נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם הערב (חמישי) עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על הסכם ביטחוני ל-10 שנים. ההסכם נועד לחזק את ההגנה על אוקראינה מפני הכוחות הרוסיים, לקרב את הצטרפותה של קייב לנאט"ו ולעגן את התמיכה האמריקנית באוקראינים לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב שיהיו בנובמבר.
גורמים רשמיים אמרו שההסכם, שנחתם בשולי פסגת ה-G7 באיטליה, נועד להבטיח שארה"ב תמשיך לתמוך באוקראינה גם אם ביידן יפסיד בבחירות, ודונלד טראמפ יחזור לבית הלבן. באופן תיאורטי טראמפ יוכל לבטל את ההסכם – כפי שביטל הסכמים שנחתמו בכהונת ברק אובמה.
"זה בהחלט יום היסטורי", אמר זלנסקי, והצהיר כי ההסכם יציל חיי אדם. הוא הגדיר את רוסיה בתור "האיום האמיתי על העולם". במסיבת עיתונאים משותפת אמר ביידן כי "המטרה שלנו היא לחזק את ההגנה המהימנה של אוקראינה ואת יכולות ההרתעה שלה לטווח הארוך".
בנוסף להסכם האמריקני-אוקראיני אישרו חברות ה-G7 הלוואה בסך 50 מיליארד דולר לקייב – שמקורה ברווחים מנכסים רוסיים שהוקפאו במסגרת הסנקציות. "אתה לא יכול לפלג אותנו", אמר ביידן במסר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין על שיתוף הפעולה של ארגון המדינות המתועשות.
ההסכם הביטחוני של ארה"ב ואוקראינה, שיהיה בתוקף בעשור הקרוב, הוא חלק מהמאמץ המתמשך לסייע לקייב לפתח את היכולות הצבאיות המיושנות שלה ולקדם את הצטרפותה לברית נאט"ו. במהלך המלחמה חברות הברית מעניקות לאוקראינה נשק וסיוע נוסף, אך לא שולחות חיילים לשטחה.
ההסכם בין ארה"ב לאוקראינה קובע כי במקרה של מתקפה או איום נגד קייב, בכירים אמריקנים ואוקראינים ייפגשו בתוך 24 שעות כדי להתייעץ על תגובה ולהחליט על הצעדים שצריך לנקוט לחזק את ההגנה על אוקראינה.
במסגרת ההסכם, שלפי סוכנות הידיעות AFP דומה להסכם הביטחוני של ארה"ב עם ישראל, הצהירה ארה"ב כי היא תומכת בזכות של אוקראינה להגן על עצמה ומכירה בריבונותה. ההסכם גם מפרט על תוכנית לפיתוח תעשייה צבאית מקומית באוקראינה, ועל הרחבת שורות הצבא.
ההסכם קובע כי קייב זקוקה לכוח צבאי "משמעותי" ולהשקעות ממושכות בתעשייה הצבאית שלה כדי לעמוד בסטנדרטים של נאט"ו. ההסכם הביטחוני מאפשר לשתי המדינות לחלוק מודיעין, לערוך אימונים ותרגילים צבאיים משותפים. "היום ארה"ב שולחת מסר עוצמתי של תמיכה איתנה באוקראינה, עכשיו ובעתיד", נמסר בהצהרה האמריקנית זמן קצר לפני החתימה.
לאחרונה שינה ביידן את המדיניות שלו לגבי השימוש האוקראיני בנשק אמריקני, וכעת מאפשר לקייב להשתמש בטילים אמריקניים למתקפות בשטחה של רוסיה. במסיבת עיתונאים הבהיר ביידן שהוא לא יאפשר לאוקראינה להרחיב את השימוש שלה בטילים אמריקניים בשטח רוסיה. כיום שיגורי הטילים מתוצרת ארה"ב הם רק ליעדים רוסיים שנמצאים בקרבת הגבול האוקראיני.
יריבו של ביידן בבחירות הביע בעבר הסתייגות מהמשך הסיוע של ארה"ב לאוקראינה, וטען כי הוא יוכל להשיג הסכם שלום שיסיים את המלחמה בתוך 24 שעות. בקייב חוששים שאם טראמפ יחזור לבית הלבן הוא יפעיל על אוקראינה לחץ כדי שהיא תיכנע לדרישות הרוסיות באשר לשמירה על השטחים שנכבשו במלחמה.
טראמפ הגיע היום לגבעת הקפיטול לראשונה מאז מהומות ה-6 בינואר 2021, אז הסתערו תומכיו על בניין הקונגרס כדי למנוע את אישור הניצחון של ביידן. בביקור היום בקפיטול הוא נפגש עם מחוקקים רפובליקנים, ובשיחות איתם מתח ביקורת על אישור חבילת הסיוע לאוקראינה בקונגרס, בסך 61 מיליארד דולר.