חברת הכנסת גילה גמליאל מהליכוד העלתה אחר הצהריים (יום רביעי) את הצעת החוק שלה להעלאת מחירי שקיות הפלסטיק בניגוד לעמדת האופוזיציה. ההצעה נפלה אחרי שיו"ר רע"מ מנסור עבאס התבלבל בהצבעה, אולם כשביקש לתקן את הצבעתו התעקשו חברי הליכוד לאמץ את תוצאות ההצבעה המקורית בטענה שבלתי-אפשרי לתקן הצבעה בדיעבד. לאחר בחינה של הייעוץ המשפטי של הכנסת נדחתה בקשתו של עבאס - וההצעה נפלה. בהצבעות על הצעות דומות של חברי הקואליציה הצביע עבאס בעד - והן עברו.
בהמשך, ועל רקע התיקו הפוליטי בכנסת, ניצחה האופוזיציה בהצבעה - כשהצעת חוק של חבר הכנסת שלמה קרעי ודודי אמסלם להשוואת קצבאות שארים בין אלמן לאלמנה עברה בקריאה טרומית בניגוד לעמדת הקואליציה.
הצעת החוק של גמליאל הציעה להגדיל את התשלום על שקיות נשיאה חד-פעמיות, ולהרחיב אותו גם לחנויות הקטנות. חברי הכנסת החרדים התנגדו להצעה, והבהירו לראש האופוזיציה בנימין נתניהו כי עליו לפעול כדי שלא תעלה ולא תעבור. ההצעה הוצמדה להצעות חוק דומות של חברי הכנסת יוראי להב הרצנו ומיכל רוזין, אולם כאמור, בהצבעות עליהן לא התבלבל עבאס - והצעת החוק שלהם אושרה.
את הצעת החוק, שכאמור עלתה בניגוד לעמדת הליכוד והחרדים, נימקה גמליאל ששימשה בעבר השרה להגנת הסביבה בכך ש"אנחנו, אזרחי ישראל, צורכים יותר וזורקים יותר. את המגמה הזאת צריך לעצור כבר עכשיו. רכיב משמעותי בתחום הפסולת בישראל ובעולם הוא שקיות הנשיאה החד פעמיות היוצרות כמות גדולה ועודפת של פסולת לא ניתנת למחזור ולא מתפרקת במשך מאות שנים. המטרה היא להביא לכך שבמדינת ישראל ייגמלו משימוש בשקיות חד-פעמיות".
בהצעת החוק נקבע כי כל העסקים הקמעונאיים יגבו תשלום עבור שימוש בשקיות חד-פעמיות - תשלום שיהפוך לחלק מהכנסותיהם של אותם עוסקים. בנוסף, הוצע להעלות את סכום ההיטל המרבי המוטל על השימוש בשקיות, שמותר לשר להגנת הסביבה לקבוע לפי הוראות החוק, מ-60 אגרות לשקל. בהצעת החוק נכתב כי מוצע לקבוע שמטרות כספי ההיטל לפי החוק יכללו גם ניקיון פסולת של שקיות חד-פעמיות, לרבות בשטחים פתוחים ובשטחים עירוניים.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "שקיות הנשיאה החד פעמיות יוצרות כמות גדולה ועודפת של פסולת, שאינה מתפרקת במשך מאות שנים, מזהמת את הסביבה, את השטחים הפתוחים, את החופים ואת הים.
"כיום, החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות מחייב גביית תשלום בסך 10 אגורות עבור כל שקית חד פעמית שנמסרת בחנויות המוגדרות כ'קמעונאי גדול', בעוד שעסקים בינוניים וקטנים אינם מוכרחים לגבות תשלום זה. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה נמצא כי גביית התשלום עבור השקיות האמורות הינו מנגנון אפקטיבי לצמצום השימוש בהן".