בשבועות האחרונים פנתה ישראל לטורקיה, ואמרה כי היא מוכנה שזו תשתלב במאמצי התיווך בניסיון להגיע לעסקת חטופים. כך נודע ל-ynet. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, התייחס לכך הבוקר (רביעי) באופן רשמי, ואמר כי "אנו מוכנים לספק כל סיוע הנדרש לעסקה בעזה". כמו כן, ארדואן בירך על הסכם ההסדרה בין ישראל ללבנון.
הכותרת
חמאס או נאט"ו? ארדואן בוחר - את שניהם
33:12
1 צפייה בגלריה
רג'פ טאיפ ארדואן, בנימין נתניהו
רג'פ טאיפ ארדואן, בנימין נתניהו
ישראל פנתה לטורקיה: מוכנים שתשתלבו במאמצי התיווך לעסקת חטופים
(צילום: REUTERS/Dawoud Abu Alkas, Andrew Harnik / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP, חיים גולדברג פלאש90)
למרות הכחשות חוזרות ונשנות של בכירים בישראל ובבית הלבן, גם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן אמר אמש בנאומו בנוגע להפסקת האש בלבנון, כי "ארה"ב תעבוד גם עם טורקיה ותנסה לדחוף להסכם בעזה".
במסגרת השיחות, ועל רקע ההתפתחויות בנושא, ביקר ראש השב"כ רונן בר באופן חשאי בטורקיה לפני כעשרה ימים. בכיר ישראלי הבהיר אז כי הטורקים לא יהיו מתווכים בעסקת חטופים, והוסיף כי הם יכולים לסייע בלחץ על חמאס, כיוון שחלק מהנהגת ארגון הטרור יצא לאחרונה מקטאר ונמצא באיסטנבול.
גם בכיר בבית הלבן הכחיש אמש מעורבות אפשרית של טורקיה בנוגע למתרחש בעזה. לדבריו, "אני חושב שמה שהנשיא ביידן התכוון הוא שלמעשה יש לנו אנשים מסוימים מהצדדים שמבלים עכשיו בטורקיה, ולכן היא נוספה לתמונה, אבל זה לא היה כדי לרמוז שהיא מתווכת או מנהלת משא ומתן. אבל זה לא אומר שלא נשאיר אבן אחת על כנה בניסיון לעשות זאת".
לצד זאת, שילוב הטורקים שנוי במחלוקת משמעותית בצמרת הישראלית, בין היתר בשל עמדותיו של הנשיא הטורקי ארדואן ומהלכיו מפרוץ המלחמה. כך למשל, רק לאחרונה בוטל ביקורו של נשיא המדינה יצחק הרצוג בוועידת האקלים בבאקו, בין היתר, בשל סירובה של טורקיה לאפשר למטוסו של הרצוג לטוס מעליה בדרך למדינה.
"מוות לישראל" - קריאות בפרלמנט הטורקי במהלך נאום ארדואן, באפריל האחרון

ארדואן, שטען לפני כשבועיים כי מדינתו ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם ישראל, אף שבירושלים לא עודכנו על כך, התגאה בכך שמנע ממטוס "כנף ציון" לחלוף מעל טורקיה, ואמר: "לא אפשרנו לנשיא ישראל להשתמש במרחב האווירי שלנו. טורקיה מחויבת להפגין את עמדתה במספר נושאים, ואנו נעשה זאת".
מתחילת המלחמה מרבה ארדואן לספק אמירות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדיניות ישראל ברצועת עזה, לאחר טבח 7 באוקטובר ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל". כך, כחודש לאחר פרוץ המלחמה טען ארדואן כי "ישראל היא מדינת טרור שמבצעת רצח עם בעזה", והוסיף: "חמאס היא מפלגה שזכתה בבחירות בפלסטין" - על אף שכאלה לא נערכו ברצועת עזה מאז 2006, ולמעשה ארגון הטרור השתלט על הרצועה ב-2007 אחרי קרבות עם הפתח.
בהמשך המלחמה, בחודש אפריל האחרון, נשמעו קריאות גנאי נגד ישראל בפרלמנט הטורקי, שם הקהל ביציע קרא "מוות לישראל" במהלך נאומו של ארדואן, שבו דיבר בשבחו של חמאס, והאשים את ישראל – באופן חסר תקדים – בעמידה מאחורי הפיכות וניסיונות הפיכה שונים שאירעו בטורקיה בעשורים האחרונים. עוד הוסיף הנשיא הטורקי בנאומו אז: "חמאס הוא ארגון התנגדות - לא טרור. ישראל? כבר עקפה את היטלר".
דבריו של ארדואן המשיכו גם בחודשים האחרונים. בספטמבר הוא קרא למדינות בעולם המוסלמי להתאחד נגד "איום ההתפשטות" של ישראל במזרח התיכון - שלטענתו מעוניינת לכבוש מדינות באזור. "ישראל לא תעצור בעזה. אחרי כיבוש רמאללה היא תרצה את אדמות סוריה ולבנון", אמר הנשיא הטורקי, שטען כי ישראל תרצה לכבוש גם את ארצו. "הם יישאו עיניים אל המולדת שלנו, בין החידקל לפרת. זו הסיבה שאנחנו אומרים ש'חמאס מתנגד בשמם של המוסלמים'. זו הסיבה שאנחנו אומרים ש'חמאס לא מגן רק על עזה, הוא מגן על האדמות האיסלאמיות, על טורקיה'", אמר ארדואן.