ברקע בלימת הירידה בתחלואה ובפתח מבצע חיסוני הילדים, ראש הממשלה נפתלי בנט לא ממהר להטיל מגבלות - ומדגיש כי העלייה במקדם ההדבקה מצביעה על "מיני גל" שמתמקד בילדים. הממשלה, לדבריו, לא מתכננת "הגבלות קשות" בחודשי החורף, ונכון לעכשיו - בדיקות לילדים מחוסנים לא יתבצעו בתשלום, אם כי הדבר ייבחן מחדש בעוד כחודש.
ראש הממשלה בנט מרבה להתייחס בהצהרותיו האחרונות לתחלואה הנוכחית כ"גל הילדים", ובשיחה עם מנהלי קופות החולים הציב יעד: לחסן יותר ממחצית הילדים בני 11-5 עד סוף השנה. בשבוע שעבר ציין כי 49% מהנדבקים החדשים הם בגילאים 11-0, והודיע כי יכנס דיון מיוחד לגבי חנוכה ועונת מופעי החג. "בשלב זה, מסתמן שהאירועים יתקיימו על בסיס כללי התו הירוק", נמסר מטעמו. "למארגנים יובהר כי יבוצעו בדיקות פתע וכי התו הירוק ייאכף. בנוסף, ראש הממשלה מבקש לראות באירועים הללו הזדמנות. אחד הרעיונות שעלו הוא הקמת תחנות חיסון מזמינות ליד האולמות, בהשתתפות כוכבי הילדים".
קורונה - כתבות נוספות
"אחרי ההפוגה הקצרה, הקורונה חוזרת עם מיני גל של ילדים", אמר בנט בשיחה עם כלי התקשורת. "המגפה היא אירוע מתמשך שיכול לקחת עוד זמן לא מבוטל של שנה-שנתיים, ולכן טוב מאוד שבגל הרביעי בנינו מערכת מתפקדת שתמשיך לשמש אותנו עד תום המגפה העולמית וגם מול מגפות עתידיות, שסטטיסטית מכות בעולם פעם בעשור", הסביר ראש הממשלה. "אנחנו בונים פה תשתיות ארוכות טווח למדינת ישראל ונכנסים לגל הזה באופן שונה מכל הבחינות לעומת הגל הרביעי, כמעט באופן הפוך".
התוכנית: חורף ללא מגבלות קשות
ראש הממשלה מתעקש כי את חודשי החורף ישראל תוכל לעבור ללא הגבלות משמעותיות, וכי הדבר תלוי בהתנהגות הציבור. "התוכנית היא להשאיר את המדינה פתוחה ולצלוח את החורף בלי סגירות ובלי מגבלות קשות, אבל בשביל זה אנחנו צריכים לעבוד", אמר. "הסיפור הוא מאוד פשוט: יש גל של ילדים. שני שליש מהמאומתים החדשים הם ילדים שלא התחסנו, ולכן יש משהו מטעה בלהסתכל על המספר הכולל ולא לפרוט אותו לזרמי משנה. יש 950 אלף איש שצריך לחסן בבוסטר, ומספר דומה של זכאים למנה ראשונה מעל גיל 12 שטרם התחסנו, בנוסף לשני מיליון ילדים שצריך לחסן. הבעיה עם מחוסנים רק פעמיים זה שהם חיים בתודעה כוזבת: הם פחות זהירים מאחרים, אבל יש להם הגנה טובה יותר ממי שלא התחסן כלל", ציין רה"מ. "זה מערער את האמון של באנשים בחיסון וזה אחד הדברים שניסיתי להסביר למנהיגים עולמיים: אם לא תרוצו קדימה עם הבוסטרים - יהיה לכם יותר קשה בהמשך".
לפי בנט, האסטרטגיה של הממשלה בנויה על חיסונים, הסברה וחיזוק המערך האפידמיולוגי, ואמר כי המרוץ לבוסטר הוא זה שמציב את ישראל מעל מערב אירופה בכל הנוגע להתמודדות עם התחלואה. "אנחנו שואפים שכל אחד מאזרחי ישראל יהיה מחוסן במלוא ההתחסנות במקסימום שהוא יכול - ופה השגיאה על מערב אירופה. הם אומרים שלפני שהם מתעסקים בבוסטר הם מתעסקים בלחסן את הלא-מחוסנים. זה משפט שנשמע יפה, אבל הוא לא נכון", טען רה"מ. "יש קושי לחסן את מי שלא התחסן, והרבה יותר קל לחסן בשלישית לעומת את מי שלא התחסן בכלל. מצאנו גם שיש מתאם בין המתנגדים לחיסונים לכאלה שלא רוצים לקחת תרופה. אנחנו מצטיידים בתרופות כמו רג'נרון, וגם נמצאים בתהליך רכש של התרופות של מרק ופייזר. הן טרם אושרו ב-FDA אך אני מעדיף לאין ערוך למנוע את המחלה מאשר לטפל בה".
רה"מ אמר כי מבצע חיסוני הילדים ייפתח כשהקו המוביל הוא של שקיפות, ידע והסברה באמצעות רופאים ולא ידוענים. "המטרה שלנו היא לשכנע את ההורים בצורה שקופה, אנחנו נראה הרבה מאוד הסברה דרך קופות החולים ורופאי המשפחה ונפעל בצורה מתונה. נסביר שבראש ובראשונה שזה אינטרס של ההורה כדי לשמור על הילד, ולא רק בשביל לשמור על המדינה. פחות הומור, יותר הנגשת מידע. בזרוע השנייה נכין את מדינת ישראל בכל התחומים עם מערך אפידמיולוגי משמעותי. אני לא מתכוון לתת הקלות נוספות בשלב הזה". כמו כן, בנט אישר שמבצע החיסונים לא יתחיל בבתי הספר, בהתאם להצעתה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון לפני תחילת שנת הלימודים.
ראש הממשלה ציין לטובה את העבודה המשותפת עם שר הבריאות ניצן הורוביץ, ומתח ביקורת על ההתנהלות לפני כניסתו לתפקיד, ואמר כי כניסתו של זן הדלתא לישראל התרחשה כשהמדינה הייתה ב"אווירת סוף קורס", כלשונו. "כמעט כל המפקדות נסגרו. מגן אבות, דסק ערבים וחרדים, זרקו את המסכות לפח ופתחו את ישראל לרווחה בלי בדיקות ובלי כלום", אמר בנט וציין כי השבוע יכנס את קבינט הקורונה לא בשביל הצבעה על סוגיה מסוימת - אלא לקראת חודשי החורף וחיסוני הילדים. "כרגע המצב הוא הפוך. אנחנו בשליטה טובה. גם רמת החיסון היא אפקטיבית ביותר בעולם, וגם הגבולות שלנו נשמרים בצורה הכי טובה שיכולה להיות. 100% מהנכנסים לארץ נבדקים פעמיים: לפני העלייה למטוס ובנחיתה. בנינו מנגנון שמחפש כל הזמן וריאנטים מטרידים ומביא אותם לידיעתנו". עם זאת, בנט הדגיש כי כניסת התיירים תימשך בין היתר בשביל לשמור על הקשר עם יהדות התפוצות. "הגרוע מכל זה וריאנט עוקף חיסון שבהחלט יכול להיות,זהו לא תסריט בדיוני".
הנתונים האחרונים אכן מראים ירידה קלה במספר הנוגדנים לאורך הזמן - אך לא בהגנתיות. "אנחנו לא במצב מדאיג, נראה שהבוסטר נמשך יותר מהחיסון השני - ולכן צריך לקחת שלוש מנות לפחות של החיסון", אמר גורם המעורה בפרטים. מוקדם יותר אמר מנכ"ל משרד הבריאות בעקבות בלימת הירידה בתחלואה כי "כרגע אין מקום להיכנס לפאניקה". בריאיון לאולפן ynet אמר פרופ' נחמן אש כי "אם מקדם ההדבקה יעלה, נצטרך לעשות רוורס להקלות שנתנו לאחרונה". לדבריו, "אם מקדם ההדבקה יישאר כפי שהוא או יפתיע אותנו ויירד אז זה יהיה מצוין. החשש הוא שהוא יכול גם לעלות, ואם כן זה ידאיג. אפשר לחיות עם המספרים של היום, הם לא כל כך גבוהים".
כשנשאל על היתכנות למבצע חיסון רביעי, אש לא שלל את האפשרות. "קרוב לוודאי שזה עניין של זמן. השאלה מה זה הזמן, כי אם זה יהיה שנה אז נשמח מאוד", אמר אש. "אם נראה את הדעיכה בצורה משמעותית אחרי חצי שנה, כמובן שזה נטל יותר גדול. בכל מקרה זה כנראה לא יחזיק הרבה שנים, גם מנת הבוסטר, ונצטרך להמשיך להתחסן כל תקופה. אני מקווה שזה יהיה שנה ומעלה".
פורסם לראשונה: 16:59, 21.11.21