אלפי מפגינים יצאו אמש (שבת) שוב לערי רוסיה כדי למחות על ההחלטה לגייס 300 אלף חיילי מילואים למלחמה באוקראינה, ולפי דיווחים יותר מ-700 בני אדם נעצרו בהן. ארגון OVD-Info, העוקב דרך קבע אחר מעצרים פוליטיים ברוסיה, דיווח שיותר מ-300 נעצרו במוסקבה וכ-150 נעצרו בסנט פטרסבורג. לדבריו, חלק מהעצורים הם קטינים.
המלחמה באוקראינה וטלטלת הגיוס של פוטין – עוד כותרות:
• 24 שעות בתור לצאת מרוסיה. דיווח: פוטין חזר להתערב יותר בתכנון המלחמה
• בגלל המל"טים לרוסיה: קייב תוריד את דרג היחסים הדיפלומטיים עם איראן
• בורחים מרוסיה: "לא רוצים להתגייס, ולא יודעים מתי נחזור"
• רוסיה: "נוכל להגן על השטחים שיסופחו גם בנשק גרעיני"
ההפגנות אתמול נערכו אחרי שביום רביעי, שעות אחרי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז על הגיוס, יצאו אלפים להפגין בערים הרוסיות, ויותר מ-1,300 נעצרו. עצם היציאה להפגין ביום רביעי הייתה מעשה נועז: הפגנות גדולות כאלה לא נערכו ברוסיה מאז תחילת המלחמה בחודש פברואר, אז נעצרו באלימות יותר מ-16 אלף מפגינים על-ידי השלטונות. משטרת רוסיה נערכה מבעוד מועד להפגנות אתמול, אחרי שארגון האופוזיציה Vensa ותומכיו של מנהיג האופוזיציה הכלוא אלכסיי נבלני הודיעו על כוונתם לקיימן, וכמעט בכל מקום שבו התאספו המפגינים, רובם צעירים, נראו שוטרים ממהרים לעצור אותם עוד לפני שהספיקו להקים מחאה של ממש.
במוסקבה נראו אתמול שוטרים רבים מסתובבים באזור במרכז העיר שבו תוכננה הפגנה ובודקים את תעודות הזהות של עוברי האורח. מי מהם שנראה חשוד – קיבל הוראה לעצור בצד. צעירה אחת נראתה מטפסת על ספסל וצועקת: "אנחנו לא בשר תותחים". המשטרה לקחה אותה מהמקום מיד אחר כך. בפארק ליד הכיכר האדומה עצרה המשטרה גבר ולקחה אותו מהמקום, בעוד אנשים שעמדו בצעד צעקו "בושה!".
בסנט פטרסבורג התאספה קבוצה קטנה של מפגינים והשמיעה קריאות נגד ההליכה למלחמה, ואז נעצרה גם היא. לפני שנעצרו הספיקו המפגינים המעטים לצעוד בשדרה המרכזית בעיר ולצעוק "לשלוח את פוטין לשוּחות!", כשכוונתם שהנשיא הרוסי הוא שצריך לצאת להילחם אם ברצונו להמשיך בקרבות. בנובוסיבירסק נעצרו יותר מ-70 איש אחרי שהתאספו ושרו שיר בעד השלום מהעידן הסובייטי. בעיר אחרת בסיביר, אירוצק, חילקו השוטרים זימונים ללשכות הגיוס לגברים שהשתתפו בהפגנה.
ההפגנות והמעצרים ברוסיה באים בצל הדיווחים הנמשכים על בריחה המונית של גברים מהמדינה בניסיון לחמוק מהגיוס. כבר שעות אחרי הודעת פוטין על הגיוס ביום רביעי אזלו הטיסות מרוסיה למגוון יעדים, כגון טורקיה וארמניה, ומחיריהם של כרטיסים ליעדים אחרים הגיעו לגבהים ששום רוסי מן השורה לא יכול לעמוד בהם. בחיפושים של רוסים בגוגל כיכבו שאלות כמו "איך לברוח מרוסיה?" ו"איך לשבור רגל?" – בחיפוש אחר דרכים שלא להישלח למלחמה.
המיעוטים בסיביר זועמים: "מנצלים אותם כבשר תותחים"
גם בסוף השבוע דווח על תורים ארוכים במעברי הגבול של רוסיה עם מונגוליה, קזחסטן וגאורגיה, שדרכם מנסים רוסים מבוהלים לברוח. יעד אחר שאליו נמלטים רוסים רבים – ברגל – הוא פינלנד. אחד הרוסים שהגיעו לשם בסוף השבוע הוא ניקיטה, טכנאי סאונד בן 27. "זה פשוט לא שפוי. כל החברים שלי בסכנה", אמר דקות אחרי שהניח את רגלו במדינה הנורדית, שממנה הוא מתכוון להמשיך לטורקיה. "אני פשוט רוצה חופש, רוצה רוסיה חופשייה מפוטין, דמוקרטיה", סיפר ופרץ בבכי. את שמו המלא סירב לחשוף, מחשש לנקמה מצד השלטונות הרוסיים.
סלאבה ויבגני, זוג צעיר, סיפרו שהחליטו לעזוב את רוסיה ברגע שבו פוטין הכריז על הגיוס ביום רביעי. הם השאירו את הכלב שלהם, מובי, אצל חברים, ומשפחותיהם בכו בפרידה מהם. "בשלב הזה לא מגייסים אותנו, אבל אנחנו לא יודעים מה יקרה מחר", הסבירו. "אנחנו לא תומכים במה שקורה ולא רוצים להיות חלק מזה. זאת הייתה החלטה קשה, כי יש לנו תוכניות, ויש לנו קריירות. הדבר הטוב ביותר מבחינתנו יהיה לחזור חזרה, אבל מצד שני אנחנו צריכים להציל את חיינו".
זעם רב במיוחד על הגיוס שורר בקרב מיעוטים אתניים באזורים מבודדים ועניים של סיביר, אזורים שמהם נוהג הצבא הרוסי כבר שנים לגייס מספר גדול באופן לא פרופורציונלי של חיילים. אזרחים רוסים בורחים בין השאר מהאזור הסיבירי בוריאטיה הסמוך לגבול עם מונגוליה, אזור שרבים מתושביו משתייכים למיעוט המונגולי. אתמול הצהיר טסחיה אלבגדורי, מי שהיה עד 2017 נשיא מונגוליה וכיום מכהן כראש הפדרציה המונגולית העולמית, כי מי שיברחו מהגיוס הרוסי לארצו יזכו לקבלת פנים חמה, ודרש מפוטין לחדול מהמלחמה: "המונגולים ברוסיה מנוצלים כבשר תותחים", האשים, "היום אתם בורחים מאכזריות וכנראה ממוות. מחר תתחילו לשחרר את ארצכם מהדיקטטורה".
חלק מהרוסים הבורחים העדיפו שלא להתרחק, אלא להסתפק בהימלטות אל בלארוס השכנה, בעלת בריתה הקרובה של מוסקבה. גם בזה יש סיכון: העיתון "נאשה ניבה", אחד העיתונים העצמאיים הוותיקים בבלארוס, דיווח כי שירותי הביטחון הבלארוסיים קיבלו הוראה לעקוב אחר רוסים החומקים מגיוס ובורחים לבלארוס, למצוא אותם במלונות ובדירות שכורות – ולדווח עליהם לרוסיה.
העורכת של RT נגד קציני הגיוס: "כאילו קייב שלחה אותם"
ההחלטה על הגיוס – צעד שמומחים צבאיים אומרים כי ממילא קשה להניח שיביא לשינוי משמעותי בשדה הקרב – היא הימור מסוכן מבחינת פוטין, משום שהיא מביאה לראשונה את המלחמה אל מפתן דלתם של הרוסים, ועשויה לעורר התקוממות אמיתית נגדו. בסוף השבוע נראה כי התגברה הביקורת על המהלך גם מצד נאמניו של הנשיא הרוסי, דבר שקשה היה להעלות על הדעת לפני הפלישה לאוקראינה.
עורכת ערוץ הטלוויזיה RT, הנחשב לשופרו של הקרמלין, הביעה למשל זעם על כך שקציני הגיוס שולחים מכתבי זימון לגברים הלא נכונים, בהם כאלה שלפי גילם ודרגתם או בשל היעדר ניסיון רלוונטי אמורים להיות מוחרגים מהגיוס: "הם מכעיסים אנשים, כאילו בכוונה, כאילו עושים דווקא. כאילו קייב שלחה אותם", אמרה העורכת, מרגריטה סימוניאן.
ראש "מועצת זכויות האדם" של הקרמלין, ואלרי פדייב, הודיע אתמול בפומבי כי שלח מכתב לשר ההגנה סרגיי שויגו, ובו דרש ממנו לפתור בדחיפות את הבעיות בגיוס. בהודעה שפרסם על כך פירט שורה של מקרים שבהם צווי גיוס נשלחו באופן בלתי הולם, בהם כאלה שנמסרו ב-2 בלילה על-ידי קצינים שדפקו על הדלת, "כאילו מדובר במשתמטים". בעוד סימן פומבי נדיר לסערה שמתחוללת מאחורי הקלעים הודיע אתמול משרד ההגנה הרוסי שסגן שר ההגנה לענייני לוגיסטיקה, הגנרל דמיטרי בולגקוב, הוחלף והועבר לתפקיד אחר. לא נמסרו פרטים על הסיבה לכך.
הכאוס המלווה את הגיוס הרוסי – והאיכות האנושית הירודה של רבים מהאזרחים שאותם מגייס פוטין – מתבטאים גם בסרטונים שמגיעים מלשכות הגיוס ומהדרך לבסיסי ההכשרה. מרוסיה הגיעו בימים האחרונים תמונות של חיילים שותים לשוכרה לפני העלייה לאוטובוסים, מחליפים מהלומות או מנסים לפגוע בעצמם כדי שלא להישלח לחזית. בין הפתרונות שבעזרתם מנסים רוסים לחמוק מגיוס גם תשלום שוחד לפקידים או נישואי בזק לאימהות חד-הוריות.
אתמול חתם פוטין על החוק שאישר בשבוע החולף בהליך בזק הפרלמנט הרוסי, ושמחמיר את העונשים לחיילים המפרים את חובותיהם, בצל הדיווחים על עריקות וסירובי פקודה בקרב החיילים הרוסים הנשלחים לאוקראינה בחודשים האחרונים. החוק החדש קובע כי עריקה מהצבא הרוסי במהלך תקופת גיוס או בתקופה של מצב חירום תוכל לגרור עונש של עד 10 שנות מאסר, בעוד עד כה עמד העונש המרבי על חמש שנים, וכי 10 שנים בכלא אפשר יהיה לגזור גם על מי שיסרב לצאת לקרב או לציית להוראות המפקד.
האו"ם: רוסיה ביצעה פשעי מלחמה, בני 4 עונו ונאנסו
בעוד הרוסים בורחים מארצם, באוקראינה ממשיך צבאו של פוטין לחולל זוועות. אתמול הפציץ שורה של ערים ברחבי המדינה, בהן זפוריז'יה, ולדברי אוקראינה שלושה בני אדם נהרגו ועוד 19 נפצעו בהפצצות הללו.
בסוף השבוע פרסמה ועדת חקירה של האו"ם למתחולל באוקראינה את ממצאיה, וקבעה כי רוסיה ביצעה שם פשעי מלחמה, הכוללים הפצצות של אזורים אזרחיים, שלל הוצאות להורג, מעשי עינויים ומעשים מחרידים של אלימות מינית. חברי הוועדה, שהספיקו לבקר רק בחלק מאזורי המלחמה, דיווחו על מקרים שבהם נאנסו ועונו אפילו ילדים בני ארבע. הם אספו עדויות על עצורים שספגו מכות אגרופים ומכות חשמל או הוחזקו עירומים במתקני הכליאה הרוסיים.
ממש במקביל לפרסום הממצאים הודיעו שלטונות אוקראינה כי הושלמה הוצאתן של 436 גופות מאתר הקבורה ההמוני שנמצא ביער ליד העיירה איזיום שבאזור חרקוב, עיירה ששוחררה החודש מידי הרוסים. מושל חרקוב מסר שעל 30 מהגופות נמצאו סימני התעללות: חלקן נמצאו כשחבל כרוך סביב צווארן, ידיהן של אחרות היו קשורות ובגופות אחרות נמצאו גפיים שבורות או פצעי ירי. איברי המין של כמה מהן, כך אמר המושל, נקטעו.
ביום שישי החלו רוסיה והמורדים בעלי בריתה לקיים את משאלי העם שלהם בשטחים שכבשו בארבעה ממחוזות אוקראינה – לוהנסק, דונייצק, חרסון וזפוריז'יה – משאלים שבהם התושבים מתבקשים, או יותר נכון נדרשים, להצביע בעד סיפוח השטחים הכבושים לרוסיה. בסוף השבוע דווח על חיילים ושוטרים המלווים את הפקידים העוברים מדלת לדלת ומבקשים מהתושבים לתת את קולם. בכל ארבעת האזורים, נזכיר, מינתה רוסיה מושלים ופקידי מנהל מטעמה, וכבר חודשים שהיא פועלת לניתוקם של המחוזות תרבותית ובירוקרטית מאוקראינה. לאיש אין ספק כי בתום המשאלים, ביום שלישי הקרוב, יכריז המשטר הרוסי שהתושבים שנותרו באזור ולא ברחו – בחרו בסיפוח לרוסיה. פירוש הדבר שארצו של פוטין תקרע רשמית כ-15% משטח אוקראינה ותצרף אותו אליה.
סרהי חיידאי, המושל האוקראיני של מחוז לוהנסק, שרוסיה כבשה את כולו באמצע השנה, אמר אתמול שהמשאל שהיא מקיימת כעת במחוז נראה יותר כמו "סקר דעת קהל תחת איומי רובה". נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי קרא לאוקראינים באזורים הכבושים לחבל במשאל ולהעביר לקייב מידע על האנשים שמנהלים אותו. גם לחיילים הרוסים קרא לחבל בהליך. אתמול דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "טאס" כי הדומא, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, עשויה לדון בחוק לסיפוח האזורים הכבושים באוקראינה כבר ב-29 בספטמבר, כלומר יום חמישי הקרוב, יומיים אחרי סיום המשאלים.
אמש נאם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בכינוס השנתי של עצרת האו"ם וטען שוב שלנוכח התנהלותם של המערב ושל הממשלה בקייב, לרוסיה לא הייתה ברירה אלא לפלוש לאוקראינה. הפלישה הרוסית למדינה עומדת במרכז הכינוס השנה, ובימים האחרונים הסתמן בו בבירור כי מוסקבה נעשית יותר ויותר מבודדת בדעת הקהל העולמית, כשאפילו כמה מדינות המוגדרות בדרך כלל "בלתי מזדהות" הצטרפו לארה"ב ולבעלות בריתה בגינוי למלחמה שמנהלת רוסיה. בשבוע שעבר מתחו גם מנהיגי סין והודו ביקורת על רוסיה ומלחמתה.
בנאומו אמש אמר לברוב: "חוסר היכולת של מדינות המערב לנהל משא ומתן והמלחמה המתמשכת מצד המשטר בקייב נגד עמו שלו לא השאירו לנו ברירה. המטרה הייתה להסיר את האיומים על הביטחון שלנו, שנאט"ו יצרה באופן עקבי באוקראינה". לברוב הדגיש בנאומו כי רוסיה "אינה מתכוונת לעשות את הצעד הראשון לסיום המלחמה".
פורסם לראשונה: 22:16, 24.09.22