בעוד עיני העולם נשואות אל הבירה קאבול – שם הטליבאן שומר על רגיעה יחסית אחרי שכבש את העיר ומנסה להציג עצמו כמתון מבעבר – מערים אחרות ברחבי אפגניסטן מגיעות עוד ועוד עדויות שלפיהן ארגון הטרור האיסלאמיסטי מפעיל אלימות ודיכוי נגד תושבי האזורים שאותם כבש קודם לכן. במהלך השבוע טען הטליבאן שוב ושוב כי שינה את דרכיו וכי בניגוד לימי שלטונו באפגניסטן בסוף שנות ה-90 הוא אינו מתכוון הפעם לפגוע באיש, אבל הראיות המצטברות מעוררות חשש שבפועל הוא נערך ליישם בדיוק את אותן שיטות אכזריות שאפיינו אותו בעבר.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• זרעי הטרור, והאופיום: סחר הסמים של הטליבאן
• כדורגלן הנבחרת נתלה על המטוס ונפל למותו
• "הצילו, הטליבאן באים". הצרחות בנמל התעופה בקאבול
• מיהם הטליבאן ואיך קרסה אפגניסטן? שאלות ותשובות
ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" פרסם בסוף השבוע כי עדי ראייה במחוז רזני שאותו כבש הטליבאן דיווחו כי אנשי הארגון רצחו שם בתחילת החודש שעבר תשעה גברים בני המיעוט ההזארי, מיעוט מוסלמי-שיעי שאותו רדף הטליבאן גם בשנים קודמות. לפי "אמנסטי", מהעדויות עולה כי שישה מהקורבנות נרצחו ביריות וכי עוד שלושה עונו למוות. אחד מהם נחנק על-ידי אנשי הטליבאן ואיבריו נקטעו. ארגון זכויות האדם הזהיר כי נראה שבפועל בוצעו מעשי רצח נוספים אך הם לא דווחו, משום שהטליבאן ניתק את רשתות התקשורת והסלולר ברבים מהאזורים שאותם כבש בשבועות האחרונים.
הדיווח על הזוועה ברזני מצטרף לדיווח אתמול על כך שאנשי טליבאן רצחו קרוב משפחה של עיתונאי אפגני שעבד בערוץ החדשות הגרמני "דויטשה וולה" במהלך ניסיון שלהם לתפוס את העיתונאי. ארגון מודיעין פרטי שמושבי בנורבגיה ושמספק מידע מודיעיני לאו"ם דיווח כי הגיעו לידיו גם ראיות שלפיהן הטליבאן החל להתדפק על דלתותיהם של אזרחים אפגנים הנמצאים ב"רשימה השחורה" שלו – רשימה של אזרחים שעבדו בממשל האפגני היוצא או שסייעו לכוחות המערביים במלחמתם נגד הארגון.
בימים האחרונים הגיעו מערים השוכנות הרחק מקאבול גם דיווחים על מתנגדי טליבאן שנורו למוות על-ידי חמושי הארגון במהלך הפגנות נגדו. כמה מההרוגים נורו כשיצאו להניף את דגל אפגניסטן או כשתלו אותו במקום דגל הטליבאן. דווח גם על נשים וילדות שנלקחות בכוח להינשא ללוחמי הארגון האיסלאמיסטי או נשלחות לשמש כשפחות מין, ועל מפקד מחוז במשטרת אפגניסטן שנרצח כנקמה על פעילותו נגד הטליבאן. בתמונה שפורסמה בכלי תקשורת אפגניים תועד לכאורה המפקד כורע אזוק כשעיניו מכוסות בבד, ואז נורה למוות. בעיר שברגן שבצפון אפגניסטן דווח כי הטליבאן העלה באש פארק שעשועים משום שכלל פסלים ודמויות בצורת אדם – דבר שעל פי עקרונות הארגון מנוגד להלכה האיסלאמית.
פער בין ההנהגה לשטח: גם הטליבאן הופתע
לפי שעה קשה לקבוע בוודאות אם הדיווחים האלה מעידים כי הטליבאן משקר כשהוא טוען שאופיו השתנה מאז הפלתו מהשלטון בשנת 2001 ושכיום הוא מתון יותר. מאז אמצע השבוע, בעקבות הצהרת הטליבאן כי החליט להעניק חנינה לכל מתנגדיו וכי יכבד את זכויות הנשים, רבים בעולם הדביקו לארגון את הכינוי "טליבאן 2.0", כלומר "גרסה מעודכנת של הטליבאן", וכעת נשאלת השאלה אם מדובר במצג שווא שלו או ברצון אמיתי מצדו לשינוי.
יש פרשנים הסבורים כי הפער בין הצהרות הטליבאן לבין הדיווחים על מעשי זוועה בערים רחוקות מקאבול נובע מפער שקיים בין ההנהגה העליונה של הארגון לבין דרג השטח: אותם פרשנים מסבירים כי הטליבאן עצמו הופתע מהקלות והמהירות שבה כבש את אפגניסטן, וכי כעת נדרש ממנהיגיו מאמץ מיוחד להנהיג מדיניות אחידה בקרב כוחותיו הפרוסים ברחבי המדינה. ייתכן מאוד גם שבאזורי פריפריה מרוחקים ושמרניים-במיוחד קל יותר ללוחמי הטליבאן לכפות את חוקי השריעה שלהם ולבצע מעשי נקם נגד מתנגדיהם, במיוחד בשעה שתשומת הלב העולמית מתמקדת בקאבול ובפינוי הכאוטי מנמל התעופה שלה.
גורם רשמי בטליבאן הודה היום כי לאנשי הארגון הגיעו דיווחים על כמה מקרים של מעשי זוועה ופשעים נגד אזרחים, ובתגובה על כך אמר: "אם אנשי טליבאן אחראים לבעיות החוק והסדר האלה, הם ייחקרו. אנחנו מבינים את הבהלה, הלחץ והחרדה. אנשים חושבים שלא ניתֵן דין וחשבון, אבל זה לא יהיה המצב". הגורם שב וטען כי משטר הטליבאן "יגן על זכויותיהם של כולם", אף שהדגיש כי תחת המשטר הזה אפגניסטן לא תהיה מדינה דמוקרטית במונחים מערביים. הוא סיפר כי בכיר הטליבאן ואחד ממייסדיו, מולא ברדר, הגיע היום לקאבול כדי לפתוח בשיחות על הקמת הממשלה החדשה בראשות הארגון וכדי לגבש את קווי היסוד שלה.
מדריך למתחמק הביומטרי: "תתאפרו ותביטו למטה"
בצל החשש שהטליבאן יפר את הבטחותיו וייצא למסע נקמה, אפגנים רבים ממהרים מאז תחילת השבוע לא רק למצוא לעצמם מקום מבטחים – אלא גם למחוק את ההיסטוריה הדיגיטלית שלהם. ידוענים, משפיענים, פעילי זכויות אדם, פעילים פוליטיים ואזרחים מן השורה נוברים מאז יום א' בפרופילים שלהם ברשתות החברתיות ומוחקים פוסטים ותכנים שעלולים לסבך אותם עם הארגון. רבים מנסים למחוק את עצמם גם ממאגרים ביומטריים: בשנים האחרונות עברה אפגניסטן התקדמות טכנולוגית משמעותית, ובין השאר הנפיקה תעודות זהות דיגיטליות וביומטריות, למשל לצורך הצבעה בבחירות.
"סביר להניח שלטליבאן תהיה גישה למאגרים האלה, שכוללים טביעות אצבעות ומערכות זיהוי פנים", הזהיר השבוע ארגון Human Rights First. לפני ימים אחדים מיהר ארגון זכויות האדם לפרסם תרגום לפרסית של מדריך למחיקת היסטוריה דיגיטלית, מדריך שאותו פרסם בשנה שעברה כדי לעזור לפעילי המחאה בהונג קונג. הוא פרסם גם מדריך המסביר כיצד לחמוק מזיהוי במאגרים ביומטריים, והוא כולל הנחיות כמו להביט למטה בעת הצילום, ללבוש ולענוד פריטים המטשטשים את תווי הפנים או למרוח שכבות רבות של איפור.
"עם המידע שנאסף במאגרים האלה קשה הרבה יותר להסתתר ולהסוות את הזהות שלך ושל משפחתך", הסביר וולטון צ'אנג, ראש מערך הטכנולוגיה של הארגון. הוא הזהיר כי באמצעות המידע יוכל למשל הטליבאן לגלות אם מבקש עבודה כלשהו הוא בעל קשרים לממשל היוצא – או כמובן לצאת למסע רציחות נגד מתנגדיו. חלק מהתעודות הדיגיטליות יכולות גם לחשוף את השתייכותו האתנית של אדם, ובהתחשב בכך שיש קבוצות אתניות באפגניסטן הנתונות לרדיפה מיוחדת מצד הטליבאן, כמו ההזארים, בכך תגבר הסכנה הנשקפת להם.
מבצע אמריקני מיוחד: 169 חולצו ממלון
בינתיים נמשך מבצע החילוץ הקדחתני בנמל התעופה בקאבול: מטוסים ממדינות המערב, ובראשן ארה"ב, נוחתים בנמל, מעמיסים נוסעים רבים ככל שיוכלו – אזרחים זרים, אפגנים שסייעו לנאט"ו בימי המלחמה ואחרים – וממריאים מהמדינה. עם זאת, כאוס עדיין שורר בנמל: אלפי אפגנים המבקשים לברוח עדיין חונים בו בתקווה שיימצא להם מקום בטיסות, מטוסים נאלצים לחנות לזמן קצר בלבד, ובצל ההמולה הזו ממשיכים להגיע דיווחים על מטוסים שנאלצו בסופו של דבר להמריא ריקים או ריקים-למחצה.
מכיוון שאפגנים רבים צובאים על שערי הנמל, אזרחים זרים – אלה שהמטוסים מחכים בראש ובראשונה להם – מתקשים להגיע אליו. אמש נחשף כי ביום חמישי יצאו כוחותיה של ארה"ב למבצע חילוץ מיוחד מחוץ לתחומי נמל התעופה, שבו הם מרוכזים כעת: שלושה מסוקים אמריקניים פינו 169 אזרחי ארה"ב ממלון בתוך העיר והעבירו אותם לנמל.
בינתיים נחשפים עוד ועוד סיפורים של מי שגורלם שפר עליהם והצליחו לברוח במטוסים מהנמל. צלם החדשות האפגני ראמין רחמאן, שחולץ במטוס אמריקני, סיפר: "במטוס היו יותר מ-1,000 איש. לא היה אוויר, לא היה מקום, לא היה כלום. סנטימטר לא היה. אבל אני אישית הייתי שמח. כל המטוס מחא כפיים, כולם שמחו, פשוט כי ברחנו בטיסה משדה קרב".
בתמונות יוצאות דופן שפורסמו באמצע השבוע, נזכיר, נראו מאות רבות של מחולצים אפגנים יושבים בצפיפות במטוס תובלה של צבא ארה"ב שהמריא מקאבול, ואז נמסר כי במטוס הזה היו 640 נוסעים. בסוף השבוע התברר כי בפועל היו בו 823 נוסעים. הקצין האמריקני אריק קוט, מי שקיבל את ההחלטה לטוס עם נוסעים רבים כל כך בניגוד להנחיות, הסביר ל-CNN: "כשחיי נשים וילדים מוטלים על הכף, לא מדברים על קיבולת, חוקים והנחיות. זה מה שלימדו אותנו לעשות, הגענו לשם כדי להביא תקווה וחופש".
אפגנית אחרת שהצליחה לברוח היא אריאנה סעיד, כוכבת הפופ הגדולה ביותר באפגניסטן, ועל הבריחה שלה היא דיווחה ישירות ל-1.3 מיליון עוקביה באינסטגרם. "אני בסדר ואני חיה אחרי שני לילות בלתי נשכחים", סיפרה. "הגעתי לדוחא, קטאר, ואני מחכה לטיסה לאיסטנבול". בהמשך אכן הגיעה לטורקיה, שם היא מתגוררת עם בעלה. סעיד בת ה-36 היא זמרת ויוצרת, ושימשה שופטת בגרסאות האפגניות של "כוכב נולד" ו-The Voice. היא נודעה כתומכת נלהבת של צבא אפגניסטן במלחמתו נגד הטליבאן, והרבתה להביע את תמיכתה בקידום זכויות הנשים. לעיתונאים סיפרה שחולצה במטוס של צבא ארה"ב, ובאינסטגרם פרסמה תמונה מהמטוס.
התינוקת שנמסרה לחייל התאחדה עם אביה
גם אזרחים מערביים שחולצו מאפגניסטן השבוע מתחילים לספר את סיפור ההימלטות שלהם. קאיסה מרקוס, בת 30 מנורבגיה, סיפרה ל"דיילי מייל" הבריטי עם הגיעה לאוסלו: "אלפים ניסו להגיע לנמל התעופה, ואחרי שהגענו לשער הטיסה גילינו קבוצה גדולה של אנשים – אפגנים ואמריקנים – מנסה לעלות למטוס צבאי. היו שם ילדים בוכים שהופרדו מהוריהם, ולפחות שלושה תינוקות הועברו לחיילים על-ידי האימהות הנואשות שלהן. כשעלינו למטוס הוא חיכה שעות בנמל התעופה עד שיוכל להמריא, אבל בסוף המראנו". מרקוס העידה כי כמו במטוסי חילוץ רבים אחרים שהמריאו השבוע מקאבול, גם במטוס שחילץ אותה היו רק נוסעים מעטים.
בדומה לעדותה של מרקוס, בסוף השבוע פורסמו בעולם תמונות של תינוקות מועברים על-ידי אזרחים אפגנים לחיילים האמריקנים בנמל, ואתמול עורר הדים גדולים במיוחד סרטון שבו נראתה תינוקת בוכה מועברת מבעד לחומה לאחד החיילים. אמש הודיע משרד ההגנה האמריקני כי התינוקת נמסרה לחייל על-ידי משפחתה כדי שתקבל טיפול רפואי, משום שהייתה חולה, ולא כדי שתועלה לבדה לטיסה, כפי שחשבו תחילה בעולם. חיל הנחתים האמריקני מסר כי היא טופלה, התאחדה עם אביה – וכעת נמצאת בתוך הנמל.
בינתיים ברשת צובר תאוצה קמפיין מימון המונים באתר GoFundMe, ובו גויסו כבר יותר מ-6 מיליון דולר למען חילוצם של 300 אפגנים שנשקפת להם סכנה חמורה. יוזם הקמפיין, טומי מרקוס מניו יורק, מבקש לממן כך טיסות חילוץ לפעילי זכויות אדם, פעילים למען להט"בים, עיתונאים ופקידים של הממשל היוצא, הפרו-מערבי.