הקריאות לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה: בקואליציה מעריכים כי הלחצים לביצוע המהלך החריג יתגברו לקראת עדותו הצפויה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי האלפים, ונושא הנבצרות שנמצא ברקע.
גורמים בסביבת נתניהו אומרים כי סיבות נוספות לקידום מהלך הפיטורים הוא עמדתה של גלי בהרב-מיארה בנושא חוק ההשתמטות מגיוס של החרדים שמעורר הרבה מתחים בתוך הממשלה, ועמדתה המשפטית בנושא כהונתו של איתמר בן גביר בתפקיד השר לביטחון פנים, על כך שהוא מפר את צו בג"ץ האוסר עליו להתערב במנויים והחלטות מבצעיות.
2 צפייה בגלריה
ביבי בנימין נתניהו , גלי בהרב מיארה
ביבי בנימין נתניהו , גלי בהרב מיארה
בהרב- מיארה ונתניהו. עימות מתמשך
(צילום: גיל נחושתן , מארק ישראל סלם)
למרות הקריאות, בקואליציה מעריכים שנתניהו לא יתחיל בהליכי הדחה, שכן הוא צפוי להיבלם בבג"ץ. כמו כן ראש הממשלה יודע שהסכם ניגוד העניינים שלו אינו מאפשר לו ליזום מהלך של פיטורים ממערכת אכיפת החוק, לא כל שכן את ראש התביעה במשפטו - היועצת המשפטית לממשלה.
כדי למנוע פיטורי בזק של יועץ הקים בסוף שנות התשעים נתניהו עצמו מנגנון שיאפשר בחירת ופיטורי יועץ משפטי לממשלה באופן לא שרירותי. בראש ועדת האיתור לבחירת יועמ"ש ניצב שופט בית משפט עליון. כיום מדובר באשר גרוניס נשיא העליון לשעבר.
היועמ"שית בוועדה, הבוקר
(צילום: ערוץ כנסת)


הממשלה יכולה אמנם לפנות אליו בבקשה לפטר את היועצת, אולם בפנייה כזאת נדרשים טיעונים כבדי משקל. אם אכן היא תבחר בדרך כזו, מזכיר הממשלה יוסי פוקס הוא שיפנה לגרוניס, ויציג את "תיק הראיות" נגד בהרב-מיארה. אם אכן יתקיים בעתיד דיון כזה, היועצת צפויה לטעון כי כל חוות הדעת שלה הסותרות את רצון הממשלה נסמכות על החוק ועל פסיקות בית המשפט, וכי החלטותיה הן חלק מחובתה למנוע מהממשלה לעבור על החוק.
בנוסף היא תזכיר כי בפסק דינו האחרון של נשיא העליון בדימוס עוזי פוגלמן הוא קבע כי היועמ"שית היא הפרשנית המוסמכת של החוק כלפי הממשלה. לכן ההערכה היא שבג"ץ לא יאפשר את פיטוריה.
"ועדת שמגר", שהייתה זו שהתוותה את הקמת ועדת האיתור, קבעה ארבע סיבות שבעטיין ניתן לפטר יועץ משפטי: היעדר כשירות; חקירה פלילית נגדו; מעשה שאינו הולם את מעמדו; או אם קיימים חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין הממשלה לבין היועץ המשפטי, היוצרים מצב המונע שיתוף פעולה יעיל. הממשלה, אם תחליט לבחור בדרך הפיטורים, תשתמש כפי הנראה בעילה הרביעית - חילוקי הדעות המהותיים.
2 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ’ ואיתמר בן גביר
בצלאל סמוטריץ’ ואיתמר בן גביר
סמוטריץ’ ובן גביר. קוראים ליועצת להתפטר
(צילום: אלכס קולומויסקי)
מוקדם יותר היום - ולאחר ההשתלחויות ביועמ"שית בדיון ועדת החוקה - נחשף ב-ynet כי נתניהו בוחן לראשונה את פיטורי בהרב-מיארה. בכיר בממשלה אמר ל-ynet כי ראש הממשלה "כבר לא שולל את פיטוריה. הוא קיבל ביטחון, גם בשל ההישגים שנרשמו במערכה הצבאית, אבל בעיקר בזכות חילופי הממשל בארצות הברית ובזכות העובדה שפיטורי שר הביטחון יואב גלנט עברו בשקט יחסי".
לאחר מכן האשימו השרים בן גביר וסמוטריץ' את היועצת בביצוע מהלכים נגד הממשלה. בן גביר טען כי "היועמ"שית פשוט מבקשת לפתוח בחקירות נגד פוליטיקאים ולעשות להם סיכול ממוקד. היא רוצה לעשות הפיכה נגד הדמוקרטיה. להדיח ראש ממשלה מכהן, להדיח שר בלי שיש תשתית חוקית לדבר הזה. אנשיה מתנהלים באופן שערורייתי ביותר, שלא היה כמותו מאז קום המדינה".
שר האוצר תקף: "אני קורא מכאן ליועמ"שית לגלות יושרה והגינות. את מנצלת את תפקידך וסמכותך לרעה כדי לנהל מאבק פוליטי. אם יש בך שמץ של יושרה וענייניות, תתפטרי מהתפקיד של היועצת המשפטית, תורידי את הגלימה ולכי לנהל את המאבקים שלך מרחוב קפלן בצורה דמוקרטית. רק כך יימנע אובדן האמון של הציבור במערכת המשפטית. רק בדרך הזו נעצור את החרפת הקרע בעם. תתפטרי, ובכך לא ניאלץ לעסוק בממשלה בעניינים כאלה בזמן המלחמה, והקשב שלנו לא יוסט מהמשימות החשובות שלנגד עינינו".