מנהיג המורדים בסוריה אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני) התייחס בצהריים (יום שבת) לראשונה בקולו לישראל, ואמר כי "אין לנו כוונה להיכנס לסכסוך איתה".
אל-ג'ולאני, שדיבר על רקע כיבוש אזור החיץ בגבול על-ידי צה"ל ומאות התקיפות ברחבי סוריה נגד יעדי צבא אסד, טען כי "התירוצים של ישראל לכניסה לסוריה כבר לא קיימים. אחרי עזיבת האיראנים, אין יותר תירוצים להתערבות חיצונית כלשהי בסוריה".
בנוסף אמר אל-ג'ולאני כי ניצחון המורדים הוא "ניצחון על התוכנית האיראנית, המסוכנת לאזור כולו. היינו יכולים לפגוע בבסיסים רוסיים בסוריה אבל העדפנו לבנות יחסים טובים". לצד זאת, אל-ג'ולאני ציין גם כי "נכנסנו לערים שלנו - לא לטהרן. אין לנו שום בעיה עם העם האיראני".
זמן קצר לאחר מכן אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב ברמת הגולן: "אנחנו כאן כמעט שבוע, והסיבה המרכזית היא ביטחון המדינה. אנחנו כאן כדי להגן לאורך הגבול. הייתה פה מדינה אויב, הצבא שלה קרס, יש איום שיגיעו לפה גורמי טרור, ואנחנו יצאנו קדימה כדי שהם לא יתיישבו לנו צמוד לגבול. אנחנו לא מתערבים במה שקורה בסוריה. אין לנו כוונה לנהל את סוריה. ההיערכות מהחרמון ועד מפגש הגבולות ישראל-סוריה-ירדן היא נכונה".
בינתיים, ממשלת המעבר הסורית קראה למועצת הביטחון של האו"ם לנקוט פעולה כדי לאלץ את ישראל להפסיק לאלתר את תקיפותיה בשטח סוריה, ולסגת מהאזורים שאותם כבשה "תוך הפרת הסכם הפרדת הכוחות מ-1974".
במכתבים זהים שנשלחו למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ולמועצת הביטחון, אמר השגריר הסורי קוסאי אלדהאק כי הוא פועל "לפי הנחיות הממשלה שלי" כשהוא מציג את דרישות ארצו. למעשה, מדובר במכתב הראשון לאו"ם מטעם ממשלת המעבר הסורית החדשה, שהוקמה אחרי נפילתו של הרודן בשאר אסד.
סוכנות הידיעות AP ציינה כי המכתבים מתוארכים ל-9 בדצמבר, ימים ספורים אחרי סיום שלטונו של אסד. לפי המכתב, "בזמן שהרפובליקה הערבית הסורית עדה לשלב חדש בתולדותיה, שבו אנשיה שואפים להקים מדינת חופש, שוויון ושלטון החוק ולהגשים את תקוותיהם לשגשוג וליציבות, צבא הכיבוש הישראלי חדר לאזורים נוספים בשטח סוריה בחרמון ובמחוז קוניטרה".
שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר מנגד כי ישראל נקטה "צעדים מוגבלים וזמניים" בגבול סוריה, תוך פריסת "כוחות זמניים" באזור החיץ, "כדי למנוע מארגונים חמושים לאיים על שטח ישראל".
שר החוץ של ירדן איימן א-ספדי, התייחס לפעילות הישראלית בשטח סוריה, ומסר: "כולנו עומדים לצד סוריה בשלב הבניה מחדש של מדינה השומרת על זכויות כל הסורים. אנו דורשים מישראל לסגת מהאדמות שכבשה בסוריה".
גם היום צה"ל המשיך לתקוף יכולות של צבא אסד בסוריה, ופגע ביכולות לוחמה אלקטרונית של צבא אסד - ובהן מערכות תקשורת ואנטנות. בסוכנות הידיעות "סאברין", המזוהה עם המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, דווח על תקיפות ישראליות בכפר קלדון ובכפר מחג'ה שבמחוז דרעא בסוריה. לפי הדיווחים, ביממה האחרונה הותקפו בסוריה גם מחסני טילים, מכ"מים ומרכז מחקר מדעי. המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד הפועל מלונדון, דיווח כי "ישראל ביצעה 420 תקיפות נגד סוריה מאז נפילת משטר אסד". בישראל, נזכיר, אומרים כי היו 500 תקיפות לפחות.
במבצע "חץ הבשן", שנמשך 72 שעות ונועד לחיסול רוב יכולות צבא אסד, טען צה"ל שהשמיד 109 סוללות טק"א, 34 אתרי מכ"ם ו-390 אתרי אחסון ושיגור של טילים, רקטות וכטב"מים. בסך הכול הושמדו כ-70% ממערך ההגנה האווירית הסורי וכ-80% ממערכי האש (טילים, רקטות וכטב"מים). גם עשרות מטוסי קרב ומסוקי קרב הושמדו - וחיל הים השמיד את הצי הסורי.
אומרים את כל הדברים הנכונים
מאז פתחו המורדים במתקפת הפתע נגד צבא אסד, שהסתיימה במפלתו המהירה ובשינוי פני המציאות במזרח התיכון, אומרים אל-ג'ולאני ואנשיו את מה שהמערב רוצה לשמוע. כך למשל, הם מבטיחים לשמור על זכויות מיעוטים, לא להיכנס לעימותים צבאיים ולא לחסל מתנגדים.
בדיווח של רויטרס מאתמול צוטט גורם המעורה בהתייעצויות שעורכים כעת אנשי "הייאת תחריר א-שאם", שבראשו עומד אל-ג'ולאני, ולדבריו הדיונים עוסקים בין היתר בשאלה כיצד המשטר העתידי של סוריה צריך להיראות בתום שלושת החודשים הקרובים, שבהם אמורה לפעול ממשלת המעבר. האפשרויות שעל הפרק הן משטר נשיאותי, או פרלמנטרי.
בעולם, בינתיים, ממשיכים לדון בשאלה כיצד יש להתייחס למשטר החדש, כשבמערב מקווים שההצהרות המתונות של אל-ג'ולאני והג'יהאדיסטים יתורגמו למעשים במציאות. אתמול, במהלך ביקור באנקרה, אמר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי יש הסכמה רחבה בין ארה"ב לטורקיה על האופן שבו סוריה החדשה צריכה להיראות.
לדברי בלינקן, על התהליך לכלול ממשלת מעבר "מכליל" עם ייצוג לקבוצות השונות בסוריה, שמירה על זכויות מיעוטים ונשים – והימנעות מאיום כלשהו על כל שכנותיה של סוריה. שר החוץ הטורקי הקאן פידאן אמר לצד זאת כי העדיפות צריכה להיות ייצוב סוריה בהקדם האפשרי, ולהבטיח שאף ארגון טרור – כשלפי אנקרה גם הכוחות הכורדיים מהווים כאלו – לא יתבססו בשטחה.