ארבעה מחמשת העצורים בפרשת המסמכים הסודיים משרתים ביחידה מסווגת שתכליתה למנוע הדלפות ולשמור על סודות ביטחוניים. בין אותם עצורים, גם קצין מילואים בדרגת רב-סרן שנעצר היום על ידי שב"כ, ומעצרו הוארך בבית המשפט עד יום חמישי. החשוד החמישי הוא הדובר בלשכת ראש הממשלה, אלי פלדשטיין, שגם מעצרו הוארך אמש. לפלדשטיין ולחשוד נוסף הותר לראשונה להתייעץ עם עורך דין, לבקשת שב"כ.
מה הסיפור מאחורי פרשת המסמכים? כתבנו המדיני עושה סדר

3 צפייה בגלריה
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדליף המסמכים
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדליף המסמכים
( צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg, shutterstock, שמואל דריי)
בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו - שמאז תחילת הפרשה הודף את הטענות שהיא קשורה אליו - כתב הערב מכתב חריף ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, ובו דרש ממנה לפתוח בחקירת "הדלפות חמורות מדיונים ביטחוניים וגילוי סודות מדינה".
לדברי נתניהו, "הדלפות אלו יוצאות מדיוני הקבינט המדיני-ביטחוני, מדיוני קבינט המלחמה, מדיוני מנהלת השבויים והנעדרים ומפורומים ביטחוניים מצומצמים - לרבות פורומים שבהם אין נוכחות של דרג מדיני. עד כה, על אף בקשותיי החוזרות ונשנות שההדלפות ייחקרו ויושם להן סוף, דבר לא נעשה. בשיחה שקיימתי בנושא זה שלשום עם ראש השב"כ, נאמר לי שישנו צורך בפנייה רשמית לצורך חקירת ההדלפות. אי לכך, אני פונה אליכם להורות לאלתר על חקירת ההדלפות - בכלל זה הדלפות חמורות במיוחד. אודה על עדכון דחוף על הטיפול בעניין זה".
בית משפט השלום בראשון לציון, נזכיר, שחרר אמש למעצר בית את אחד החשודים - שגם הוא משרת באותה יחידה מסווגת. לאחר הדיון בהארכות מעצרם של החשודים, דן בית המשפט אמש בבקשת ynet ו"ידיעות אחרונות" וכלי תקשורת נוספים להסיר את איסור הפרסום מעל פרשת המסמכים הסודיים. בתום הדיון, הצו סויג לאחר בקשה שהגישה עו"ד טל ליבליך בשם ynet ו"ידיעות אחרונות".
השופט התיר לפרסם כי החקירה החלה, לאחר שהתגבש חשד משמעותי בשב"כ ובצה"ל, גם נוכח פרסום תקשורתי לפיו מידע מודיעיני מסווג ורגיש, נלקח מתוך מערכות צה"ל, והוצא שלא כדין, והתקיים החשש לפגיעה חמורה בביטחון המדינה, וסיכון מקורות מידע.
3 צפייה בגלריה
דיון בבית משפט השלום ראשל"צ בעניין הפרשה הבטחונית שעליה מוטל צו איסור פרסום
דיון בבית משפט השלום ראשל"צ בעניין הפרשה הבטחונית שעליה מוטל צו איסור פרסום
הדיון בבית המשפט, אמש
(צילום: מוטי קמחי)
עוד הותר לפרסם כי בשל כך, עלולה הייתה להיגרם פגיעה ביכולתם של גופי הביטחון להשיג את היעד שעניינו שחרור החטופים, כחלק ממטרות המלחמה.
שופט בית המשפט מנחם מזרחי אמר אמש: "בחנתי את חומרי החקירה ואת התנהלותה ונחה דעתי, כי מדובר בחקירה עניינית ומקצועית ביותר שיש לאפשר אותה עד תום ואם אורה על ביטול הצו באופן גורף קיים חשש לפגיעה ממשית בחקירה ובחקר האמת. בהמשך הדרך ישקול בית המשפט את מצב הדברים פעם אחר פעם". בנוסף, אמר מזרחי כי "עיון בחומר הסודי שהובא לעיוני ובראיות נוספות, מלמד כי קיים חשד סביר ואף ראיות לכאורה של ממש התומכים בנטען כלפי החשודים".

במוקד: המקור, ולא ההדלפה עצמה

החקירה אינה מתמקדת בהדלפה, אלא בחקירת "ציר דלף סוד חי". כלומר, מידע סודי ביותר שדלף מתוך מאגר של 8200 - בלי שצה"ל מבין איך זה קורה. צה"ל פנה לשב"כ במטרה להבין איך מידע סודי ביותר דלף החוצה - ולמנוע את המשך הדליפה, אך כאשר נפתחה החקירה איש לא ידע שהם יגיעו עד לפלדשטיין, שהיה דוברו של נתניהו לנושאים ביטחוניים בשנה האחרונה.
3 צפייה בגלריה
פלדשטיין לצד נתניהו, בצאתו ממסוק השנה
פלדשטיין לצד נתניהו, בצאתו ממסוק השנה
פלדשטיין לצד נתניהו, בצאתו ממסוק השנה
(צילום: רועי אברהם /לע"מ)
גורם שמעורה בפרטים הדגיש כי אין כאן עוד חקירה על הדלפות - אלא חקירה שנועדה להבין איך דולף מידע סודי ביותר לגורמים בלתי מוסמכים. כלומר, הסיפור הוא לא המידע שדלף, אלא המקור שלו: מערכת של מספר מצומצם של אנשים שמחליטים לעשות כראות עיניהם בחומר סודי ביותר.
הפרשה, כך הדגיש הגורם, פוגעת בביטחון המדינה וגורמת נזק. אותו מסמך מדובר של סינוואר עלה באמצעות מערכות מודיעיניות ולא נמצא במנהרות חמאס ברצועת עזה, וכשהוא דולף החוצה לא רואים אותו רק בישראל - אלא גם בחמאס. וברגע שארגון הטרור רואה את המסמך שדלף, הוא מבין מה ישראל רואה ויודעת, וכך הוא יכול לעלות על הגורמים בארגון שמהם דלף המידע.
כך למעשה, אותה פרשה גורמת לנזק משמעותי - ופוגעת בהשגת יעדי המלחמה. אותן יכולות מודיעין נחשבות לציר אסטרטגי חשוב מאוד עבור ישראל, וכאשר חמאס מודע לכך - זה פוגע בביטחון המדינה. מי שהוציא את החומר - עשה זאת ללא רשות וסמכות, וכבר מהרגע שבו נפתחה החקירה, המטרה בשב"כ הייתה אחת: לסכל ולעצור את ציר הדלף. כלומר, לעצור את המקום שממנו יוצא מידע סודי ביותר בזמן מלחמה.
פורסם לראשונה: 18:04, 04.11.24