ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב (חמישי) בהצהרה שמסר כי הוא לא מתכנן לעצור את חקיקת המהפכה המשפטית - ובראשה חקיקת השינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, שיעלה להצבעה בשבוע הבא. אחרי אישור החוק שימנע את הוצאתו לנבצרות, הודיע נתניהו כי הוא מתכוון להיכנס למגעים לפשרה - בניגוד להסדר ניגוד העניינים איתו - והכריז: "עד כאן. אני נכנס לאירוע. אני שם בצד כל שיקול אחר ולמען העם שלנו והמדינה שלנו אעשה כל מה שביכולתי כדי להגיע לפתרון".
הצהרת נתניהו נעשתה שעות אחדות לפני טיסתו הלילה ללונדון - שנדחתה בשל ההתפתחויות הפוליטיות הערב - והוא דיבר מול המצלמות זמן קצר לאחר שזימן ללשכתו את שר הביטחון יואב גלנט שלוחץ לעצירת החקיקה.
נתניהו התייחס גם לפגישתו עם השר גלנט הערב, אחרי שזה תכנן לקרוא לעצור את החקיקה, ואמר: "שמעתי את החששות שלו מההשלכות של המצב על הביטחון הלאומי שלנו. אני לוקח הכול בחשבון, ובאותה נשימה אני חייב לומר שאין שום מקום לסרבנות. הסרבנות מסכנת את הביטחון הלאומי שלנו והביטחון האישי של כל אחד וגם אין הצדקה לסרבנות. אעשה הכול כדי להביא להרגעת הרוחות ולאיחוי הקרע בעם כי אנשים אחים אנחנו ובעזרת השם יחד נעשה, ויחד נצליח".
ראש הממשלה אמר בהצהרתו כי "יש לנו מדינה אחת ועלינו לעשות הכול כדי להגן עליה מאיומים מבחוץ ומפני קרע בלתי ניתן לאיחוי מבפנים. איננו יכולים לאפשר לשום מחלוקת, חריפה ככל שתהיה, לסכן את העתיד המשותף של כולנו". הוא הוסיף: "מתנגדי הרפורמה אינם בוגדים ותומכי הרפורמה אינם פשיסטים. רוב אזרחי ישראל אוהבים את המדינה שלנו ורוצים לשמור על הדמוקרטיה שלנו. תומכי הרפורמה חושבים שאין פה דמוקרטיה אמיתית ומה שמסכן אותה זה בית משפט כל יכול. מנגד, מתנגדי הרפורמה, חושבים שמה שיסכן את הדמוקרטיה הוא כנסת וממשלה שיפעלו בלי מעצורים ובלמים - ויסכנו את זכויות הפרט".
לדברי נתניהו, "משטר דמוקרטי תקין חייב לטפל בשני הנושאים הללו - לטפל בשלטון הרוב ולשמור על זכויות הפרט. כדי להבטיח זאת ולמנוע את הקרע בעם, הרפורמה המשפטית חייבת לתת מענה לשני הצרכים הבסיסיים האלה. כדי למנוע קרע בעם - כל צד חייב להתייחס ברצינות לטענות ולחששות של הצד השני".
ראש הממשלה ניסה להסביר את טענות תומכי התוכנית שמקדמת הקואליציה, ורמז גם לפסילת מינוי חברו לקואליציה - אריה דרעי - שהחוק שיחזיר אותו לממשלה צפוי לעלות לאישור במליאת הכנסת בשבוע הבא. "תומכי הרפורמה מתקוממים שהאיזון בין הרשויות הופר במשך עשרות השנים האחרונות. בית המשפט התערב ללא הצדקה בשיקולים ביטחוניים במאבק בטרור, הערים קשיים על מדיניות הממשלה בהוצאת מסתננים ומתווה הגז, ומנע חוקים ועיכב מינויים שבכלל לא היה צריך לדון בהם", אמר.
הוא הוסיף: "יש עוד טענה אחת, אולי הכואבת ביותר. רבים בעם קובלים על כך שבית המשפט העליון מתנהל כמועדון סגור למינוי שופטים בשיטת חבר מביא חבר. לשופטים יש וטו בשיטה הקיימת על מינוי שופטים ובפועל ממנים את עצמם מה שלא קורה בשום דמוקרטיה אחרת בעולם. לא מעט אנשים שאינם מגדירים עצמם כתומכי הרפורמה חושבים שיש לתקן תיקונים שונים בעניין הזה ולערוך רפורמה אמיתית".
נתניהו ציין מנגד גם את טענות מתנגדי התוכנית, והכריז על כוונה לחוקק את חוק שיעגן זכויות פרט, בעודו אומר כי "אני אישית אדאג לכך שזה יקרה". "יש שחוששים שהרפורמה המוצעת תלך רחוק מדי, ושהיא תאפשר לממשלה ולכנסת להשתלט על בית המשפט, להתגבר על כל פסיקה, לחוקק כל חוק. הם חוששים ממדינת הלכה, ממדינה לא-ליברלית, מחקיקה נגד להט"בים, חילונים, נשים, מיעוטים", אמר נתניהו. "לאור החששות הללו אני אומר הערב - אני מאמין שאפשר להעביר רפורמה שתיתן מענה לשני הצדדים, שתשיב את האיזון הראוי בין הרשויות ומעבר לזה שתשריין את זכויות הפרט של כל אזרח ואזרחית במדינה. לא באנו לדרוס ולרמוס. באנו לאזן ולתקן".
הוא הוסיף: "אני רוצה דווקא לענות על חשש מרכזי שמועלה על ידי הצד השני. אני יודע שיש חשש מפסקת התגברות גורפת, בלתי מוגבלת, שתביא לכך שכל רוב קטן בכנסת יוכל לפסול כל החלטה של בית המשפט. אני רוצה להגיד לכם באופן ברור. זה לא יקרה".
ראש הממשלה קרא בהצהרה להגיע לפשרה, ואמר כי "הדרך הטובה ביותר להשיג את הרפורמה המאזנת ולמנוע את הקרע בעם היא בהידברות והשגת הסכמה רחבה ככל האפשר. לצערי, עד עכשיו נציגי האופוזיציה סירבו להיכנס לדיון הזה. בוזבזו כמעט שלושה חודשים בגלל הסירוב הזה. אני מקווה שזה ישתנה בימים הקרובים".
על הצעת החוק שתובא לאישור הכנסת בשבוע הבא, חרף תוכניתו של שר הביטחון יואב גלנט לקרוא לעצור, אמר נתניהו: "החוק אינו משתלט על בית המשפט, אלא מאזן ומגוון אותו. הוא פותח את שערי בית המשפט למגזרים עצומים שעד היום מודרו ממנו במשך עשרות שנים. איננו רוצים בית משפט נשלט אלא בית משפט מאוזן, שיהיה של העם ויזכה גם לאמון העם. זה לא קץ הדמוקרטיה אלא חיזוק הדמוקרטיה".
הפגישה עם גלנט שמנעה קריאה לעצור
הפגישה בין נתניהו לגלנט ארכה 20 דקות, ובמהלכה שר הביטחון בעיקר השמיע לנתניהו את המצב שהוא שומע בצבא בעקבות הכוונה להמשיך לקדם את החקיקה. נתניהו הקשיב בעיקר. לפי לשכת גלנט, שר הביטחון הציג לנתניהו את השפעת תהליכי החקיקה על צה"ל ומערכת הביטחון.
לפני שזומן ללשכתו של נתניהו, תכנן שר הביטחון גלנט למסור הצהרה בעצמו ובמסגרתה לקרוא לעצור את החקיקה. אחרי הפגישה, הודיע גלנט כי "לבקשת ראש הממשלה ולאור הצהרתו המתוכננת הערב, שר הביטחון דוחה את הצהרתו".
הבוקר פרסם נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות" שגלנט כבר הציע לראש הממשלה נתניהו לעשות זאת. השניים ניהלו בשבועיים האחרונים שיחות שהוגדרו "קשות", אולם נתניהו השיב בשלילה ודרש להמשיך לקדם ולאשר את החוק. גלנט הציג לנתניהו נתונים מדאיגים של השפעת החקיקה על הנכונות של קצינים וחיילים להתנדב לשירות מילואים.
גם ראש שב"כ רונן בר נפגש עם ראש הממשלה נתניהו, והציג בפניו תמונה קודרת. יחד עם זאת, לא נכנס מידע מודיעיני חדש וחריג שקשור לעמדת אנשי הביטחון בנוגע לחקיקה. לנתניהו הגיע אתמול גם הרמטכ"ל הרצי הלוי, שהזהיר מהתרחבות תופעת הסרבנות. לראש הממשלה הועברו מסרים חריפים מהצבא על התפרקות אפשרית בצבא, בגיבויו של השר גלנט.
שרים וח"כים בליכוד תקפו את גלנט על הקריאות לעצור את החקיקה, ובכירים במפלגה אמרו כי "נתניהו מבין שאם יעצור את החקיקה יש סכנה גדולה לשלמות הקואליציה". בעוצמה יהודית טענו כי "גלנט הוציא את עצמו ממחנה הימין".