תיעוד דרמטי מאלסקה, שבו נראה בית קורס לתוך נהר שוצף בעקבות הצפה מקרחון נמס, זכה ביממה האחרונה לחשיפה נרחבת בתקשורת העולמית. באירוע שהתרחש בבירת אלסקה ג'ונו לא היו נפגעים ונזק נגרם רק לכמה מבנים, אבל הוא מדגיש בעיני רבים את הסכנה ההולכת וגוברת הנשקפת מהמסת הקרחונים, תופעה שנגרמת בשל ההתחממות הגלובלית מעשה ידי האדם.
בתיעודים שהופצו בסוף השבוע מהעיר ג'ונו נראה אחד הבתים הפרטיים על גדתו של נהר מנדלהול קורס ומתפרק, אחרי שהמים השוצפים שחקו את החלק בגדה שעליו הוקם. מבנה נוסף וגדול יותר לצדו עמד גם הוא בצורה רעועה מעל הגדה השחוקה, אולם נותר על תילו. הרשויות באלסקה מסרו אתמול כי בשיטפון קרסו ונהרסו שני בתים, לצד בית שלישי שקרס חלקית. נזק נגרם לעוד שני מבנים ושלושה אחרים הוכרזו כלא-בטוחים.
השיטפון הגיע לפי הדיווחים ממאגר מים ששוכן בצמוד לקרחון ענקי שקרוי גם הוא מנדלהול. אותו אגם לא היה קיים בעבר, ובמקומו שכן שם קרחון אחר בשם סואיסייד ("התאבדות"), אולם זה נסוג ונמס בשל התחממות מזג האוויר – והותיר אחריו אגם. אף שהמים שם מתפרצים מעת לעת וגורמים להצפות ארעיות בנהר מנדלהול עוד מ-2011, ההצפה הנוכחית הייתה חריגה בהיקפה ביחס לשנים עברו ושירות החיזוי הלאומי בארה"ב דיווח כי מפלס המים באגם שבר בשבת בלילה את השיא שנרשם שם ב-2016 (4.5 מטר אל מול 3.6 מטר). "כמות השחיקה (בגדות הנהר) שאירעה בשל המים שנעו במהירות רבה היא חסרת תקדים", אמרה ניקול פרין, מטאורולוגית בשירות.
המומחים מדגישים כי אף שניתן לקבוע שהקשר בין יצירת האגם לבין ההתחממות הגלובלית והמסת הקרחונים הוא ברור, הקשר להצפות עצמן אינו חד-משמעי, והאגם מקבל את מימיו גם מהקרחונים הנמסים וגם ממי גשמים. "שינויי האקלים גרמו לתופעה, אבל לא להצפות ספציפיות", מציין פרופ' ארן הוד, חוקר למדע סביבתי מאוניברסיטת דרום-מזרח אלסקה. כך או כך, החוקרים מזהירים כי סכנת ההצפות מהמסת הקרחונים מאיימת על מיליונים ברחבי העולם, ולפי מחקר שהתפרסם אשתקד המספר הזה עומד על 15 מיליון. רובם חיים בארבע מדינות בלבד: הודו, פקיסטן, פרו וסין.
מזג אוויר חריג נרשם הלילה גם במזרח ארה"ב, ושני בני אדם נהרגו בסופות עוצמתיות שנעו שם במהירות רבה: בדרום קרוליינה נהרג נער בן 15 מעץ שקרס עליו ממש כשיצא מהמכונית בדרכו לבית של סבא שלו, ובאלבמה נהרג צעיר בן 28 ממכת ברק בעת ששהה בחניה. לפי רשת CNN יותר מ-1,700 טיסות בוטלו אמש והלילה, ולפחות 8,400 נדחו. השיבושים בטיסות נרשמו בין היתר בניו יורק, בוושינגטון הבירה, בפילדלפיה ובאטלנטה. גם טיסתו של הנשיא ג'ו ביידן לביקור באריזונה נדחתה הלילה בשעה וחצי בשל מזג האוויר הסוער.
בשיאה של הסופה אמש נותקו מחשמל 1.1 מיליון בתי אב בשורת מדינות שניצבו במסלול הסופה: אלבמה, ג'ורג'יה, דרום קרוליינה, צפון קרוליינה, מרילנד, דלאוור, ניו ג'רזי, פנסילבניה, טנסי, מערב וירג'יניה ווירג'יניה. בצהריים דווח שהמספר ירד ועומד כעת על כ-400,000 לקוחות שמנותקים מזרם החשמל. בשורת מדינות דווח גם על עצים ותמרורי חשמל שקרסו בשל הרוחות העזות, ובווסטמינסטר שבמרילנד נתקעו עשרות נהגים במכוניותיהם במשך חמש וחצי שעות בעקבות קריסה של עמודי חשמל רבים על הכביש.
על הסופות התריע לראשונה שירות החיזוי הלאומי רק אמש, והוא הזהיר כי הרוחות בהן עלולות להגיע למהירות הדומה לזו של סופות הוריקן, וכי גם סופות טורנדו עלולות להיווצר במערכת האוויר החריגה. המערכת הסוערת חלפה במהירות על פני האזורים השונים ונראה שכעת שככה ברובה, אם כי התרעות מפני מזג אוויר סוער נותרו בכמה מהם.
הסופה הזו התרחשה בשעה שבדרום ארה"ב נמשך גל החום שחווה האזור, וכך גם מעבר לאוקיינוס: בפורטוגל נאבקים כ-800 כבאים בשריפה ענקית שמשתוללת בדרום המדינה, בגל החום השלישי במספר בחצי האי האיברי בקיץ הנוכחי. השריפה פרצה בשבת סמוך לעיירה אודמירה בחבל אלנטז'ו, ומאז התפשטה בחסות החום הכבד ורוחות עזות דרומה לכיוון חבל אלגארבה, אחד היעדים התיירותיים הפופולריים ביותר בפורטוגל.
עד כה כילו הלהבות שטח נרחב של 67 קמ"ר, והלילה, מחשש להתפשטות נוספת שלהן, פונו מהאזור כ-1,400 תושבים. הם פונו מ-19 כפרים קטנים, מארבעה מרכזי אירוח של תיירים וגם ממחנה קמפינג. ראש עיריית אודמירה הלדר גהיירו אמר כי המצב שם הוא "קריטי, קשה ומורכב".
בפורטוגל נמדדה אתמול באזור סנטרם הטמפרטורה הגבוהה ביותר במדינה מתחילת השנה – 46.4 מעלות – והצפי הוא שגם בהמשך השבוע הטמפרטורות ברוב האזורים בחצי האי האיברי יעמדו על יותר מ-40 מעלות. גם בספרד נאבקו בשבת וביום ראשון עם שריפות גדולות סמוך לערי החוף קדיס והואלבה בדרום-מערב המדינה ובחבל קטלוניה שבצפון, שכילו יחדיו שטח של יותר מ-10 קמ"ר.
שריפה השתוללה בימים האחרונים גם בקפריסין, שם נאבקו הכבאים בלהבות באזור לימסול – אולם אמש דווח כי האש שם נמצאת תחת שליטה. אתמול שלחה ישראל שני מטוסי כיבוי כדי לסייע לאי השכן. גם יוון שלחה מטוסים, ולבנון שלחה שני מסוקים.
בחודש שעבר, נזכיר, התמודדו שורה ארוכה של מדינות בחצי הכדור הצפוני עם גלי חום קשים וממושכים, וממש הבוקר התפרסמו נתוני השירות לשינויי האקלים של האיחוד האירופי ומהם עולה כי הטמפרטורה הממוצעת הגלובלית לחודש יולי הייתה הגבוהה ביותר שתועדה אי פעם. בחודש שעבר גם נמדדו הטמפרטורות הגבוהות ביותר ליום אחד, ו-6 ביולי זכה בתואר המפוקפק של "היום החם ביותר בהיסטוריה". המדענים מזהירים כי ככל שההתחממות הגלובלית תימשך בשל פליטות גזי החממה, תופעות מזג אוויר חריגות, הן של גלי חום והן של סופות, יהפכו לקיצוניות ותדירות יותר.