במשרד החוץ בירושלים נערך בצהריים (ראשון) טקס החילופים בין השר היוצא ישראל כ"ץ לבא במקומו גדעון סער - לאחר הדיל הפוליטי שאושר בכנסת ובמסגרתו גם פוטר יואב גלנט מתפקיד שר הביטחון. כמה ימים אחרי שנכנס למשרד הביטחון, ובעוד נמשכת הלחימה בעזה ובלבנון, אמר השר החדש כ"ץ: "חמאס הוכרע מבחינה ארגונית למרות שיש עוד טרור וגרילה ודברים אחרים. אנחנו ניצחנו את חיזבאללה, וחיסולו של נסראללה זו גולת הכותרת". זמן קצר אחרי הצהרתו של כ"ץ בנוגע לחיזבאללה, נשמעה אזעקה על ירי טילים במרגליות שבגליל העליון. ynet העביר את הטקס בשידור ישיר.
דברי שר הביטחון כ"ץ ושר החוץ סער בטקס
(צילום: אלכס קולומויסקי)

כ"ץ, שכיהן 10 חודשים בתפקיד שר החוץ, אמר עוד בטקס: "אני לוקח את תפקיד שר הביטחון במידת האחריות הנדרשת, העבודה עם ראש הממשלה, הקבינט, משרד החוץ וכולם. היעדים מבחינתי ברורים: קודם כל לסכל את הגרעין האיראני, למנוע מאיראן נשק גרעיני. זה הדבר הכי חשוב שילווה אותנו בכל אחת מהפעילויות והדרכים שנקדם, ובמקביל מדרגה אחת ליד זה למנוע ולפגוע ולסכל את התוקפנות האיראנית".
כ"ץ הוסיף כי "צריך לוודא שחמאס לא יהיה בעזה ב'יום שאחרי'. לגבי הצפון, 11 חודשים היינו בהגנה אקטיבית ושאלו 'מתי?'. כשהגיע הרגע, יצאנו בכל התנופה, והמכות שהונחתו יילמדו בבתי הספר ללוחמה ולמלחמות. אלה המכות שחלק מקורות זרים מייחסים לנו וחלק אנחנו באים ואומרים שעשינו. אלה מכות שהכריעו את חיזבאללה. עכשיו תפקידנו להמשיך בלחץ ולממש את הפירות של הניצחון הזה על-ידי הבטחת שינוי המצב הביטחוני בלבנון כולל מניעת התחמשות".
שר הביטחון התייחס בטקס החילופים גם לנושא 101 החטופים שנמצאים בשבי חמאס בעזה 401 ימים. לדבריו, "לכל פגישה עם אישיות מדינית הצטרפו משפחות חטופים. בהרבה ביקורים בחו"ל לקחנו את נציגי המשפחות, אני באמת משבח את המשפחות האלה.
"יצא לי לשבת בפגישות, את דגל החטופים אי אפשר להוריד והוא חשוב כי לכל אחד משרי החוץ שרצו לתמוך בהפסקות אש חד-צדדיות, אמרנו 'אתם חייבים להודיע שאין הפסקת אש בלי שחרור חטופים', והצלחנו. אני מתכוון לעשות במשרד הביטחון אותו דבר - לשים את נושא החטופים כנושא ערכי ואני מקווה שכתוצאה מהפעילות העצימה הלחץ על החמאס והמדינות שתומכות בו יהיה מספיק חזק כדי להחזיר אותם הביתה".
שר הביטחון ציין עוד: "סימנו מטרה - להכביד על איראן, קידום הסנקציות, בידוד. היו כאן הישגים משמעותיים, כולל באיחוד האירופי מול 27 מדינות. הצלחנו להעביר החמרה של הסנקציות נגד איראן בתחום הטילאות והפרוקסי וגם על תהליכי הייצור. כינסתי פורום אחת לחודש לוודא איך מקדמים ואוכפים את הסנקציות נגד איראן, שעובד מול ארה"ב ואירופה. הסנקציות נגד איראן כואבות לה, סנקציות גורמות לאיראן להיחלש".
2 צפייה בגלריה
ישראל כ"ץ וגדעון סער בטקס ההחלפה של שר החוץ
ישראל כ"ץ וגדעון סער בטקס ההחלפה של שר החוץ
השרים כ"ץ וסער בטקס
(צילום: אלכס קולומויסקי)
שר החוץ החדש סער בירך את קודמו בתפקיד, ואמר: "במהלך האריות, האריה מופאסה אומר לבנו גור האריות סימבה 'תזכור מי אתה', וזה עתיד לתת לו כוחות נפש להתמודד עם מצבים ואתגרים. צריך לזכור קודם כל את מי אנחנו מייצגים, מי זה עם ישראל. תמיד נייצג את ישראל בגאווה על מה שנתן העם היהודי לאנושות, גאווה על העמידה האיתנה של מדינת ישראל בחזית המאבק מול האיסלאם הרדיקלי, מול הברבריות, מול הרוע. אור גדול נגד חשכה מוחלטת".
סער אמר עוד: "אנחנו יודעים היטב מי אלה שמשמיצים את מדינת ישראל. לי לא היו אפילו 100 דקות של חסד, מיד אחרי שהכנסת אישרה את מינוי שלי, קיבלתי ב-2 לפנות בוקר דיווחים ראשונים מאמסטרדם (תקיפת אוהדי מכבי תל אביב. א"א) והרבה פניות מאזרחים, ונכנסתי יחד איתכם לפעולה מיידית. היה לילה קשה, ללא שינה, שבו בעיקר הרגשתי את סערת הנפש והחרדה של אזרחים ישראלים שהיו באמסטרדם ובני המשפחות שלהם בארץ. התחלנו באותו מבצע חילוץ שהסתיים בהצלחה גדולה.
"לפנות בוקר שישי החלטתי לצאת להולנד בתיאום עם ראש הממשלה כדי להמחיש את המחויבות שלנו להגנה על חיי ישראלים ויהודים בכל מקום. כדי לוודא שהפוגרום החמור שהיה שם מטופל על-ידי הרשויות בהולנד באופן ראוי, כדי להציב את הדגל של מאבק באנטישמיות בראש התורן מול העולם כולו. ההקצנה הדרמטית באנטישמיות בהיקפים שלא ידענו בשמונת העשורים החולפים היא אחד האתגרים הגדולים שלנו כמדינה וכמשרד. האנטישמיות הזאת היא היום בהתחזקות בכל יבשת אירופה ומעבר ליבשת אירופה".
2 צפייה בגלריה
בית הדין הבין-לאומי בהאג
בית הדין הבין-לאומי בהאג
בית הדין הבינלאומי בהאג
(צילום: Shutterstock)
בהתייחסו להליכים בבתי הדין הבינלאומיים בהאג, אמר השר סער: "יש כאלה שעמלים על תוכנית ההשמדה בצד הפיזי, הצבאי, אבל הפעולה המשלימה היא הדה-לגיטימציה - שלילת הזכות של מדינת ישראל להתקיים, כשאומרים 'מהים לנהר פלסטין תהיה חופשית' זאת קריאת השמדה. אני מברך על החלטת בית המשפט בברלין שקבעה שזו קריאה אסורה. הדבר השני: שלילת זכותה של ישראל להגנה עצמית.
"המטרה של ההליכים השונים ב-ICC (בית הדין הפלילי הבינלאומי) וב-IJC (בית הדין הבינלאומי לצדק) היא לשלול מישראל את זכות ההגנה העצמית. אם מבקשים לשלול את הזכות הזאת מהמדינה המותקפת ביותר בעולם מצפון, מדרום ובמזרח - מזל שלא מנסים ממערב כי יש ים. המדינה המאוימת ביותר בעולם, המדינה היחידה שמנהיגי מדינות אחרות ובראשן איראן קוראות להשמדתה. מדינה שמנהלת מלחמה מול הברבריות באופן מוסרי, תוך שמירה על דיני המלחמה. אני רואה קו ישר, בין האספסוף שפעל נגד ישראלים ברחובות אמסטרדם להליכים שבהם נעשה שימוש פוליטי במשפט הבינלאומי בהאג - לא רחוק משם".

סער יאתגר את דרמר?

סער נכנס לתפקיד שר החוץ עם מרץ רב והרבה שאיפות להצליח. בהסכם הקואליציוני לאחר פיטוריו של גלנט מתפקיד משרד הביטחון והעברתו של כ"ץ לתפקיד, נקבע כי סער ישמש בתפקיד עד תום כהונת הממשלה ה-37.
סער מתכוון להיות שר חוץ דומיננטי, מה שנקרא "שר חוץ על מלא". האתגר המיידי שלו הוא חילופי הממשל בארה"ב עם רגישות של חודשיים וחצי שבהם יכהן נשיא אמריקני שלא מחויב לכלום ויודע שהוא מסיים את תפקידו. אותה רגישות מתבססת על המלחמה ומתקפה איראנית אפשרית.
נשאלת השאלה האם סער יסכים למציאות שבה מי שמטפל בפועל ביחסים עם וושינגטון הוא מקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר רון דרמר. שר החוץ היוצא ישראל כ"ץ הדיר את עצמו מהזירה האמריקנית, ובשלב זה עדיין לא ברור מה יהיה מקומו של סער בהקשר הזה.