שר הדתות מתן כהנא, חבר מפלגת ימינה של ראש הממשלה נפתלי בנט, פרסם בצהריים (חמישי) מכתב שמיועד לחברי סיעות המרכז-שמאל בקואליציה, ובו הבהיר כי למרות הטלטלה שחוללה חברת סיעתו עידית סילמן כשפרשה מהקואליציה – ניתן עוד להציל את הממשלה הנוכחית.
כהנא, הראשון מבין חברי ימינה שמעניק גיבוי לבנט, האשים לצד זאת את המרכז-שמאל ב"דחיפת אצבע לעין" של סיעות הימין בקואליציה, ואמר כי כדי למנוע את התפרקותה יש לחזור למה שטען שהן "ההסכמות הבסיסיות איתנו יצאנו לדרך". הוא הבהיר כי למרות הקשיים, הוא מאמין כי "עדיין אפשר לתקן ולהמשיך ולקיים את הממשלה הזו. ביחד, למען מדינת ישראל".
הטלטלה הפוליטית - עוד כותרות:
• האולטימטום של אורבך לבנט
• המרוויחים והמפסידים: מפת האינטרסים הפוליטית
• באופוזיציה בטוחים: "אחרי פסח - אין ממשלה"
• השגיאות של בנט | פרשנות
"אתחיל מהסוף", פתח כהנא את המכתב שאותו פרסם בעמוד הפייסבוק שלו, "אני מתפלל להמשך קיומה של הממשלה החשובה הזו ופועל ככל יכולתי שכך אכן יהיה". לדבריו, "את הממשלה הזו הקמנו לאחר שמדינת ישראל נקלעה למבוי סתום פוליטי של שנתיים. התגלגלנו ממערכת בחירות למערכת בחירות תוך שהשסע בעם הולך ומחריף, תוך שהמצב הכלכלי הולך ומידרדר, בתוך מגפת קורונה שעקב המצב הפוליטי לא הצליחו לטפל בה ובתוך אובדן משילות מתמשך שנבע מהזנחה רבת שנים".
הוא הוסיף: "את הממשלה הזו הקמנו באומץ, מפלגות שחלוקות אידיאולוגית במגוון נושאים מאוד מהותיים, מתוך ידיעה שבעת הזו נדרשת ממשלה אחרת. נדרשת ממשלה שתעסוק בהמון נושאים שכולנו יכולים להסכים עליהם. ממשלת 'החיים עצמם' קראנו לה. כולנו ידענו שבממשלה הזו לא נוכל לממש את מלוא מאוויינו והאידאולוגיה שלנו. כולנו ידענו שכדי להציל את מדינת ישראל מהמקום אליו היא טסה, נצטרך להוריד חלק מהחלומות שלנו ל 2/3 התורן.
"מרגע שהקמנו את הממשלה ידענו שהסיכוי שלה לשרוד לא תלוי רק בהסכמים הקואליציוניים שנועדו להבטיח את זה שהדברים המקודשים לכל אחד מהצדדים לא ייפגעו (דבר שאכן נשמר. עובדה היא שאף צד לא נאלץ עד כה להשתמש בזכות הווטו שלו), אלא תלוי לא פחות ברצון הטוב של החברים. ברצון הטוב שלא להכניס אצבעות בעיניים אחד של השני בשביל רווח קטנטן מול 'הבייס' המפלגתי.
"ואכן (כמעט) הצלחנו. הקמנו ממשלה שהעבירה תקציב שהוציא את המדינה מהסטגנציה הכלכלית. הקמנו ממשלה שסוף-סוף באמת נלחמת בגרעין האיראני ונערכת להתמודדות מולו. ממשלה שמקדמת רפורמות כלכליות משמעותיות למען האזרחים. ממשלה שמשקיעה בפריפריה. ממשלה שנלחמת בפשיעה הערבית ומחזירה את המשילות. ממשלה שהתחילה בתהליך של העמקת הזהות היהודית של המדינה בלי כפייה ומתוך הסכמות".
בדבריו הדגיש השר כהנא את הקושי הרב שעמו מתמודים חברי ימינה ושאר סיעות הימין בקואליציה, וטען שהם מתמודדים עם קמפיין השמצות קשה ביותר מצד האופוזיציה: "המבנה הקואליציוני של הממשלה בנוי כך שלממשלה הזו אין אופוזיציה מצד שמאל. פשוט אין. אבל מצד ימין נמצא גוש של 52 מנדטים של אופוזיציה לוחמנית, שחלק מחבריה לא בוחל בשום דרך של השתלחות ארסית, מכפישה, נמוכה ומכוערת. אופוזיציה שלא בוחלת בהפצת שקרים ופייק ניוז. אופוזיציה שתעשה כל שביכולתה כדי לזרוע קיטוב ולהעמיק את השסע בעם, והכול תוך מלחמה בחברי הכנסת הימניים שנמצאים בקואליציה".
לדבריו, חברי הכנסת בצד השני של הקואליציה לא נדרשים להתמודד עם לחץ שכזה: "מול ביתו של אף אחד מכם לא מתקיימות הפגנות במשך חודשים. אף אחד מכם לא הותקף פיזית, אף אחד מכם לא זוכה למטר של קללות מבני נוער במקומות אליו הוא מגיע, בני נוער שעד לפני שנה נשאו אותו על כפיים. לאף אחת מכן לא הוצמדה אבטחה מחשש שיפגעו בה אלה שעד לפני שנה שרו לכבודה שירים (ואדגיש, אני משוכנע ש-99.99% מהמתנגדים לדרכנו סולדים מאלימות כל שהיא)". בדבריו אלו התייחס כנראה כהנא לעידית סילמן עצמה, שלעבר ילדיה נזרקו הערות מקניטות בבתי הספר ובתנועות הנוער.
בהמשך המכתב הגיע לטענתו המרכזית, ולפיה המשבר הנוכחי נובע מהתנהלות קלוקלת של המרכז-שמאל: "בכל מה שקשור באצבעות בעין אחד של השני, יותר מדי פעמים נראה שאתם לא ממש מבינים את הסיטואציה. יותר מדי פעמים נראה שכדי להרוויח עוד נקודה וחצי בבייס אתם מוכנים לדרוך לנו על הרגל ואז קצת לסובב".
"אחרת, אני לא ממש מבין למה דחוף לכם לצאת לסיבוב תקשורתי שמה שנשמע ממנו זה שהממשלה מעודדת הכנסת חמץ לבתי חולים בפסח", כתב כהנא, בהתייחסות ל"סערת החמץ" שקדמה לפרישתה של סילמן, ובמרכזה הודעתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ ממרצ כי על בתי החולים לקיים את פסיקת בג"ץ כלשונה ולאפשר הכנסת חמץ במהלך חג הפסח. "אחרת, לא ממש ברורה הדחיפות 'להיכנס באמאמא של הרבנות', שהיא מוסד שאמנם חייבים לתקן אבל בעיניים שלנו הוא כמעט מקודש. אחרת לא ברור למה צריך כל הזמן לפמפם על תחבורה ציבורית בשבת, כאשר כולנו יודעים שזה נושא שאם לא נקדם מתוך הסכמה קואליציונית רחבה לא יתקדם בכלל", הוסיף כהנא.
הוא הזכיר גם את המאבקים על הבנייה בהתנחלויות: "חבריי, כשיצאנו לדרך ידענו כולנו שהממשלה תמשיך לבנות ביהודה ושומרון. לא יותר מהממשלות הקודמות אבל גם לא פחות. סטטוס קוו. אז למה פשוט לא עושים מה שהתחייבנו? הוסכם שתיבנה ישיבה באביתר. למה זה מתעכב? החלטנו שמסיבות כאלה ואחרות נכון להעביר חשמל נורמלי להתיישבות הצעירה. גם חברי כנסת מאוד שמאלנים חשבו שזה ראוי. אז למה עבר עוד חורף כשאזרחים ישראלים קופאים מקור?".
לדברי כהנא, "עוד ועוד דברים שיקרים לנו והוסכמו לא קורים. עוד ועוד אצבעות בעין שלנו. וכל זה תוך מסע הסתה והכפשות שחברי הכנסת שלנו עוברים. וכך בסוף עידית נשברה. חבריי ואני מאמינים בממשלה הזו. רבים בימין הממלכתי ורבים מאוד בציבור הדתי לאומי מאמינים בממשלה הזו ורוצים בכל מאודם שהיא תמשיך להתקיים. זה אפשרי. רק צריך לחזור להבנות הבסיסיות איתן יצאנו לדרך".
את מכתבו חתם כהנא בפנייה ישירה לסילמן עצמה, במה שנראה כקריאה מרומזת שלא תתמוך בהקדמה של הבחירות: "יצאנו לדרך יחד. מתוך אמונה שלמה שזה הדבר הנכון לעם ישראל. בחודשים החולפים את היית ראש החץ של הקואליציה. נלחמת עליה ועל תפקודה ולכן גם היית בקו החזית של אש הביקורת. וזו הייתה מתקפה ברוטלית וחסרת מעצורים. במשך חודשים לא נשברת, אבל ברור כמה זה היה קשה. אבל גם אחרי היומיים האחרונים עובדות היסוד לא השתנו. מערכת בחירות נוספת שוב תביא כאוס שלטוני שיפגע במדינה".
בלי סילמן, נזכיר, לקואליציה אין כעת רוב בכנסת, ונותרו לה רק 60 ח"כים. אולם גם לאופוזיציה יש רק 60 ח"כים, ואלו כוללים גם את חברי הרשימה המשותפת. כדי שהאופוזיציה תוכל להקדים את הבחירות היא זקוקה לח"כ נוסף שיפרוש מימינה, ולחץ כבד מופעל כעת על ח"כ ניר אורבך וסגן השר אביר קארה. בצל הלחץ הזה, אורבך הציב כעת שורת דרישות בפני בנט, בהן קידום בנייה בהתנחלויות. בנט עצמו הצהיר כי יפעל יחד עם ראשי הסיעות האחרות להמשך ייצוב הקואליציה.