מריופול עצרה בצהריים (יום שבת) את פינוי התושבים מהעיר האוקראינית הנצורה, אחרי שסגן ראש העיר סרגיי אורלוב טען בריאיון ל-BBC כי למרות הפסקת האש הזמנית שהוכרזה באזור הבוקר, "הרוסים ממשיכים להפציץ אותנו ולהשתמש בארטילריה. זה מטורף". לדבריו, "אין הפסקת אש במריופול, וגם לא לאורך המסלול ההומניטרי שהוגדר. האזרחים שלנו מוכנים לברוח, אבל לא יכולים בגלל ההפגזה".
מועצת העיר ביקשה מהתושבים לחזור למקלטים ולהמתין למידע נוסף, והוסיפה כי "אנחנו מנהלים משא ומתן עם הצד הרוסי כדי לאשר את הפסקת האש לאורך כל נתיב הפינוי". ממשלת אוקראינה מסרה שהיא בוחנת דיווחים שלפיהם הצבא הרוסי מנצל את הפסקת האש כדי להתקדם לעבר העיר המכותרת. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר מנגד כי רוסיה בודקת טענות שאוקראינה מונעת את חילוץ האזרחים ממריופול. מאוחר יותר האשים משרד ההגנה הרוסי כי צבא רוסיה ספג אש לאחר הקמת המסדרונות ההומניטריים שעליהם סוכם, והאשים כי "לאומנים אוקראינים" מונעים את יציאת האזרחים מהערים. השבוע טען המשרד ש"לאומנים אוקראינים" אחראים גם לשריפה בתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, שלפי קייב הופגזה על ידי הכוחות הרוסיים לפני שנכבשה על ידם.
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• רוסיה טענה שנצרה את האש במריופול המכותרת: "אזרחים יוכלו לעזוב"
• "לא ישנו שבוע בגלל ההפצצות": עם הפליטות בפולין
• מול הסנקציות האדירות, גם סין לא בטוח תציל את פוטין
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
רוסיה ואוקראינה הכריזו הבוקר על הפסקת האש החלקית כדי לאפשר לראשונה "מסדרונות הומניטריים" ליציאת אזרחים ממריופול ומוולנובאחה שבדרום אוקראינה בין השעות 16:00-11:00 (שעון ישראל). סוכנויות הידיעות הרוסיות ציטטו את משרד ההגנה של המדינה, שהודיע כי הפסקת האש נכנסה לתוקף החל משעה 09:00. משרד ההגנה הרוסי הדגיש כי בשאר אוקראינה המתקפה תימשך.
לפני הטענות שהמתקפה הרוסית נמשכת גם באזור הפסקת האש, אוקראינה מסרה כי המסדרונות ההומניטריים נפתחו ממריופול לזפוריז'יה שממוקמת ממערב לה, שם השתלטו הרוסים על תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה. אוטובוסים אמורים לצאת משלושה מקומות בעיר, ומתאפשרת נסיעה גם בכלי רכב פרטיים. מועצת העיר מריופול ביקשה מהנהגים "לנצל את כל המקום ברכבם", והוסיפה כי נסיעה הרחק מהמסלול המוסכם אסורה בתכלית האיסור. לפי ממשלת אוקראינה, כ-200 אלף תושבים יפונו ממריופול וכ-15 אלף נוספים מוולנובאחה, והצלב האדום ערב להפסקת האש. שר הפנים האוקראיני הוסיף כי צפויים הסכמים נוספים כמו אלה עם רוסיה.
עיר הנמל האסטרטגית מריופול נמצאת בדרום-מזרח אוקראינה, סמוך לחבל הבדלנים דונבאס ולחופי ים אזוב, ונמצאת תחת מצור כבר כמה ימים. לאחר ההכרזה על הפסקת האש פנה ראש העיר מריופול ואדים בויצ'נקו לתושבים ואמר להם כי "בתנאים של הפגזה מתמדת וחסרת רחמים מצד הכובשים, אין ברירה אלא לאפשר לתושבים להתפנות. זו הזדמנות לצאת בבטחה מהעיר". לדבריו, "מריופול היא לא רחובות ובתים. היא התושבים שלה".
דובר משרד ההגנה האוקראיני טען כי כוחות מדונייצק שבמזרח אוקראינה, שבשליטת המורדים הפרו-רוסים, ממשיכים להדק את כיתור מריופול. השתלטות על מריופול תסייע לרוסיה לנתק את הגישה של אוקראינה לים, ותאפשר לה להקים מסדרון יבשתי לחצי האים קרים שעליו השתלטה ב-2014. לפי דו"ח של המודיעין הבריטי, על אף שמריופול נמצאת עדיין בשליטה אוקראינית, תשתית האזרחית בעיר נתונה להפצצות רוסיות בלתי פוסקות. בויצ'נקו אמר אמש כי "העיר תחת אש. אין לנו מים, חימום או חשמל, וגם המזון עומד להיגמר. אנחנו זקוקים לסיוע צבאי, משמידים אותנו".
איש צוות מארגון "רופאים ללא גבולות" סיפר לרויטרס כי "הלילה במריופול ההפגזה הייתה קשה יותר וקרובה יותר", והדגיש כי לצד המחסור בחשמל, מים וחימום, קשה למצוא אוכל בעיר.
בתוך כך, בריטניה הודיעה כי קצב המתקפות האוויריות והארטילריות של רוסיה פחת ב-24 השעות האחרונות, אך הרוסים ממשיכים להתקדם בדרום המדינה. "אוקראינה ממשיכה להחזיק את ערי המפתח חרקוב, צ'רנייב ומריופול", מסר משרד ההגנה הבריטי בשבת. "היו דיווחים גם על קרבות רחוב בסומי. סביר מאוד שכל ארבע הערים מוקפות על-ידי כוחות רוסיים". המשרד הוסיף כי צבא רוסיה ככל הנראה מתקדם לעיר הנמל הדרומית מיקולאייב, וקיימת אפשרות ריאלית שחלק מהכוחות ינסו לעקוף את העיר כדי להתקדם לכיוון אודסה. רוסיה ממשיכה להחזיק בחרסון הכבושה בדרום אוקראינה, אך היום התפרסמו סרטונים ממחאת ענק שקיימו התושבים נגד הפלישה הרוסית לעיר.
בינתיים, ארגון ההגירה הבינלאומי של האו"ם עדכן כי מספר האנשים שעזבו את אוקראינה מתחילת המלחמה עלה ל-1.45 מיליון. כ-787 אלף מהנמלטים עזבו לפולין, כ-228 אלף למולדובה, כ-144 אלף להונגריה, כ-132 אלף לרומניה וכ-100 אלף לסלובקיה. בנוסף, אזרחים מ-138 מדינות חצו את גבול אוקראינה למדינות שכנות.
מוקדם יותר הבוקר פרסם משרד ההגנה האוקראיני תיעוד של טיל מפיל מסוק רוסי - וכתב כי "כך מתים הכובשים הרוסים. תהילה לאוקראינה ולמגיניה, ביחד עד לניצחון". לא ברור היכן הופל המסוק. מוקדם יותר אמר שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב כי 66,224 גברים אוקראינים שבו מחו"ל כדי להצטרף למאבק בפלישה הרוסית.
הקרמלין: "העולם הוא לא רק ארה"ב ואירופה"
האו"ם עדכן ביום שישי אחר הצהריים כי לפחות 331 אזרחים נהרגו ו-675 נפצעו באוקראינה מאז החלה הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, בין ההרוגים לפחות 19 ילדים. לאור ההרוגים הרבים בהפצצות הרוסיות, אוקראינה ביקשה מנאט"ו להכריז על שטחה כאזור אסור לטיסה - וסורבה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס לכך הלילה בזעם, ואמר לחברות נאט"ו כי "כל האנשים שימותו מיום זה ואילך, ישלמו בחייהם גם בגללכם. בגלל החולשה שלכם, בגלל חוסר האחדות שלכם". הוא הציע כי אם המערב מתנגד לאסור על טיסות בשטח אוקראינה - עליו לפחות לספק לקייב מטוסי קרב. "הברית הצבאית נתנה היום אור ירוק להפצצת ערי וכפרי אוקראינה", האשים.
בהצהרתו עקץ זלנסקי: "כל מה שהברית הזו הצליחה לעשות היום היה להעביר דרך מערכת הרכש שלה 50 טון סולר עבור אוקראינה, אולי כדי שנוכל לשרוף את מזכר בודפשט". כוונתו היא לערבויות הביטחוניות שניתנו לאוקראינה ב-1994, ובתמורה קייב חתמה על האמנה למניעת נשק גרעיני. "לא תוכל לשלם לנו בליטרים של דלק עבור הליטרים של הדם שלנו, שנשפך באירופה של כולנו", המשיך. שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה האשים את נאט"ו בכך ש"התכופפה בפני הלחץ הרוסי", וטען כי "נאט"ו היא לא הכוח שהאוקראינים דמיינו בעבר".
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר אמש כי הכרזה על אזור אסור לטיסה מעל אוקראינה "אינה אפשרות שנבחנת על ידי הברית". נאט"ו, שבה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין רואה איום ישיר על ארצו, נמנעת כאמור מהתערבות ישירה במלחמה באוקראינה - אך הטילה סנקציות קשות שריסקו את הכלכלה הרוסית. חברות הברית אמנם מספקות לאוקראינה נשק, אך עוד לפני הפלישה הודיעו שלא ישלחו חיילים למדינה - כדי לא לעשות דבר שעלול להתפרש כ"פעולת מלחמה" נגד רוסיה, שכן צעד כזה עלול להסלים למלחמה גרעינית.
נאט"ו, נזכיר, הדגישה כי על אף שלא תשלח כוחות לאוקראינה, שלא חברה בברית, היא כן תגן על כל אחת מהמדינות שחברות בה אם אחת מהן תותקף על-ידי רוסיה. כך למשל, שר ההגנה של ליטא אמר היום כי גרמניה תפרוס מערכות הגנה אוויריות בשטחה, וארה"ב תשלח אליה גדוד נוסף של כוחות חמוש בטנקים. לצד הכוחות שצפויים להגיע לתרגילים צבאיים בליטא במרץ, מדובר על כ-4,000 חיילים זרים ממדינות נאט"ו שיוצבו בליטא עד סוף החודש, לעומת כ-4,000 כעת.
הקרמלין התייחס בצהריים לסנקציות שהוטלו על רוסיה, וטען כי "במערב מתנהגים כמו שודדים, אבל רוסיה גדולה מכדי להיות מבודדת. העולם גדול בהרבה מרק ארה"ב ואירופה".
על רקע הסנקציות מהמערב, חברת התעופה הלאומית של רוסיה אירופלוט הודיעה שתבטל את כל טיסותיה למדינות זרות החל מ-8 במרץ, למעט טיסות לבלארוס השכנה. במקביל, רשות התעופה הרוסית המליצה לחברות תעופה רוסיות שמחזיקות מטוסים שכורים מחברות זרות להימנע מהמראה למדינות זרות החל מ-6 במרץ ולהימנע מהמראה ממדינות זרות לרוסיה החל מ-8 במרץ. אף שמדינות רבות הטילו איסור על מטוסים רוסיים להגיע לשטחן, אירופלוט המשיכה לטוס לישראל בימים האחרונים.
פורסם לראשונה: 12:37, 05.03.22