אלפי נשים השתתפו אתמול (ראשון) בהפגנה נגד הימין הקיצוני בפריז, לקראת הבחירות הכלליות. הבחירות יתקיימו בשני סיבובים, ב-30 ביוני וב-7 ביולי, ובסופן צפויה מפלגת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן להגיע למקום הראשון, ולהפוך למפלגה הגדולה בפרלמנט.
כ-200 ארגוני נשים ואיגודי עובדים החליטו לקיים אתמול צעדות מחאה בפריז ובעשרות ערים נוספות. הם הזהירו שבאופן מסורתי, זכויות נשים נפגעות במדינות שבהן שולט הימין הקיצוני. לפי המארגנים, בהפגנה בפריז השתתפו יותר מ-10,000 נשים. גורמים במשטרה אמרו כי ברחבי צרפת התקיימו בסך הכול 53 הפגנות, שבהן השתתפו 33,800 בני אדם.
בחודש מרץ הפכה צרפת למדינה הראשונה בעולם שמעגנת בחוקה את הזכות להפלות. לא מדובר על אישור החוק, שכבר אושר בעבר, אלא בצעד שנועד למנוע תרחיש שהזכות להפלות תילקח מהנשים בצרפת. חלק מהמחוקקים של "האיחוד הלאומי" התנגדו למהלך, והעלו חשש בקרב חלקים מהציבור לגבי היחס של המפלגה לזכויות נשים.
"במהלך הדיונים על הפיכת הזכות להפלה לזכות שמופיעה בחוקה ראינו היטב כיצד הנושא מעורר אי-נוחות בקרב חברי הימין הקיצוני, וקראו למלא את העריסות בתינוקות צרפתיים", אמרה שירלי ווירדן, חברת המפלגה הקומוניסטית הצרפתית והאחראית על זכויות הנשים במפלגה, שהשתתפה בעצרת בפריז. מורגן לגרה, מהנדסת גרעין ופעילה פמיניסטית אמרה בעצרת בפריז כי "אנחנו חייבות להזכיר לאנשים שהם כל הזמן תוקפים את השירותים לתכנון המשפחה".
לפי הסקרים "האיחוד הלאומי" תהיה המפלגה הגדולה בפרלמנט, אך כרגע לא זוכה לרוב שיאפשר לה ולבעלות הברית הטבעיות שלה להרכיב קואליציה. המפלגה, שבבחירות לפרלמנט האירופי הגיעה בצרפת למקום הראשון והביסה את מפלגת המרכז של הנשיא עמנואל מקרון, מחזיקה בעמדות נוקשות נגד הגירה ונגד מקומו של האיסלאם ברפובליקה הצרפתית. אישים בולטים בצרפת - בהם כוכב הכדורגל קיליאן אמבפה - הזהירו את הציבור מאפשרות שהימין הקיצוני יעלה לשלטון.
מחוקק בכיר של "האיחוד הלאומי", סבסטיאן שנו, פנה אתמול למצביעים יהודים ומוסלמים והבטיח שהמפלגה לא תאסור על שחיטה כשרה ושחיטת חלאל. "כולם יוכלו להמשיך לאכול בשר כשר אם הם רוצים", אמר שנו לערוץ רדיו יהודי בצרפת. הוא הוסיף בריאיון כי ההתנגדות ההיסטורית לחבישת כיפות במקומות ציבוריים – על רקע חוק שאוסר על נשים מוסלמיות ללבוש בורקה – אינה נמצאת בראש סדר העדיפויות של המפלגה, אלא "מאבק באיום האיסלאמיסטי".
"הכרה במדינה פלסטינית - פרס לטרור"
את מערכת הבחירות מלווה פרשת האונס של הילדה היהודייה בת ה-12, שלפי החשד היה על רקע אנטישמי. ז'ורדן ברדלה, נשיא "האיחוד הלאומי" והמועמד לראשות הממשלה, אמר כי אם ייבחר הוא "ייאבק באנטישמיות שמכה בצרפת מאז 7 באוקטובר".
במסיבת עיתונאים היום, בתשובה לשאלת כתבת ynet ו"ידיעות אחרונות" תמר שבק, אמר ברדלה כי אם ייבחר לראשות הממשלה הוא לא יכיר במדינה פלסטינית - כי לדבריו מדובר בפרס לטרור. כשנשאל אם צרפת תעמוד לצד ישראל במקרה של תקיפה איראנית נגד מלבנון השיב ברדלה: "כמובן".
היום התייחס חבר הפרלמנט שנו לצעדים שמתכננת מפלגתו, ואמר כי היא רוצה לאסור על צרפתים בעלי אזרחות-כפולה לעבוד בתפקידים "רגישים במיוחד". הוא אמר כי התפקידים הרגישים יופיעו בהצעת חוק שתגיש המפלגה, וציין בתור דוגמה "רוסים שמחזיקים באזרחות כפולה ועובדים בתפקידים ביטחוניים אסטרטגיים". הוא הדגיש כי בניגוד לאמירות שזוהו בעבר עם מפלגתה של לה פן, המפלגה מאמינה שבעלי אזרחות כפולה צריכים לקבל זכויות שוות.
הנשיא מקרון החליט לפזר את הפרלמנט, ולהקדים את הבחירות, בעקבות הכישלון של מפלגתו בבחירות לפרלמנט האירופי – במטרה להחזיר את האמון של הצרפתים בממשלתו. ראש הממשלה שלו, גבריאל אטאל, הודה שהתוצאות הראו שהממשלה צריכה לשפר את ביצועיה. על "האיחוד הלאומי" אמר כי המפלגה "לא מוכנה למשול. זו מפלגת אופוזיציה, לא קואליציה".
הנשיא מקרון הבטיח אתמול לצרפתים לשנות את אופי השלטון שלו, לא משנה מה יהיו תוצאות הבחירות. למרות החשש מ"פרלמנט תלוי", מקרון התעקש שהוא יסיים את כהונתו השנייה כנשיא – שתסתיים ב-2027. יריביו קראו לו לפרוש במקרה שהימין הקיצוני ינצח. "המטרה היא לא להמשיך בדיוק כפי שהיה. שמעתי שאתם רוצים שינוי. אתם יכולים לסמוך עליי שעד מאי 2027 אהיה הנשיא שלכם, ואגן על הרפובליקה שלנו בכל רגע, על הערכים שלנו, אכבד את הפלורליזם ואת הבחירות שלכם, ואעמוד לשירותכם ולשירות האומה", אמר הנשיא הצרפתי.
לפי המצב בסקרים קואליציית המרכז של מקרון תיחלש בבחירות ולא תזכה לרוב, וההימור של הנשיא הצרפתי צפוי להיכשל. מרין לה פן, שמפלגתה אמנם מובילה בסקרים אך מסתמן שלא תזכה לרוב שיאפשר לה להרכיב לבדה ממשלה, אמרה בשבת כי אחרי הבחירות ייתכן שהנשיא יהיה "ברווז צולע" – מנהיג עם כוח פוליטי מצומצם – ולכן הוא יהיה חייב להתפטר. מקרון הודה כי החלטתו המפתיעה להקדים את הבחירות הכלליות עוררה בקרב חלק מהמצביעים "זעם שמכוון אליי". הוא גם הודה כי נוצר "שבר בין ההנהגה לעם, שבר שאותו לא הצלחנו לאחות".
מקרון אמר כי הבחירות "הן לא בחירות לנשיאות או הצבעת אמון בנשיא הרפובליקה". לדבריו הבחירות הן "על שאלה אחת: מי צריך למשול בצרפת? אני מקווה שהממשלה הבאה, שבהכרח תשקף את ההצבעה שלכם, תהיה דומה לרפובליקנים השונים שגילו אומץ להתנגד לקיצוניים".
שר הפנים הצרפתי, ג'רלד דרמנה, הזהיר היום כי את הישורת האחרונה של הבחירות עלולה ללוות מהומות אלימות. "ייתכן שתהיה מתיחות קשה בצורה קיצונית", אמר שר הפנים, והוסיף כי הרשויות נערכות למצב "נפיץ במיוחד", כחודש לפני פתיחת האולימפיאדה בפריז.
תמר שבק השתתפה בהכנת הכתבה