אוקראינה דיווחה הבוקר (יום א') כי מערכות ההגנה האווירית שלה יירטו לפחות 40 כלי טיס בלתי מאוישים שנעו לעבר קייב, ולדבריה מדובר במתקפה הרוסית הגדולה ביותר על עיר הבירה מתחילת המלחמה לפני 15 חודשים. לפי חיל האוויר האוקראיני, רוסיה שיגרה בסך הכול מספר שיא של 54 מל"טים "מתאבדים" מתוצרת איראנית – לעבר כמה אזורים במרכז אוקראינה – ולטענתו 52 מהם יורטו.
לדברי ראש העיר קייב ויטלי קליצ'קו, עשרות המל"טים שוגרו לעבר העיר בכמה גלים, החל מהשעה 2 בלילה. אזעקות נשמעו בשלל אזורים ברחבי אוקראינה, אבל לא דווח על תקריות חריגות בערים אחרות, והתושבים הורשו לצאת מהמרחבים המוגנים בסביבות 6 בבוקר. גבר אחד, בן 41, נהרג בעקבות נפילת רסיסים סמוך לתחנת דלק בקייב. עוד שניים נפצעו במתקפה על העיר. כמה מבנים עלו באש בעקבות פגיעת רסיסים, בהם מחסן בן שלוש קומות ברובע הולוסייב, מגדל בן שבע קומות ברובע סולומיאנסקי וגם גג של מגדל מגורים ברובע פצ'רסקי ניזוק משריפה שפרצה בו.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• "כטב"מים תקפו בגבול בלארוס"; הרוגים בהפצצת מרפאה באוקראינה: "פשע נגד האנושות"
• רוסיה: "סיכלנו מתקפה אוקראינית נגד ספינה שלנו ליד הבוספורוס"
• הערכה בארה"ב: האוקראינים אכן תקפו את הקרמלין בכטב"מים, זלנסקי לא ידע
• מנהיג שכירי החרב של פוטין: "אני לא שף, אני קצב. רוסיה בסכנת מהפכה כמו ב-1917"
המתקפה הלילה היא המתקפה הקטלנית הראשונה על קייב בחודש האחרון, שבמהלכו רוסיה הגבירה משמעותית את קצב המתקפות האוויריות שלה על ערי אוקראינה בכלל ועל עיר הבירה בפרט – שחוותה כבר 14 מתקפות מתחילת מאי. הפעם המתקפה מגיעה ממש ביום שבו תושבי הבירה חוגגים את יום היווסדה של העיר לפני 1,541 שנים. החגיגות כוללות בדרך כלל ירידי רחוב, קונצרטים ותערוכות במוזיאונים, וגם השנה מתוכננות כאלו, אם כי בהיקף מצומצם יותר.
"ההיסטוריה של אוקראינה מהווה כבר זמן רב מטרד עבור הרוסים חסרי הביטחון", אמר בעקבות המתקפה הלילה אנדריי ירמאק, ראש הסגל של הנשיא וולודימיר זלנסקי. תושבי קייב כנראה מורגלים היטב למתקפות הליליות על העיר, ורבים מהם בחרו שלא להישמע להנחיות ובמקום להסתתר במקלטים יצאו למרפסות הבתים וצעקו שלל קללות כלפי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וגם קריאות שבח ללוחמי ההגנה האווירית של אוקראינה: "התהילה להגנה האווירית!".
סרטון המלחמה האוקראיני: "הגיע הזמן להחזיר את מה ששלנו"
רוסיה, נזכיר, חידשה בשבועות האחרונים את קמפיין ההפצצות שלה נגד ערים אוקראיניות – בעזרת מל"טים וטילים – אחרי הפסקה בת כמה חודשים מקמפיין הפצצות קודם במהלך החורף, ונראה שהרקע לכך הוא ההיערכות האוקראינית למתקפת-נגד נרחבת שצפויה בקרוב, במטרה לשחרר מידי הרוסים שטחים כבושים. המתקפות הרוסיות הובילו לכמה וכמה תקריות קטלניות, עם עשרות הרוגים בפגיעה במגדל מגורים באומן ובסוף השבוע שני הרוגים גם בפגיעה במרפאה בעיר דניפרו, אבל לפחות בקייב לא נרשמו עד עתה הרוגים בחודש האחרון.
הסיבה לכך היא כנראה שיפור משמעותי במערכות ההגנה האווירית שמוצבות ליד העיר, כשלאחרונה צורפה אליהן גם סוללת פטריוט מתוצרת אמריקנית. גורמים אוקראינים ואמריקנים טוענים, כך לפי העיתון "ניו יורק טיימס", כי מערכות ההגנה סביב קייב אף הצליחו לאחרונה ליירט טילי קינז'אל היפרסוניים – טילים שרוסיה טוענת כי הינם בלתי-מיורטים בשל מהירותם האדירה ויכולת הניווט שלהם.
המתקפה הלילה הגיעה שעות אחרי שבכירים בממשלה בקייב הצהירו כי מתקפת-הנגד עשויה לצאת לפועל כבר בימים הקרובים. אולכסיי דנילוב, מזכיר המועצה להגנה ולביטחון לאומי, אמר אמש ל-BBC כי המתקפה עשויה להתחיל "מחר, מחרתיים או בתוך שבוע". הוא הוסיף כי לקייב "אין זכות לעשות טעות" בהחלטתה – כיוון שמדובר ב"הזדמנות היסטורית שאסור להחמיץ". בהמשך פרסם הרמטכ"ל האוקראיני ולרי זלוז'ני סרטון תדמית ערוך-היטב שבו נראים לוחמים אוקראינים נערכים לקרב. לצד הסרטון הוא כתב בחשבון הטלגרם שלו: "הגיע הזמן לקחת בחזרה את מה ששלנו".
בכיר נוסף, מיכאילו פודוליאק שהינו יועצו הבכיר של הנשיא זלנסקי, אמר במקביל ל"גרדיאן" הבריטי כי פעולות ראשוניות שנועדו להכין את הקרקע למתקפת-הנגד כבר החלו, כגון שיבוש קווי האספקה של הכוחות הרוסיים או השמדת מחסנים מעבר לקווי ההגנה שלהם. "האינטנסיביות גדלה, אבל זה יכול לקחת זמן רב", הדגיש. בשבועות האחרונים דווח על שלל מתקפות כטב"מים בעומק רוסיה, ורק הבוקר דיווחו הרשויות הרוסיות על מתקפה נוספת שכזו נגד מתקן הנפט אילסקי שבמחוז קרסנודר. לטענת רוסיה המתקפה הזו סוכלה, וכל המל"טים "נוטרלו".
פודוליאק ושאר הבכירים שאותתו על התקרבותה של מתקפת-הנגד הקפידו שלא לרמוז היכן בדיוק תצא לפועל, וייתכן שהעמימות האוקראינית נועדה לבלבל את הכוחות הרוסיים ולאלץ אותם למתוח את קווי ההגנה שלהם לאורך החזית שמתפרסת על פני מאות קילומטרים. הכוחות הרוסיים ספגו ממילא אבדות קשות בקרב האדיר על בחמוט במזרח אוקראינה, קרב שבו שני הצדדים איבדו אלפי חיילים, ולטענת אוקראינה מטרתה שם הייתה להתיש את האויב ככל האפשר. רוסיה אמנם הכריזה החודש על השלמת כיבוש העיר, אבל הערך האסטרטגי שלה מוטל בספק ולאורך החודשים הארוכים שבו התחולל הקרב אוקראינה אימנה עשרות אלפי חיילים למתקפת-הנגד הגדולה וצברה עוד ועוד נשק מתקדם שסיפק לה המערב.
"שיני דרקון" ותעלות ענק: הביצורים הרוסיים
הפרשנים הצבאיים מעריכים כי אוקראינה תנסה לשחרר שטחים כבושים בדרום המדינה או במזרחה, אבל הם גם מדגישים כי ייתכן שההצהרות האחרונות על מוכנות לקרב הן חלק מהמלחמה הפסיכולוגית והתודעתית שמנהלות קייב ומוסקבה מתחילת הפלישה הרוסית אשתקד. קייב, נזכיר, כבר הוכיחה עורמה רבה במתקפות-נגד קודמות שלה בקיץ שעבר – אז הצליחה לבלבל את הרוסים כשהכריזה בריש גלי כי יצאה למתקפת-נגד בדרום, אבל אז הפתיעה עם שחרור שטחים נרחבים במחוז חרקוב שבצפון-מזרח (בהמשך היא אכן יצאה למתקפה גם בדרום, וכבשה מחדש את העיר חרסון).
רוסיה נערכת גם היא למתקפת-הנגד האוקראינית, וחיזקה משמעותית את ביצורי ההגנה שלה: תמונות לוויין שפורסמו בשבועות האחרונים מראות כיצד הקימו הרוסים רשת ענקית של תעלות וביצורים אחרים לאורך החזית בדרום ובמזרח אוקראינה, בעיקר בנקודות אסטרטגיות. ברשת BBC דווח למשל על תעלה באורך של 35 ק"מ לצדו של הכביש האסטרטגי E105, שמקשר בין העיר מליטופול הכבושה בדרום-מזרח לבין העיר חרקוב שבצפון-מזרח. רשת תעלות נצפתה גם סמוך לעיר טומאק במחוז זפוריז'יה שבדרום, השוכנת סמוך לדרך אסטרטגית נוספת שאם האוקראינים ישתלטו עליה הם עשויים לחסום את הדרך לחצי האי קרים (שרוסיה כבשה ב-2014) משאר השטחים הכבושים בדרום אוקראינה.
רוב לי, מהמכון לחקר מדיניות חוץ שמושבו בארה"ב, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי העובדה שהרוסים השקיעו מאמצים אדירים בהקמת רשת ביצורים נרחבת מהווה הכרה מצדם "בסיכון שאוקראינה תוכל ליצור פריצת דרך" במתקפת-הנגד המתוכננת. התעלות מאפשרות אמנם ללוחמים הרוסים להתבצר בעמדותיהם ויספקו מחסה מפני האש האוקראינית – אבל הפרשנים הצבאיים מזהירים כי תעלות לא מעניקות בהכרח יתרון לצד ה"מתחפר", ולדבריהם אם הן נחפרו במיקומים בעייתים או בצורה רשלנית – היתרון יהיה דווקא בצד התוקף. "הכול תלוי בשאלה עד כמה היטב ממוקמים המכשולים הללו. מרגע שאתה מתחפר, קל מאוד לגלות אותך", אמר הגנרל האוסטרלי לשעבר מיק ראיין, שמתמחה בהנדסה קרבית.
צפו: סרטון שבו נראה לכאורה טנק מפלס דרך למרות מכשולי "שיני דרקון"
מלבד תעלות, הביצורים הרוסיים כוללים גם מכשולים שונים שנועדו לחסום את דרכם של טנקים וכלים צבאיים כבדים, כגון "קיפודים" העשויים ממוטות מתכת שרותכו זה לזה. בצילומי הלוויין השונים תועדו גם רשתות של "שיני דרקון", בלוקים עשויי-בטון בדמות פירמידה. רשת של "שיני דרקון" תועדה למשל לאורך קילומטרים רבים של חוף במערבו של חצי האי קרים, ומאחוריה נחפרה רשת נוספת של תעלות. הפרשנים במערב מעריכים כי הביצורים שם הוקמו רק ליתר ביטחון – וכי הסיכוי למתקפה של אוקראינה מהים נמוך, כיוון שחיל הים שלה אינו מפותח דיו.