נתניהו: "פורעי חוק חצו קווים אדומים בתל אביב, לא נקבל את זה"
(צילום: קונטקט)

ברקע ההפגנות ברחבי הארץ נגד המהפכה המשפטית, ראש הממשלה בנימין נתניהו השווה הערב (רביעי) בין המתנחלים שהציתו השבוע בתי פלסטינים בעיירה חווארה למפגינים שהתעמתו במהלך היום עם שוטרים בתל אביב. "לא נקבל פרימת חוקים ואלימות, לא בחווארה, לא בתל אביב ולא בשום מקום", אמר ראש הממשלה נתניהו בהצהרה לתקשורת, שבה לא ניתנה אפשרות לעיתונאים להעביר אליו שאלות. ynet העביר את הצהרת נתניהו בשידור חי.
בתחילת דבריו ציין נתניהו: "'זכות ההפגנה היא ערך יסוד בדמוקרטיה, אבל חופש ההפגנה איננו חופש לעצור את המדינה'. מי שאמר את זה לפני 20 שנה הוא נשיא העליון לשעבר אהרן ברק. חופש ההפגנה אינו חופש לדרדר את המדינה לאנרכיה".
5 צפייה בגלריה
מפגינים בתל אביב
מפגינים בתל אביב
עימות בין שוטרים למפגינים בתל אביב
(צילום: EPA)
5 צפייה בגלריה
   מתנחלים הציתו בית של פלסטינים בחווארה בעקבות הפיגוע
   מתנחלים הציתו בית של פלסטינים בחווארה בעקבות הפיגוע
בית שהוצת על-ידי מתפרעים יהודים בחווארה
נתניהו אמר עוד: "אני יודע שיש ביניכם אזרחים רבים אוהבי המדינה שתומכים בלהט ברפורמה המשפטית ואני ויודע שיש אזרחים רבים אחרים, גם הם אוהבי המדינה, שמתנגדים לרפורמה באותו להט אבל בדמוקרטיה יש כללים ברורים איך לנהל את הוויכוח. יש קווים אדומים שאסור לחצות, ואין זה משנה כמה עמוק הוויכוח, כמה הוא סוער וכמה הוא מטלטל את הנפש. הקו האדום החד והברור הוא איסור מוחלט על אלימות ואנרכיה.
"הקוד האדום החד והברור הוא איסור מוחלט על אנרכיה. אתמול בחווארה, מול רצח נורא של שני אחים, אמרתי שלא נסבול מצב שאיש הישר בעיניו יעשה. לא נסבול מצב כזה, אנחנו לא יכולים לקבל אלימות, הכאת שוטרים, חסימות כבישים, איומים על אנשי ציבור ועל בני משפחותיהם, דבר שקורה ממש ברגעים אלה בתל אביב (נתניהו התכוון למחאה מול מספרה בכיכר המדינה בתל אביב שבה שהתה רעייתו. מ"א).
5 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
נתניהו, הערב
( צילום: קונטקט)
בהמשך דבריו התייחס ראש הממשלה נתניהו לתקופת ההתנתקות מעזה ב-2005. "נתתי לכם דוגמאות למה שאסור לעשות במחאה במדינה דמוקרטית, ועכשיו אני רוצה לתת לכם דוגמה הפוכה איך כן לנהוג במדינה דמוקרטית. לפני שני עשורים הוויכוח בתוכנו היה לא פחות סוער ומטלטל וחובק עולם. ציבור שלם שהתנגד בכל נפשו למדיניות הממשלה הרגיש שחרב עליו עולמו.
"לפני כשני עשורים בהתנתקות החליטה ממשלת ישראל לעקור למעלה מ-8,000 ישראלים מבתיהם, להוציא אנשים מקבריהם, להחריב את יישוביהם. מתנגדי מדיניות הממשלה ראו את מפעל חייהם קורס, רבים מהם האמינו בכל ליבם שזאת תחילתו של חורבן הבית השלישי. הם יצאו למאבק ציבורי ונחוש, מאבק ציבורי עוצמתי שהקיף ציבורים גדולים במדינה. המאבק הזה לא חצה קווים אדומים, לא ראינו אז את מה שראינו היום. המפגינים לא הכו שוטרים, לא קראו למרי אזרחי, לא קראו לסרבנות, לא הוציאו את כספם מהמדינה וגם לא הוציאו את דיבתה של המדינה בעולם".
5 צפייה בגלריה
ההתנתקות מגוש קטיף ב-2005
ההתנתקות מגוש קטיף ב-2005
ההתנתקות מגוש קטיף ב-2005
(צילום: אבי מועלם)
נתניהו הוסיף: "לא קראנו אז להשבתת המשק או חסימת כבישים, לא ניסינו להוביל את המדינה לאנרכיה. אז האופוזיציה בראשותי התנהגה באחריות. היום האופוזיציה מתנהגת בחוסר אחריות. אחת מראשי מפלגות האופוזיציה מצהירה 'יידוי אבנים נגד שוטרים זה לא נעים אבל זה לא נורא'. ראש מפלגה אחר מתדלק את ההפגנות ומתדרך שהוא מכוון להגיע למשבר חוקתי מתוך תקווה שהמשבר החוקתי יוביל למיטוט הממשלה ולבחירות חדשות.
"אני יודע שזה לא כולם ושיש באופוזיציה ובהפגנות קולות אחרים שמתנגדים לקו הקיצוני הזה, קולות שסולדים מקריאות אלימות של קומץ מיליטנטים שממומן על ידי בעלי עניין, כולל גורמים זרים. אני קורא לאנשים האחראים הללו להשמיע את כולם. אני רוצה לומר לכם דבר נוסף: אזרחי ישראל. אם לא נעשה כך המצב ילך ויידרדר, כי אם מוחקים את הקווים האדומים בצד אחד, מחר הם יימחקו גם בצד השני, ומכאן הדרך לתהום של תוהו ובוהו היא קצרה מאוד".
יצוין כי נתניהו לא היה ראש האופוזיציה בתקופת ההתנתקות - אלא בליכוד - והתפטר ימים לפני הפינוי עצמו. הוא גם חזזר על טיעון שבו השתמש בנו, שלפיו גורמים זרים עומדים מאחורי ההפגנות, דבר שאין לו ביסוס.
בסיום דבריו אמר נתניהו: "אני מבקש לקרוא לכולנו להקשיב לאסתי יניב, אם הבנים שגורשה מגוש קטיף ושכלה שלשום את שני בניה: ברגע הקשה ביותר בחייה היא קראה לאחדות והיא צודקת. אני שוב קורא להרגעת הרוחות, אני קורא להפסקת האלימות ואני מאמין ומקווה שנמצא דרך בקרוב להידברות ולהסכמות. לא נרים יד איש על רעהו, כי אחים אנחנו. אין לנו מדינה אחרת".
ח"כ גדעון סער (המחנה הממלכתי) אמר בתגובה: "נתניהו עשה הערב את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב: שיקר והסית. הוא יכול היה להודיע על עצירת המהלכים בכנסת ולהציל את המדינה מהמשך המסע שלו להחרבתה, אך בחר שלא לעשות כן. נמשיך להיאבק בהפיכה המשטרית".
הפגנה מחוץ למספרה בכיכר המדינה בזמן ששרה נתניהו מסתפרת

אלפי בני אדם הפגינו משעות הבוקר נגד המהפכה המשפטית בערים שונות בארץ, בין היתר בתל אביב ובירושלים. במהלך המחאות המפגינים כבישים בשורת מוקדים, ובחלקם פרצו עימותים בינם לבין השוטרים שניסו לפנותם. השוטרים השתמשו בין היתר במכת"זיות והשליכו עשרות רימוני הלם לעבר מפגינים. עשרות מוחים נפצעו ונעצרו במהלך המחאות.
במקביל להפגנות, חוק הנבצרות עבר בכנסת בקריאה טרומית. יוזם החוק, יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (הליכוד), תיאר כי הצעת החוק מבהירה את הדין הקיים ביחס להכרזה על נבצרות ראש הממשלה, "ובאה למנוע ניצול לרעה של הדין הקיים לסיכול רצון הבוחר ויש בה כדי להגביר את הוודאות והיציבות". ההצעה מגדירה כי נבצרות ראש ממשלה משמעה אך ורק אי-מסוגלות פיזית או נפשית של ראש הממשלה למלא את תפקידו.
5 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
(צילום:שלו שלום, AFP)
יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ אמר היום בכנסת כי "הבית הזה שאמור לשרת את כל העם - קורע אותו ומחריב את המדינה". גנץ פנה בנוסף לנתניהו, ואמר: "שוחחתי עם נתניהו ואוחנה, אמרתי להם 'עצרו הכל, סגרו את המליאה ונחליט שמדברים עכשיו'". נתניהו מסר לגנץ כי "דלתי פתוחה, בוא עכשיו", וגנץ השיב לו ש"צריך להקפיא את כל תהליך החקיקה. ראש הממשלה יודע בדיוק מה אמרתי לו. כשיודיעו שהם עוצרים את החקיקה, תוך שעה אנחנו אצלו בדלת".
נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס הערב למחאות, ואמר כי "כולנו נמצאים בשעה קשה של משבר פנימי, עמוק וחמור שמאיים על כולנו. הוא מסוכן מאוד. אנחנו עלולים להידרדר לתהום נוראה, לא אתן לאסון היסטורי להתרחש, לא אתן למדינת ישראל להגיע אל נקודת האל-חזור, לא אתן לאסון ההיסטורי הזה להתרחש. אני מאמין בכל ליבי שאפשר להפוך את רגע המשבר הזה לרגע חוקתי מכונן. רגע שבו נבצר לדורות את הדמוקרטיה שלנו, את עקרונות מגילת העצמאות, את עליונות החוק, את זכויות האדם, ואת האיזונים והבלמים בין הרשויות".