הגשם והקור לא מנעו מ-80 אלף איש להגיע אמש (שבת) לכיכר הבימה ולמחות נגד המהפכה המשפטית, בהפגנה הגדולה ביותר בשנים האחרונות. רבים מהם הגיעו עם מטריות ודגלי ישראל וחלקם הביאו את הדור הבא להפגנה בתל אביב ולהפגנות המקבילות בחיפה ובירושלים, שם מחו אלפים.
בני משפחת בירגר מתל אביב הגיעו בהרכב מלא להפגנה בתל אביב עם איזבל (10), אליס (7) והילדה הקטנה אמיליה, על הכתפיים של אבא. "ממשלה של אי שוויון לא תביא שום ביטחון", צעקו הבנות, כשהן מניפות את דגל ישראל.
גם עדי מרילי הגיעה עם שלושת ילדיה להפגנת הענק. "שלושתם עם כובעים, עם מעילים. אם עכשיו לא נילחם, מתי כן נילחם?", היא אמרה. "צריך לשמור על הדמוקרטיה, לשמור על בית משפט שידאג לכולם, גם לחלשים בחברה. לא ניתן שבית המשפט יעבור לפוליטיקאים. בית המשפט חייב להיות חופשי".
עינב צבירן נשאה כרזה שעליה נכתב "שלט קטן למען הדמוקרטיה", וקישרה בין מצבו למצב המדינה: "לצערי הדמוקרטיה מתחילה לנזול פה, אני מקווה שזו לא תהיה המציאות בסופו של דבר. אנחנו רוצים לשנות את מה שהולך להיות, חוששים ממה שקורה. הרוב קובע, אבל צריך לחשוב גם על שאר האוכלוסייה. מה שהולך להיות כאן עכשיו לא נראה טוב".
גם בחיפה היו הורים שהגיעו עם ילדיהם, לצד מפגינים מבוגרים - וגם כאלה שמוחים מדי שבוע. "אנחנו כבר שלוש שנים מגיעים במוצאי שבת ומפגינים בשביל שישראל לא תהפוך לדיקטטורה", אמר עודד מירב. "מפגינים נגד השחיתות, נגד מדינת ההלכה, בעד זה שתהיה מדינת חוק, בעד דמוקרטיה. חצי עם לפחות מבין לאיזה כיוון הפנאטים, הקיצוניים, לוקחים אותנו. זה יכול להיות סוף החזון הציוני, לא ניתן לזה לקרות".
הנואמת הראשונה בהפגנה בתל אביב הייתה שופטת בית המשפט העליון בדימוס איילה פרוקצ'ה שאמרה: "אנחנו מצויים בתקופה של שבר עמוק. דמוקרטיה ערכית איננה רק רצון הרוב, יש בה גם ערכים אחרים שהרוב כפוף להם ובהם זכויות אדם, טוהר המידות והעצמאות השיפוטית". לדבריה, "נחצו כל הגבולות. מדינה שבה שופטים ואנשי צבא מפגינים אינה מדינה מתוקנת".
שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני נאמה אף היא. "יצאה ממשלה בישראל למלחמה נגד המוסדות הדמוקרטיים עצמם, כדי לשלוט ללא מצרים. לא ויכוח, לא ביקורת לגיטימית - השתלטות פוליטית. ולא, בחירות לא נותנות את הכוח להרוס את הדמוקרטיה עצמה", אמרה לבני.
היא תיארה "רעל שנשפך, שקרים, שיסוי איש באחיו, סימון כאויב כל מי שחושב אחרת. הכול כדי שנתפורר מבפנים וניחלש כחברה לפני המתקפה הגדולה, ופירוק חומת ההגנה של הדמוקרטיה בכל החזיתות. אנחנו נעצור אתכם ולא נתפשר. כי הדמוקרטיה בישראל, החירות שלנו והזכויות שלנו הן לא מסחרה פוליטית. הם יכולים לקרוא לנו בוגדים, אבל אנחנו אלה שמגנים על המולדת מפניהם, הם יכולים לאיים באזיקים - אנחנו לא מפחדים".
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד לא הגיע להפגנה, לעומת יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שנכח בה ואמר לפני הגעתו: "שכל אחד ייקח דגל ישראל ביד אחת, מטרייה ביד שנייה ויבוא לשמור על הדמוקרטיה ועל החוק במדינת ישראל". לכיכר הבימה הגיעו גם יו"ר העבודה מרב מיכאלי ומנהיג המפלגה בעבר, ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק.
הקהל שרק בוז לנשיא יצחק הרצוג בזמן נאומו של יו"ר התנועה לאיכות השלטון, אליעד שרגא. "כבוד הנשיא הרצוג, אני קורא לך מכאן היום, בשם כל הקהל הקדוש הזה, קום עשה מעשה, הכרז על ראש הממשלה כבלתי כשיר למלא את תפקידו, הכרז על נבצרותו לאלתר", אמר שרגא. "ההיסטוריה לא תשכח לך אם לא תעשה את זה".
רבים מהמפגינים התפזרו עוד לפני תום הנאומים. חלקם ערך צעדת לפידים בסמוך, אחרים צעדו ברחוב קפלן הסמוך לקריית הממשלה. כ-200 מוחים הגיעו למחלף השלום וניסו במשך דקות ארוכות לפרוץ לנתיבי איילון, ללא הצלחה. חלקם נכנסו לקניון עזריאלי בניסיון להגיע לאיילון מהחניון התת-קרקעי, ונבלמו על ידי שוטרים. לאחר מכן החלו המפגינים האחרונים לצעוד על דרך בגין, לפני שהתפזרו. עומסי תנועה כבדים הורגשו בכל האזור.
בתום ההפגנות המפכ"ל, רב ניצב יעקב שבתאי, "הודה לאלפי השוטרים ממחוזות תל אביב ירושלים וחוף שאבטחו את שורת המחאות ברחבי הארץ על עבודתם המקצועית". לפי הודעת המשטרה, "המפכ"ל שהה כל הערב בלשכתו בתל אביב ובמרכז השליטה המחוזי, משם קיבל עדכונים שוטפים על המתרחש בכל המחאות".
פורסם לראשונה: 23:52, 14.01.23