בצעד חריג, שר החוץ גדעון סער הורה על סגירת שגרירות ישראל באירלנד, אחת המדינות העוינות ביותר לישראל באירופה. בהודעת משרד החוץ נכתב כי "ההחלטה לסגור את שגרירות ישראל בדבלין התקבלה נוכח המדיניות האנטי-ישראלית הקיצונית של ממשלת אירלנד".
במשרד החוץ הזכירו כי שגרירת ישראל בדבלין, דנה ארליך, הוחזרה לישראל בשעתו בעקבות החלטתה של אירלנד להכיר חד-צדדית במדינה פלסטינית. בסוף אוקטובר אשתקד, ושלושה שבועות בלבד אחרי טבח חמאס, היו קריאות רבות באירלנד לגירוש השגרירה. בשבוע שעבר הודיעה אירלנד על הצטרפות לתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג (ICJ), שבה ישראל מואשמת ברצח עם.
4 צפייה בגלריה
דנה ארליך שגרירת ישראל ב ארילנד
דנה ארליך שגרירת ישראל ב ארילנד
הניסיון לגירוש שגרירת ישראל, לאחר 7 באוקטובר אשתקד
"המעשים והרטוריקה האנטישמית שנוקטת אירלנד נגד ישראל מבוססים על דה-לגיטימציה ודמוניזציה של המדינה היהודית ועל סטנדרטים כפולים", אמר סער. "אירלנד חצתה את כל הקווים האדומים ביחסה לישראל. ישראל תשקיע את משאביה בקידום היחסים הבילטרליים עם מדינות העולם על-פי סדרי עדיפויות שנגזרים גם מיחס המדינות השונות אליה".
בתגובה להחלטה, משרד החוץ האירי פרסם הצהרה שבה נמסר כי ״אירלנד מצרה על ההחלטה ומאמינה בחשיבות שמירת ערוצי תקשורת דיפלומטיים״, וכי עמדתה בנוגע לסכסוך במזרח התיכון ״מונחית על ידי עקרונות המשפט הבינלאומי והמחויבות להומניטריות״. בהתייחס למתקפת חמאס ב-7 באוקטובר ולפעולות הצבאיות של ישראל מאז, אירלנד טוענת כי המצב בעזה והפגיעה באזרחים מהווים הפרה של החוק הבינלאומי וענישה קולקטיבית של העם הפלסטיני. ״המשרד קורא להפסקת אש מיידית, שחרור כל החטופים והזרמת סיוע הומניטרי לעזה״, נכתב, וצוין כי השגרירות האירית בישראל תמשיך לפעול כרגיל.
במקביל, הודיע סער על פתיחת שגרירות ישראל חדשה במולדובה. "היחסים בין ישראל למולדובה ידידותיים ושתי המדינות מעוניינות להרחיב ולהעמיק אותם. למולדובה יש כבר שגרירות בישראל והגיעה העת שלישראל תהיה שגרירות במולדובה", אמר סער על כך. "יש מדינות שמעוניינות לחזק את קשריהן עם ישראל ואין בהן עדיין שגרירות ישראלית. אנחנו נתאים את המערך הדיפלומטי הישראלי של הנציגויות שלנו תוך מתן משקל בין היתר לגישתן ולפעולותיהן של המדינות השונות כלפי ישראל בזירה המדינית".

"ניצחון לאנטישמיות" מול "הרכנת ראש": עימות בין סער ללפיד

ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את ההחלטה של סער, ובציוץ בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלו כתב: "ההחלטה לסגור את שגרירות ישראל באירלנד היא לתת ניצחון לאנטישמיות ולארגונים האנטי-ישראלים. הדרך להתמודד עם ביקורת היא לא לברוח, אלא להישאר ולהלחם".
4 צפייה בגלריה
לפיד וסער. עימות סוער על רקע ההחלטה
לפיד וסער. עימות סוער על רקע ההחלטה
לפיד וסער. עימות סוער על רקע ההחלטה
(צילום: יואב דודקביץ', שלו שלום)
סער הגיב לציוץ של לפיד, ותקף בחזרה בציוץ משלו: "תתבייש, יאיר. תתבייש שאתה בוחר להגדיר את היחס האירי לישראל כ'ביקורת' (מעניין שזו גם בדיוק טענתם). זוהי אנטישמיות מובהקת המבוססת על דה-לגיטימציה, דה-הומניזציה וסטנדרטים כפולים כלפי המדינה היהודית. מחפיר גם שלא מצאת לנכון לומר מילה על כך שרק בשבוע שעבר אירלנד הצטרפה לתביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי (ICJ) והאשימה אותנו ב'רצח עם', תוך שביקשה להרחיב את הגדרת רצח עם.
"מדיניות החוץ של ישראל בתקופת כהונתי תיקח בחשבון בהקצאת המשאבים שלנו גם את יחס המדינות השונות כלפי ישראל. במדינה ידידותית כמו מולדובה בחרת שלא לפתוח שגרירות ישראלית. אני הנחיתי היום לפתוח שגרירות שם וזה יקרה בקרוב מאוד. יש מדינות נוספות בעולם שמבקשות שנפתח בהן שגרירויות ונציגויות ונחזק איתן את היחסים. תפנים: העידן של הרכנת הראש בפני שונאים ורודפים - הסתיים".
לפיד לא נשאר חייב, והמשיך את העימות: "מר סער, מציע שלא תשתמש במילה 'בושה', כי מי שבגד והונה כל מי שאי פעם היה שותף שלו אינו מבין את המושג. לעניין עצמו: ישראל צריכה להחזיק שגרירויות דווקא במקומות שבהם יש עימותים חריפים עם הממשל, ושר חוץ שעוסק רק בכניעה ובריחה מעימותים לא עושה את תפקיד".
4 צפייה בגלריה
סיימון האריס
סיימון האריס
ראש ממשלת אירלנד, סיימון האריס. "תומכים בשלום ובעד זכויות אדם"
(צילום: Julien Behal/Pool/ REUTERS)

ר"מ אירלנד: "החלטה מצערת"

ראש ממשלת אירלנד סיימון האריס התייחס לצעד, ואמר: "החלטתה של ממשלת נתניהו לסגור את שגרירות דבלין היא מצערת מאוד". הוא דחה את הקביעה שאירלנד היא אנטי-ישראלית, ובציוץ שהעלה ברשת X כתב: "אנחנו תומכים בשלום, בעד זכויות אדם, ותומכים בחוק הבינלאומי. אירלנד רוצה פתרון של שתי מדינות, ושישראל ופלסטין יחיו בשלום ובביטחון. אירלנד תמיד תדבר על זכויות אדם והחוק הבינלאומי, שום דבר לא יסיח את דעתנו מכך".
לפני כחודשיים החזיר כאמור משרד החוץ להתייעצויות את שגרירת ישראל בדבלין, דנה ארליך, כמחאה על כך שאירלנד הכירה במדינה פלסטינית. ל-ynet נודע אז כי השגרירה בכלל לא נמצאת בארץ, אלא מתגוררת במעון שגריר ישראל במדריד. לאחר החזרתה להתייעצויות, התברר שארליך עברה בכלל ללונדון ומשם המשיכה לטפל ביחסי ישראל-אירלנד שנמצאים במשבר מתמשך.
ארליך, שנחשבת לדיפלומטית מוערכת מאוד, גם המשיכה להתראיין לכלי תקשורת באירלנד והגנה על ישראל כמעט בחירוף נפש, באחת המדינות העוינות ביותר לישראל באירופה.
אחרי שלושה חודשים במלון בלונדון ועבודה במשרד בשגרירות, הוחלט במטה משרד החוץ להעביר את ארליך למדריד כדי שתתגורר בינתיים בבית הריק של השגריר בספרד. משם, ארליך ממשיכה לטפל ביחסים בין ישראל לאירלנד. הסיבה שבגינה היא לא הוחזרה לישראל נבעה מסירובו של משרד האוצר לשלם שכר חו"ל לשגרירים שהוחזרו מסיבות כאלה או אחרות, אך "יושבים על המזוודות" ומחכים בארץ. גורמים במשרד החוץ אמרו כי ״ארליך ממשיכה לעשות עבודה יפה מאוד מול אירלנד, תחת תנאים קשים. היא מתגוררת במעון השגריר במדריד ועובדת ממשרדי השגרירות״.
4 צפייה בגלריה
נשיא אירלנד מייקל היגינס
נשיא אירלנד מייקל היגינס
נשיא אירלנד מייקל היגינס. לא מפספס הזדמנויות להשתלח בישראל
בתחילת אוקטובר פרץ מחדש העימות החריף עם המדינה, כשישראל דרשה מכוח יוניפי"ל להתפנות חמישה ק"מ צפונה, והחיילים האירים, שהם חלק מכוח יוניפי"ל, סירבו בתוקף - והנשיא האירי לא החמיץ הזדמנות שוב להשתלח בירושלים.
הממשלה בדבלין הודיעה אז רשמית לישראל שהיא מסרבת לפנות את החיילים האירים ושהם יישארו במקומם. העימות הזה התגלגל לקרב האשמות בין השגרירות הישראלית בדבלין לבין נשיא אירלנד מייקל היגינס האנטי-ישראלי.
היגינס, שבחודש ספטמבר האשים את שגרירות ישראל בארצו בהדלפת מברק הברכה שלו לנשיא איראן אף על פי ששגרירות איראן פרסמה אותו בעצמה בחשבון ה-X שלה, תקף את ישראל על הדרישה לפנות את החיילים האירים והגדיר אותה שערורייתית.