לא מקבלים סיוע, לא גרים בקהילה: הקשיים של בוגרים עם מוגבלויות
מבקר המדינה בדק את טיפול משרד הרווחה בבוגרים עם מוגבלות וגילה: יותר משליש לא מקבלים כל שירות מהמשרד, 96% מאלו שכן מסתייעים בו גרים במסגרות מוסדיות לעומת שיעור נמוך בהרבה במדינות המערב - ורובם עובדים בתעסוקה מוגנת שהשכר בה זעום. גם הפיקוח על המסגרות אינו מספק
ברקע פרשת ההתעללות בחוסים במעון בני ציון בראש העין, ומותם של שלושה חוסים מהרעלת מזון במעון בית דפנה בחולון, עבר לפני שנתיים חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות שמטרתו לעודד מעבר של אנשים עם מוגבלות לדיור בקהילה, לצד הסדרת ועיגון זכותם לקבל שירותי רווחה התומכים בחיים עצמאיים ואוטונומיים. נכון לשנת 2022 תקצב משרד הרווחה - שבראשו עומד השר יעקב מרגי - את מתן השירותים לאנשים עם מוגבלות בסך כולל של כ-2.9 מיליארד שקלים. לצורך יישום החוק הקצתה הממשלה למשרד הרווחה תוספת של כ-2 מיליארד שקלים לחמש שנים, החל בשנת 2024.
בשנה שעברה בדק משרד מבקר המדינה את טיפול משרד הרווחה בבוגרים עם מוגבלות ובחן מרכיבים מרכזיים הנדרשים ליישום החוק, וכן את השימוש בתקציב שהוקצה לשם כך. תמונת המצב שעולה מן הביקורת מצביעה על כך שמרבית הרכיבים של מדיניות משרד הרווחה לטיפול באנשים עם מוגבלות חסרים, ובכלל זה רכיבים בסיסיים כמו הגדרת מושגי יסוד של קהילה ודיור בקהילה, הכנת תוכנית עבודה רב-שנתית למימוש המדיניות; קביעת סדרי עדיפויות למימוש המדיניות; הצבת יעדים מדידים; פיתוח כלים אחידים למדידתם; והובלת מהלך בין-משרדי עם גופי הממשלה המעורבים במתן שירות לאנשים עם מוגבלות, כדי לאפשר להם חיים בקהילה ולפתח גישות חדשות לשירות שמשרד הרווחה נותן לאנשים עם מוגבלות.