות, אבל פריגוז'ין כאדם חי, שמח ומלא בכוח ורעיונות היה ללא ספק איום מהלך על השלטונות, התגלמות ההשפלה הפוליטית של פוטין".
גם מתנגדיו הגולים של פוטין מאשימים אותו במעשה. עבאס גליאמוב, מי שהיה כותב הנאומים שלו והפך בשנים האחרונות לאחד ממבקריו החריפים ומוגדר כעת ברוסיה "סוכן זר", אמר כי הוא מאמין שהנשיא הרוסי יזם את הפלת המטוס כדי להפגין סמכות לקראת הבחירות בשנה הבאה, שבהן הוא צפוי להתמודד על עוד כהונה ולנצח בקלות, בהיעדר חופש בחירה אמיתי. ביל ברוודר, איש עסקים שצבר ניסיון של שנים ברוסיה ונמנה גם הוא עם מבקרי הקרמלין, מסכים: "פוטין לעולם לא סולח ולעולם לא שוכח. כשפריגוז'ין הסתובב לו בעולם אחרי המרד, פוטין נראה חלש ומושפל. זה (החיסול לכאורה) יחזק את הסמכות שלו".
להערכה שפוטין מעורב בהתרסקות מטוסו של פריגוז'ין הצטרף אמש – גם אם במרומז – נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. במהלך ביקור בקליפורניה אמר ביידן כי הוא אינו יודע מה קרה, "אבל אני לא מופתע. לא הרבה דברים קורים ברוסיה בלי שפוטין יעמוד מאחוריהם". גם ממשלת צרפת מסרה הבוקר כי יש "ספק סביר" בנוגע לסיבת ההתרסקות של המטוס.
יצוין כי בעוד חלק מתומכי פריגוז'ין מפנים אצבע מאשימה לעבר הממסד הרוסי, אחרים מאשימים את אוקראינה, מי שספגה אין ספור זוועות ומעשי טבח מלוחמי "וגנר", ולאחרונה מרבה לבצע בשטח רוסיה תקיפות אוויריות באמצעות כטב"מים. אוקראינה מציינת ממש היום את יום העצמאות שלה, שנה וחצי אחרי שרוסיה פלשה אליה.
תעלומת המטוס השני, שהסתובב וחזר למוסקבה
מקורות ברוסיה אמרו אמש לטלוויזיה הרוסית כי הם מאמינים שהמטוס נפגע מטיל קרקע-אוויר אחד או שניים שנורו לעברו. לדברים אין אימות, אך להערכה שהמטוס הופל במתכוון תורמים כמה גורמים. אחד מהם הוא העובדה שהמטוס, מסוג Embraer Legacy 600, היה מעורב בתאונה אחת בלבד ב-20 השנים שבהן היה בשימוש, וגם היא לא נבעה מכשל מכני. נוסף על כך גם במהלך הטיסה אתמול לא ניכרו בו סימנים כלשהי לבעיה עד לנפילתו החדה אל הקרקע, ולא דווח ששידר אות מצוקה. לאלה מצטרפת העובדה שעל סמך סרטונים שפורסמו ברשת מסתמן כי פיצוץ או שניים אירעו במטוס בעודו באוויר, וכי הוא איבד אחת מכנפיו.
במהלך הלילה, גם אחרי שב"קבוצת וגנר" הודיעו על מות פריגוז'ין, הועלו התהיות אם הוא אכן היה במטוס. זמן קצר לאחר ההתרסקות זוהה באתרים למעקב אחר טיסות מטוס פרטי אחר שלפי הערכות שייך לפריגוז'ין, וגם הוא עשה את דרכו לסנט פטרסבורג, אבל אז הסתובב חזרה ונחת במוסקבה. על רקע זה הועלתה ההשערה כי אף שהופיע ברשימת הנוסעים של המטוס שהתרסק, הוא לא היה בתוכו בפועל.
יצוין כי בעבר כבר דווח שפריגוז'ין נהרג בהתרסקות של מטוס, ובהמשך התברר כי לא היה בו: זה קרה באוקטובר 2019, כשמטוס עם שמונה נוסעים ואנשי צוות התרסק ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. אז דווח כי ראש "קבוצת וגנר" היה במטוס ונהרג, אבל שלושה ימים אחר כך הוא הופיע חי ושלם. יש מי שמזכירים כי בעבר דאג פריגוז'ין ששלל אנשים ישנו את שמם כך שייקראו גם הם "יבגני פריגוז'ין", כחלק מניסיונו לטשטש את עקבותיו ולהפחית את הסיכוי שיחוסל.
גם אם פריגוז'ין אכן נהרג, למותו לא צפויה להיות השפעה על המלחמה של רוסיה באוקראינה, שבה לוחמיו מילאו כאמור תפקיד מרכזי. אחרי המרד שבו פתח הארגון הבהירו שלטונות רוסיה כי מעתה לוחמי וגנר יוכלו לשוב להילחם באוקראינה רק כחלק מהצבא הסדיר של רוסיה. לא ברור גם מה יעלה בגורל הארגון: רבים מאנשיו עדיין פרוסים במדינות באפריקה ובזירות אחרות, אבל אם הדיווחים המגיעים ממוסקבה נכונים, הרי שכל הצמרת הבכירה של "וגנר" נספתה בהתרסקות אתמול.
ברשימת ההרוגים: החבר הקרוב ואחראי הלוגיסטיקה
מלבד פריגוז'ין ויד ימינו אוטקין היו כנראה במטוס גם ולרי צ'קלוב, אחד מחבריו הקרובים של פריגוז'ין ואחראי הלוגיסטיקה של הארגון; יבגני מקריאן, קצין משטרה לשעבר שהצטרף ל"קבוצת וגנר" במרץ 2016 ונלחם בסוריה; סרגיי פרופוסטין, מהיחידה שסיפקה לפריגוז'ין רבים משומרי ראשו; אלכסנדר טוטמין, שנהג לפרסם תמונות ראוותניות שלו באינסטגרם; וניקולאי מטוסייב, שלחם בארגון מאז 2017. לנוכח הרשימה הזו, מומחים מעריכים שקבוצת וגנר במתכונתה הנוכחית הגיעה לקיצה, ולמעשה "מתה כעת מוות איטי".
הבוקר טענו גורמים אוקראיניים כי שיירות של אנשי "קבוצת וגנר" נראו עושות דרכן מבלארוס לעבר רוסיה, וכי כוחות הביטחון הבלארוסיים מנסים למנוע מהם לצאת מהמדינה. אמינות הדיווח אינה ברורה, ואם יש ממש מאחוריו, לא ברור מה הייתה מטרת התנועה של אנשי וגנר לעבר ארצו של פוטין.
התרסקות המטוס של פריגוז'ין אתמול התרחשה שעות אחרי שרוסיה אישרה רשמית כי הדיחה את הגנרל הבכיר סרגיי סורוביקין מתפקידו כראש חיל האוויר והחלל שלה. סורוביקין נודע כמצביא אכזר שזכה לכינוי "גנרל ארמגדון" ושימש לזמן קצר מפקד המבצע הרוסי באוקראינה. היו לו יחסים טובים עם פריגוז'ין, ואחרי המרד של "קבוצת וגנר" הוא נעלם, ודווח כי נעצר בחשד שידע על הכוונות למרוד ושיתף איתן פעולה.