ארצות הברית אמנם מזועזעת היום (רביעי), בפעם המי יודע כמה, מהטבח בבית הספר בטקסס שבו נרצחו 19 ילדים ושתי מורות, אבל אם יש תובנה אחת שעולה בבירור מדברי ההספד והצער שנשמעו שם הלילה מפי פוליטיקאים – זו התובנה הזו: גם הפעם שום דבר ממשי לא עומד להשתנות, וחוקי הנשק המפוקפקים של אמריקה יישארו ברובם על כנם.
הוויכוח הציבורי בסוגיית הנשק בארה"ב נמשך כבר עשרות שנים: בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים. במחנה הרפובליקני, שאיגוד הרובאים (NRA) נהנה באופן מסורתי מהשפעה גדולה בו, מתעקשים כי לא תפוצתם של כלי הנשק היא הבעיה, וכי לנוכח ההשתוללות של רוצחים מטורפים ברחובות יהיה נכון דווקא לחמש עוד אנשים "הגונים" – כדי שיוכלו לשמור על הציבור מפני התוקפים.
אף שמסעות ירי כמו זה שאירע אתמול אינם תופעה חדשה בארה"ב, בעשור האחרון הם הפכו לקטלניים בהרבה מבעבר. בשנים האחרונות הם כללו רצח של 60 בני אדם בפסטיבל מוזיקה בנבאדה ב-2017; 49 איש במועדון גייז בפלורידה ב-2016; 32 קורבנות במכללת וירג'יניה טק ב-2007; ו-26 בכנסייה בטקסס ב-2017. גם מסעות הירי בבתי הספר נעשו רצחניים יותר, והם כללו את הטבח בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בקונטיקט ב-2012, שבו רצח אדם לנזה 20 תלמידים ושישה מבוגרים, ואת הטבח בתיכון בפלורידה ב-2018 שבו רצח התלמיד לשעבר ניקולס קרוז 14 תלמידים ושלושה אנשי צוות.
הירי בטקסס אתמול אירע כשלעצמו שבוע וחצי בלבד אחרי הטבח בסופרמרקט במרכול בעיר באפלו שבמדינת ניו יורק, שבו רצח פייטון ג'נדרון, גזען בן 18 שמאמין בעליונות האדם הלבן, עשרה אנשים, במסע ירי שאותו כיוון נגד שחורים. מעשי הרצח האלה באים כשברקע עלייה כללית שחלה במספר המקרים של אלימות נשק בארה"ב מאז תחילת מגפת הקורונה ב-2020: לפי דו"ח שפורסם בחודש שעבר ירי מכלי נשק (בכלל זה התאבדויות, מעשי רצח ותאונות) הוא כעת סיבת המוות הראשית של ילדים ובני נוער בארה"ב – יותר מאשר תאונות דרכים, שהובילו את הרשימה עד לאחרונה. בשנת 2020, השנה האחרונה שיש נתונים מלאים לגביה, כ-4,300 קטינים אמריקנים מתו מפגיעות ירי.
מחאת הסנאטור מרפי: "בשביל מה אתם נבחרים?"
אחרי הטבח בבית הספר היסודי בקונטיקט שבו נרצחו ב-2012 20 ילדים, טבח שזעזע את האומה האמריקנית עד עמקי נשמתה, נדמה היה לרגע שלדמוקרטים יש סוף סוף סיכוי ממשי לשכנע את הרפובליקנים לשתף איתם פעולה ולהעביר בקונגרס הגבלות משמעותיות יותר על רכישת כלי נשק: מחוקקים משני צדי המתרס ניהלו פגישות משא ומתן ואף ניסחו תוכנית להרחבה של בדיקות הרקע שבהם צריכים לעמוד רוכשי הנשק, אבל ברגע האמת כל יוזמות החקיקה הגדולות קרסו כשנתקלו במחסומים מצד האגף השמרני ביותר במפלגה הרפובליקנית. בשנים שעברו מאז דיונים כונסו והצעות חוק חדשות עלו, אבל שוב ושוב סיכלו הרפובליקנים את קידומם. בית הנבחרים, שנמצא כעת בשליטת הדמוקרטים, עוד אישר בשנה שעברה שתי הצעות חוק להרחבת בדיקות הרקע לרוכשי נשק, אבל שתיהן נתקעו בסנאט, שם זקוקים הדמוקרטים לתמיכת 10 רפובליקנים לפחות – תמיכה שהם אינם מצליחים לגייס.
כפי שהם עושים אחרי כל טבח, פוליטיקאים דמוקרטים לא הסתירו הלילה את זעמם על עמיתיהם השמרנים ועל סירובם להקשיח את חוקי הנשק. ראש המגנים היה הנשיא ג'ו ביידן, שבהצהרה מיוחדת שמסר אמר: "הרעיון שילד בן 18 יכול להיכנס לחנות נשק ולקנות שני רובים הוא פשוט רעיון שגוי". ביידן עצמו קרא בעבר לאסור את מכירתם של רובי סער לאזרחים, ולהקשיח את הדרישות שבהן צריכים לעמוד אמריקנים כדי לרכוש נשק. סגניתו קמלה האריס אמרה הלילה: "די. מספיק. כמדינה, אנחנו חייבים לאזור אומץ לנקוט פעולה ולהבטיח שדבר כזה לעולם לא יקרה שוב".
מילים חריפות במיוחד השמיע הלילה הסנאטור הדמוקרטי מקונטיקט כריס מרפי, שבזמן הטבח בבית הספר "סנדי הוק" ב-2012 ייצג בבית הנבחרים את ניוטאון, העיר שבה אירע הירי הרצחני. הלילה שאל את עמיתיו הרפובליקנים מדוע הם בכלל טורחים להתמודד על מקום בקונגרס אם בכוונתם לעמוד מנגד ולא לעשות דבר אל מול מעשי טבח כמו זה שאירע ביובלדי: "אני פשוט לא מבין למה אנשים כאן חושבים שאנחנו חסרי אונים. אנחנו לא", אמר מרפי. "תחסכו ממני את הבולשיט על מחלות נפשיות (שבהן לטענת הרפובליקנים לוקים הרוצחים שיוצאים למסעות הרג – ynet). אין בארה"ב יותר אנשים עם בעיות נפשיות מאשר בכל מדינה אחרת בעולם. אי אפשר להסביר את זה דרך הפרימזה של בעיות נפשיות, כי אנחנו לא חריגים בתחום הזה. אנחנו חריגים בכל מה שנוגע לגישה לכלי נשק וליכולת של פושעים ושל אנשים חולים מאוד להתחמש. זה מה שהופך את ארה"ב לשונה".
מרפי אמר שהוא מתכוון לבקש מהסנאטור הרפובליקני מטקסס ג'וני קורנין לשתף איתו פעולה בקידום הגבלות חדשות על כלי הנשק, אחרי שהשניים כבר שיתפו פעולה בעבר בהצעת חוק להרחבת בדיקות הרקע, הצעה שמעולם לא אושרה בקונגרס. קשה להאמין שהפעם היוזמה תצלח.
מחרתיים: רפובליקנים יחגגו עם איגוד הרובאים
שר התחבורה האמריקני פיט בוטג'ג' שאל הלילה: "כמה עוד חיים? כמה עוד ילדים? וכמה זמן עוד נחכה לפני שנפסול את כל הסיבות שהפכו את המדינה שלנו לזו שבה דברים כאלה קורים באופן שגרתי? זה לא בלתי-נמנע, זה מחריד. זה חייב להיפסק". הנשיא לשעבר ברק אובמה היה בוטה בהתקפתו על הרפובליקנים: "כמעט עשר שנים אחרי הטבח בסנדי הוק, ועשרה ימים אחרי הטבח בבאפלו, המדינה שלנו משותקת, לא בגלל פחד, אלא בגלל לובי נשק ומפלגה פוליטית שלא הפגינו שום רצון לפעול בדרך כלשהי שתוכל למנוע את הטרגדיות הללו. הזמן לעשות מעשה, כל מעשה, הגיע מזמן".
אלא שגם כעת אין שום סימן לכך שהדמוקרטים יזכו לשיתוף פעולה רפובליקני להשגת מטרתם. למעשה, ממש ביום שישי הקרוב אמורים נבחרי ציבור רפובליקנים, בהם מושל טקסס גרג אבוט וחברים בסנאט, להשתתף בכינוס השנתי של איגודי הרובאים הלאומי, לובי הנשק החזק בארה"ב, שייפתח ביוסטון, טקסס. בתזכורת בוטה במיוחד עד כמה נחושים הרפובליקנים להגן על הזכות לשאת נשק שמקודשת כל כך בלובי הזה ספגה הלילה קריאתו של ביידן להקשיח את ההגבלות קריאות בוז באירוע בחירות של הרשל ווקר, שניצח בפריימריז הרפובליקניים לסנאט בג'ורג'יה.
בכירים רפובליקנים אמנם הביעו הלילה בזה אחר זה זעזוע מהטבח ביובלדי, אבל הם נמנעו ברובם המוחץ אפילו מלרמוז על האפשרות שיוקשחו חוקי הנשק. במקום זאת הסתפקו במסירת תנחומים למשפחות ההרוגים: "הטקסנים מתאבלים היום על קורבנות הפשע חסר ההיגיון הזה", מסר מושל טקסס אבוט. "אני ורעייתי ססיליה אבלים על האובדן הנורא וקוראים לכל הטקסנים להתאחד". מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל אמר: "אני נחרד ושבור לב מהדיווחים על האלימות המחליאה שכוונה נגד ילדי בית ספר ביובלדי. כל המדינה מתפללת על הילדים, המשפחות, המורים ואנשי הצוות".
והיה מי שהצהיר מפורשות שגם עכשיו הוא מאמין כי במקום לצמצם את הזכות לשאת נשק, יש לחמש אנשים נוספים: הסנאטור הרפובליקני מטקסס טד קרוז אמנם כינה את הטבח "פשע בל יתואר", אבל טען שבמקום לקיים רפורמה בתחום הנשק יש "לרדוף את העבריינים והלוקים בנפשם, לעצור אותם ולהעמיד אותם לדין כשהם מנסים לקנות נשק". את הביקורת מהצד הדמוקרטי הדף בבוז: "באופן בלתי נמנע כשמתרחשים מעשי רצח מהסוג הזה אנחנו רואים פוליטיקאים שמנסים לעשות לזה פוליטיזציה, אנחנו רואים דמוקרטים והרבה חבר'ה בתקשורת שהפתרון המיידי שלהם הוא לנסות להגביל את הזכויות החוקתיות של אזרחים שומרי חוק. זה לא עובד. זה לא יעיל. זה לא ימנע פשעים". במקום זאת קרא להציב עוד שוטרים חמושים במוסדות החינוך.