הקשחת העמדות של הצדדים במשא ומתן להפסקת אש ועסקת חטופים מתכתבת עם תחושות של איבוד סבלנות בארה"ב. "המכשול הגדול ביותר להגיע להסכם זה חמאס, אין ויכוח לגבי זה", אמר הערב (חמישי) דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי. בהמשך דבריו ציין הבכיר האמריקני: "אנחנו בממשל מתוסכלים שלא הצלחנו להגיע לעסקה, אנחנו רוצים לראות את החטופים".
על רקע ההתבצרות של ראש הממשלה בנימין נתניהו בסוגיית הישארות צה"ל בציר פילדלפי, ומנגד דרישת חמאס לנסיגה ישראלית מוחלטת משטח רצועת עזה ודרישות בסוגיית האסירים, ציין קירבי: "הייתה הפסקת אש שסינוואר החליט לשבור. בכל יום שעובר, למרבה הצער, הסכנה לחטופים גוברת. לכן אנחנו עובדים בתחושה של דחיפות. לא אכנס לוויכוח עם נתניהו, הצהרות פומביות לא מועילות אלא מערימות קשיים במשא ומתן עצמו".
האמריקנים מזכירים שוב ושוב את הקושי בהצהרות פומביות, אך נזהרים מלתקוף חזיתית את נתניהו שכינס השבוע שתי מסיבות עיתונאים (אחת מהן לתקשורת הזרה) והדגיש מבחינתו את הצורך הממשי בהישארות צה"ל באזור החיץ שגובל בין עזה למצרים. קירבי למשל רמז שדברי נתניהו בריאיון ב"פוקס ניוז" ולפיהם "אנחנו לא קרובים לעסקה", גם אינם מועילים. בד בבד בוושינגטון מדגישים את אשמת חמאס במבוי הסתום, בין היתר בשל דרישותיו לשחרור גדול יותר של רוצחים מהכלא הישראלי.
למרות הדיווחים על אפשרות של פסגה חדשה, הבכיר האמריקני קירבי ציין כי "אין מפגש מתוכנן באזור, כפי שהיה בקהיר ובדוחא". הוא אמר עוד: "אנחנו בקשר עם המתווכות קטאר ומצרים כדי לראות איך ניתן לקדם את זה. זה שאני לא מכריז על מפגש נוסף, זה לא אומר שלא יהיה מפגש חדש. אנחנו מאמינים שהשיחות לנסות ולהגיע לעסקת הפסקת אש צריכות להימשך ויימשכו, אנחנו מאוד ממוקדים בזה. הדרך לטפל באתגרים ההומניטריים בעזה זה להגיע לעסקה מיידית, הסבל חייב להיפסק".
קירבי אמר עוד בהתייחס למאמצים האמריקניים לחתור לעסקה: "הקשר עם עמיתינו הישראלים נמשך. אנחנו עדיין מאמינים שלמרות שזה מסובך מאוד, אם יש פשרה ומנהיגות - אפשר להגיע לשם ולהביא את העסקה. אנחנו מנסים לסגור את הפערים בין מה שחמאס רוצה לבין מה שישראל אומרת שהיא מוכנה לתת".
לפי גורמים שמעורים בפרטים, כרגע יש שני נושאים במחלוקת בין הצדדים: פילדלפי ושחרור רוצחים תמורת החטופים. לא מן הנמנע שגם רצח ששת החטופים בשבי חמאס בסוף השבוע משנה את פרטי העסקה. חמאס מצידו מתעקש לקבל לידיו את אותו מספר אסירים שנקבע עוד לפני הרצח ואפילו יותר. זו הסיבה שארה"ב תניח ככל הנראה בסוף השבוע מתווה גישור, ותודיע לצדדים שהם מתבקשים להגיד "כן" או "לא".
בהתייחס לדברי הבכיר בבית הלבן הלילה שלפיהם "90% מפרטי העסקה סוכמו", אמר קירבי: "הבכיר בממשל היה ברור, שלמרות ההתקדמות ההסכמה על חילופי האסירים תמורת החטופים לא הושגה. הסכימו על המסגרת, חמאס הוציא להורג חטופים. הם שינו כמה מהתנאים של חילופי האסירים. ההוצאה להורג שינתה את מספר החטופים 'הזמינים', ויצרה תחושה של דחיפות עוד יותר גדולה להגיע לעסקה".
קירבי סיכם על רקע הפערים: "זה גם מדגיש כמה זה קשה לנהל משא ומתן עם אדם כמו סינוואר. כשאנחנו מדברים על מכשולים לעסקה, זה סינוואר. אנחנו עדיין מאמינים שאפשר להגיע לעסקה, למרות הקשיים. 90% זה לא מדויק, זה עד כמה אנו קרובים. המסגרת הבסיסית הוסכמה, אנחנו מדברים על פרטי היישום ובמיוחד חילופי האסירים, ועכשיו זה קשה יותר בגלל מה שקרה. האם יש לנו תקווה? כן. אנחנו לא יותר מדי אופטימיים, אנחנו מנסים".
בתוך כך, בתל אביב נערך הערב "מסע ההפקרה" לזכר 27 החטופים שנרצחו בשבי חמאס ושגופותיהם הוחזרו לארץ. אלפי בני אדם צעדו עם משפחות חטופים מכיכר הבימה לכיוון שער בגין מול בסיס הקריה. המארגנים ציינו כי "על כתפי המשתתפים נישאו ארונות קבורה לזכר החטופים שנחטפו בחיים, הופקרו למותם בשבי וגופותיהם הוחזרו ארצה".
גיל דיקמן, בן דודה של כרמל גת שנרצחה בשבי חמאס וגופתה הוחזרה לארץ עם גופותיהם של חמישה חטופים נוספים שנרצחו, אמר: "109 חטופים שוחררו בחיים בעסקה. שמונה חולצו במבצע, 27 חזרו בארונות. כרמל בת דודה שלי נרצחה לפני שבוע, היא הוצאה להורג לפני שבוע. היא הופקרה למותה בידי ממשלה שיכלה להחזיר אותה. היו 327 ימים להחזיר אותה וכל אחת מההזדמנויות פוספסה. היא יכלה לחזור ביום השמיני להפסקת אש, אבל חזרנו להילחם.
"בעסקה עכשיו השם שלה היה ובנימין נתניהו אמר לי בוושינגטון שהוא אמר לא. ראש הממשלה גזר על כרמל בת דודה שלי גזר דין מוות. עליה ועל החטופים. הקבינט הצביע והכריע שיש דברים יותר חשובים מהחיים של החטופים. מי שעושה את זה, מי שמוכן להקריב את החטופים הוא רוצח. רוצח של הנשמה של המדינה שלנו. יש עדיין 101 חטופים חיים וחללים בעזה. אם נתניהו ימשיך כמו שהוא מתכוון להמשיך עכשיו עוד חטופים יירצחו ושלוש שורות הארונות האלה ימלאו את כל הכיכר. יותר מ-100 ארונות".
רוני אדר, אחותו של תמיר אדר שגופתו מוחזקת בשבי חמאס, אמרה: "ביום ראשון האחרון, בפתיחת שנת הלימודים, בעולם מתוקן אחי היה אמור ללוות את נטע, הבת הקטנה שלו לגן, אותו גן שגם אריאל ביבס היה אמור להגיע אליו ואת אסף הבן הבכור שלו לכיתה ג'. אסף ונטע הלכו בלי אבא ללימודים. אריאל ביבס עדיין בשבי. אח שלי כבר לא ילווה אותם יותר. למה? כי אתה אדוני ראש הממשלה הפקרת אותנו, כבר 15 שנים שאתה בשלטון, הבטחת שתביא ביטחון לעוטף ובפועל והבאת עלינו רק הפקרה, חטיפה ורצח".
אדר הוסיפה: "הפקרת אותנו בחיים על הגבול, הפקרת אותנו ב-7 באוקטובר ואתה ממשיך להפקיר את 101 החטופים - ואני צועקת: לא עוד. אם אתה לא תחזיר אותם - אנחנו אזרחי מדינת ישראל נדאג להחזיר אותם. ההפקרה שלך את אזרחי המדינה חייבת להסתיים. אני לא מוכנה יותר שיהיו לי עוד שותפי גורל עצוב ומר, שיסיימו את חייהם כמו אח שלי, אני לא מוכנה לקבל את החברים שלי בארונות".
גם בכיכר ציון בירושלים נערכה הפגנה בסוגיית החטופים. טיראן בלסן (33), תושב קריית שמונה שפונה מביתו עם אשתו ובנם בן ה-3, הגיע לתמוך במפגינים. "חשוב לי להגיע לפה ולזעוק את הכאב שלי גם כמפונה", אמר בלסן. "זה לא הגיוני שמשפחות צריכות פשוט לקבל ידיעה שהקרובים שלהן נרצחים והן מקבלות אותם בארונות. מה שעובר על המשפחות זה פשוט כאילו סוג של טיל לאו התפוצץ עליהן".
בלסן אמר עוד: "הם בסוג של מטווח ירי, אף אחד לא מבין את הכאב שלהן. צריך שמישהו ייקח את האחריות. עם כל האהבה שלי לביבי וההערכה כלפיו, חייבים עסקה. שלא יחרטטו אותנו, ראינו השבוע שישה חטופים שהגיעו בארונות קבורה. אנחנו לא מוכנים שזה ימשיך לקרות".