ילד כבן 4 פונה הערב (יום חמישי) לבית החולים סורוקה במצב אנוש אחרי שנחנק מעינב בסופרמרקט בבאר שבע. בבית החולים הוציאו לו את העינב מקנה הנשימה, ומצבו מוגדר כעת קשה.
הדיווח על המקרה התקבל במוקד 101 של מד"א במרחב נגב בשעה 19:40. "הוא היה ללא דופק וללא נשימה, ואנשים ביצעו בו פעולות החייאה בסיסיות", סיפרה פרמדיקית מד"א נג'ם זייד. "סיפרו לנו שהוא אכל עינב והחל להשתנק. מיד התחלנו בטיפול רפואי מתקדם וביצענו פעולות החייאה שכללו מתן תרופות והנשמה, ופינינו אותו לבית החולים תוך המשך פעולות החייאה כשמצבו קריטי".
ד"ר רן חזן, רופא במלר"ד ילדים בבית החולים סורוקה, סיפר: "עם הגעתו של הילד המשכנו בפעולות החייאה והוצאנו את העינב מקנה הנשימה. פעולות ההחייאה נמשכו עד לחזרת דופק". כעת הילד מורדם ומונשם, מצבו קשה והוא הועבר להמשך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ ילדים.
ישראל וינגרטן, מדריך ראשי בבית ספר לפרמדיקים של מד"א, הסביר הבוקר באולפן ynet מהן הפעולות החשובות שיצילו את הילדים מחנק במקרה הצורך - בעקבות המקרה האחרון שבו אושפז במצב קשה מאוד ילד בן שש לאחר שנחנק מסוכריית ג'לי. עוברי אורח הזעיקו צוות מד"א שביצע בילד פעולות החייאה, אך לא הצליח להוציא העצם הזר. הרופאים באסותא אשדוד העריכו שהוא היה במצב חנק במשך כ-15 דקות.
"חנק זה גורם מאוד מאוד פתיר ברוב המצבים אם אנחנו יודעים לבצע כמה פעולות בסיסיות", הסביר וינגרטן, "הפעולה הבסיסית הראשונה שאנחנו מדברים עליה היא להתקשר 101. זה נשמע לנו מוזר אבל בצד השני של הטלפון לא יושבים אנשי לוגיסטיקה אלא אנשים מקצועיים שלמדו והוכשרו ויכולים לתדרך מה לעשות ברגעים הראשונים. הדבר השני שצריך לזכור זה שחנק יכול להימנע ברוב המצבים. כלומר, להקפיד לא לתת לילדים קטנים לא סוכריות, לא גולות ולא חרוזים. אלה רוב המקרים שאנחנו רואים", הסביר.
אז מה צריך לעשות?
1. הזעיקו עזרה ראשונה בטלפון 101. מסרו את שמכם, כתובתכם ואת מספר הטלפון שלכם.
2. הפכו את התינוק על האמה (חלק היד שתחום על ידי המרפק ושורש כף היד) ושמרו עליו מפני נפילה.
3. בצעו שלוש טפיחות מתונות על שכמותיו.
4. אם הגוף הזר לא סולק, הפכו את התינוק והניחו שני אגודלים על בטנו מעל אזור הטבור. בצעו לחיצות עדינות כלפי מעלה.
5. חזרו על הטפיחות עד להוצאת הגוף הזר.
6. אם הגוף הזר לא חולץ, והתינוק אינו נושם ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה.