הם היו על טרקטור במטע התפוחים - ואז נהרגו מפגיעה ישירה: חקלאי ישראלי וארבעה עובדים תאילנדים נהרגו במטע במטולה, כ-100 מטר בקו אווירי מהגבול עם לבנון. עובד תאילנדי נוסף נפצע באורח קשה. דובר צה"ל עדכן כי זוהו שני שיגורים מלבנון לעבר המושבה שבאצבע הגליל, שנפלו במטע - שנחשב לשטח פתוח. מאחד מהם נהרגו החמישה.
לדברי חקלאים במושבה, הם עובדים על פי הנחיות הצבא מהיום הראשון למלחמה, וההחלטות הביטחוניות מתקבלות בכל יום ועל פי הערכת מצב לכל אזור בפני עצמו. "המדיניות הרחבה היא לאפשר כמה שיותר להמשיך לעבוד, בהתאם לתנאים בשטח ולהערכות המודיעין והמבצעיות", הסביר אחד החקלאים.
מטולה, היום
(צילום: אביהו שפירא)

3 צפייה בגלריה
הזירה בה התרחשה הפגיעה הישירה במטולה
הזירה בה התרחשה הפגיעה הישירה במטולה
רגע הפגיעה במטולה, במבט ממרג' עיון
(צילום: AFP)
מתחקור ראשוני של האירוע עולה כי פצצה, ככל הנראה פצצת מרגמה, פגעה ישירות בעובדים שהיו על טרקטור בזמן שהגיעו לשטח באזור "שער הוותיקים" במטולה, קרוב מאוד לבית הוריו של החקלאי. לדברי תושב מטולה, "התאילנדים הגיעו אליו לשטח והוא חיכה להם. הייתה התרעה, הם לא הספיקו ככל הנראה להשתטח על הקרקע - ונפגעו. זה אירוע נורא כל כך וקשה מאוד".
בחודש האחרון הכריז הצבא כי מטולה היא שטח צבאי סגור, ובחלק גדול מהשטחים החקלאיים לא הותר לחקלאים לעבוד. בתחילת השבוע ביטלו בצבא חלק משמעותי מההגבלות ואפשרו לחקלאים להגיע כמעט לכל המטעים, בין השאר בעקבות נטרול איום הירי הישיר של טילי נ"ט מהכפרים הסמוכים והרחקת לוחמי חיזבאללה. העבודה במטעים מתאפשרת כעת על בסיס הערכת מצב יומית ובקשות החקלאים.
דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה, אמר לאחר הירי הקטלני כי "מבחינתנו האירוע הקשה הזה הסתיים. אנחנו במלחמה הזויה כבר שנה וחודש. המדינה לצערי מנרמלת את המצב הזה". העובדים במטע מגיעים למקום מתחילת המלחמה, בהפוגות, בהתאם להתפתחויות. גם כשהאזור הוכרז כשטח צבאי סגור, עד לפני מספר ימים, הגיעו העובדים למקום לסירוגין כדי לקטוף את התפוחים ולטפל בעצים.
בהתאחדות האיכרים דחו היום את הביקורת על העסקת עובדים זרים בשטחי החקלאות הסמוכים לגבול או כאלו הנמצאים תחת איום רקטות, בין השאר זו שהשמיע שר הפנים משה ארבל האמון על היתרי העסקת עובדים זרים. "לצערי, המקרה הקשה הזה מוכיח כי אנחנו היינו יחד עם העובדים התאילנדים ונמצאים איתם בשטח. כולנו עובדים לצידם, ואף אחד לא שולח את העובדים לשטח בלעדיו", הסביר נשיא ההתאחדות דובי אמיתי.
3 צפייה בגלריה
הזירה בה התרחשה הפגיעה הישירה במטולה
הזירה בה התרחשה הפגיעה הישירה במטולה
זירת הפגיעה
(צילום: אביהו שפירא)
3 צפייה בגלריה
הזירה בה התרחשה הפגיעה הישירה במטולה
הזירה בה התרחשה הפגיעה הישירה במטולה
חיילים בזירה
(צילום: אביהו שפירא)
לדבריו, "אני לא רואה שום הבדל אם פקע"ר (פיקוד העורף) מאפשר עבודות בקריית שמונה במפעלים חיוניים ועבודות במפעל חקלאי חיוני על פי ההנחיות. אני מעריך את שר הפנים מאוד ועובד איתו, אבל גם הוא צריך להתחיל להבין שלעיתים אין ברירה וחייבים להמשיך את העבודות, ולצערי יש גם אירועים כאלו. נמשיך לפעול על פי הערכות המצב והזהירות כפי שנעשים בכל יום. לא נתנתק מהקרקע ולא נעצור ולא נהרוס את מפעל החיים של הגליל, מראש הנקרה ועד הר דב. גם אם נצטרך לעבוד רק עם עצמנו, לא נעצור את החקלאות ונאחז בקרקע".
אמיתי, בן המושבה מטולה, הוסיף כי "התאחדות האיכרים מרכינה ראשה לנוכח המקרה הזה, ותמשיך לעשות הכול למען החקלאים והחקלאות, ולמען המשפחה הוותיקה והמפוארת של החקלאי".
עמותת קו לעובד מסרה: "שיעורם של עובדי החקלאות הזרים בין הרוגי הרקטות גבוה לאין שיעור. גם ביישובים שפונו לגמרי מתושביהם הישראלים לפני חודשים ארוכים, עדיין מולנים בהם ומועסקים עובדי חקלאות זרים ללא מיגון מספק. בניגוד לדברי שר הפנים, שלפיו קיים איסור העסקה גורף של עובדים ביישובים מפונים, פיקוד העורף החריג את עובדי החקלאות, שרובם מהגרים. שוב אנחנו רואים שהעסקה בקווי עימות באישור פיקוד העורף אינה ערובה לשמירה על חייהם, ולכן אנו קוראים לאסור כליל את העסקתם של עובדים ביישובים מפונים".
גם ברשות האוכלוסין וההגירה התייחסו לאסון, והסבירו: "ככלל, עובדים זרים המועסקים בישראל הינם תחת אחריות המעסיק הישיר. האחריות שלא להיכנס לאזורי לחימה צמודי גדר הינה על צה"ל, שאוסר או מתיר כניסה לשטח בהתאם למצב.
"על אף זאת, ובמטרה להבטיח שמירה על חיי העובדים, רשות האוכלוסין וההגירה מפרסמת שוב ושוב חוזרים למעסיקים ולעובדים, המנחים את המעסיקים ואת עובדיהם להישמע להנחיות צה"ל ופיקוד העורף במטרה לשמור על ביטחון העובדים. כניסה לשטח צבאי בו לא אמורים להימצא עובדים זרים ללא אישור צה"ל אסורה. לאור התקרית הקשה במטולה, שר הפנים שוחח היום עם שר הביטחון ועם אלוף פיקוד הצפון, ודרש מצה״ל למנוע כניסת עובדים ליישובים מפונים ולהבטיח את שלומם וביטחונם".