מנסה להנמיך את גובה הלהבות לקראת ליל הסדר ויום שישי השני של חג הרמדאן: נשיא המדינה יצחק הרצוג הדף הערב (רביעי) את טענות הפלסטינים שלפיהן יהודים מתכננים להעלות קורבן בהר הבית. "בימים האחרונים מופצים פרסומים שקריים ברשתות החברתיות בנוגע להר הבית והמקומות הקדושים. אני רוצה לנצל את הבמה ולהבהיר: מדובר בשקרים", אמר הנשיא הרצוג בארוחת איפטאר לשבירת צום הרמדאן שנערכה במשכנו בירושלים.
למרות הצהרתו של הנשיא הרצוג, בתנועת "חוזרים להר" מתכוונים להגיע ביום שישי לאזור הר הבית כדי להקריב קורבן לחג הפסח. משטרת מחוז ירושלים ערכה הערב מעצרי מנע של שני פעילים בתנועה מירושלים ומאריאל. לפי ראשי התנועה, מי שייעצר יקבל בתמורה לכך פיצוי כספי. במקביל, יו"ר התנועה רפאל מוריס קיבל בימים האחרונים צו אלוף שמרחיק אותו מהעיר העתיקה ומהר הבית. מוריס הודיע כי יגיע למקום למרות הרחקתו.
מתנועת "חוזרים להר" נמסר בתגובה למעצרי המנע: "המשטרה מתהדרת במתן חופש פולחן לכל הדתות אך המציאות מבישה, המשטרה רוקדת לצלילי החליל של חמאס ועוצרת בברוטליות כל יהודי שחושב לקיים את מצוות החג - הקרבת קורבן פסח. כל מאמציה של המשטרה לא יועילו. אנו נגיע בערב פסח במטרה להקריב קורבן פסח".
על רקע גל הטרור ומאמצי כוחות הביטחון להצר את צעדיהם של מחבלים פוטנציאלים, קיימו מוקדם יותר הערב הפלגים הפלסטיניים ברצועת עזה מפגש לקביעת "כללי העימות מול ישראל" בכל הקשור למסגד אל-אקצה בירושלים והעימותים בג'נין. מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר הזמין את הפלגים לדיון, בין היתר על רקע הקריאות של פעילי ימין לנסות ולהעלות קורבן בהר הבית במהלך חג הפסח.
בתום הפגישה סיכמו הפלגים על היערכות משותפת להסלמה מול ישראל. בהודעה שפורסמה בסיום הפגישה אמנם לא נכללו איום מפורש או הצבת אולטימטום, אך הוחלט "להכין" את החמ"ל המשותף של הזרועות הצבאיות בארגונים השונים ברצועה. "אנו קוראים להמוני עמנו בגדה, בירושלים ובישראל להתפלל במסגד אל-אקצה ביום שישי הקרוב, וקוראים להתנגדות הפלסטינית להיות ערנית ומוכנה יותר להגנה על המסגד", מסרו הפלגים הפלסטיניים בעזה.
"הפרסומים נועדו להלהיט את הרוחות"
הנשיא הרצוג טוען כאמור כי בכל הקשור להר הבית מדובר בטענות כזב. "ישראל שומרת על הסטטוס קוו, ואני גם הבהרתי את זה בפגישותיי המדיניות עם המלך עבדאללה השני, איתו נפגשתי לאחרונה בעמאן ומנהיגים נוספים. לצערנו, הפרסומים האחרונים נועדו להלהיט את הרוחות ולהטעות את הציבור במכוון.
"אני פונה לכלל הציבור: בואו נפסיק עם הפרובוקציות. אני סומך על משטרת ישראל שתפעל באפס סובלנות וללא מורא נגד כל אדם שינסה להפר את הסדר ולפעול בניגוד לחוק ולנוהג הקיים בהר הבית וביתר המקומות הקדושים בעיר".
בארוחה לשבירת צום הרמדאן בבית הנשיא השתתפו בין היתר שגרירי מדינות זרות בישראל ובכללן מצרים, ירדן, בחריין, איחוד האמירויות, מרוקו וטורקיה. כמו כן התארחו באירוע חברי הכנסת מנסור עבאס ומאזן גנאים (רע"מ) וח"כ סמי אבו שחאדה (הרשימה המשותפת).
השייח ג'מאל עוברה נשא תפילה לשבירת צום הרמדאן בפתח הסעודה, ומיד לאחריו אמר הנשיא הרצוג בשפה הערבית: "עלינו לייצר עוד ועוד מפגשים כאלה בחברה הישראלית. מפגשים בין יהודים וערבים, מוסלמים, צ'רקסים, נוצרים ודרוזים, דתיים יותר ודתיים פחות. עלינו לחזק את לימודי הערבית - והעברית - בכל זרמי החינוך הממלכתי, ולפתוח צוהר לילדי ישראל לעולם התרבותי העשיר של בני הדת האחרת.
"עלינו לייצר עוד ועוד שגרירים של איסלאם, של יהדות ונצרות, שלא מטשטשים את ההבדלים בין הדתות, אך בהחלט מעלים על נס את ערכי השותפות והאחווה. את היכולת שלנו לחיות יחד, זה עם זה, בכבוד הדדי, ובשותפות של אמת. שגרירים שיבואו מכל המגזרים בחברה הישראלית, ויבטיחו את השמירה על החוסן החברתי והביטחון הממשי של הבית שלנו".
עד כה רצועת עזה שמרה על שקט מוחלט בכל הנוגע להסלמה בגדה המערבית בכלל ובמחוז ג'נין בפרט. בכירים בחמאס שיגרו איומים כלפי ישראל ומסרים לפלסטינים, אך אלה נועדו בעיקר כדי לשלהב את היצרים בגדה ובמזרח ירושלים ולא הייתה בהם התייחסות ממשית לאפשרות שרצועת עזה תצטרף למערכה.
ההודעה על הכינוס היום מעידה על תחילתו של שינוי בגישה של עזה למצב - ולאפשרות שהיא תיאלץ להצטרף כזירה נוספת אל מול ישראל אם מספר ההרוגים בגדה המערבית יילך ויגדל. חמאס, נדגיש, נתלה בהר הבית בכל הסלמה ובכל אחד משלושת הרגלים - פסח, סוכות ושבועות - שבהם עולים יהודים רבים אל ההר.
מי שעשויים לעודד תגובה צבאית של ירי רקטות מרצועת עזה הם אנשי הג'יהאד האיסלאמי, שמובילים את ההסלמה בג'נין ובמחנה הפליטים של העיר. חמאס מעוניין ככל האפשר לשמור על שקט ברצועה בשל ההטבות האזרחיות המשמעותיות שישראל מעניקה, כולל אישור כניסה של כ-20 אלף פועלים מהרצועה לעבודה בארץ.
גם מצרים מנסה לתווך בין הצדדים
בזווית הצבאית, חמאס עדיין נמצא בתהליך בניין הכוח שלו כתוצאה ממבצע שומר החומות והוא עוד לא השלים אותו. לפיכך, חמאס יהיה פחות נלהב להיכנס לעימות צבאי כעת מול ישראל, אך בתרחישים מסוימים הוא יאפשר זאת – גם אם בלית ברירה.
גם מצרים מנסה לתווך בין הצדדים כדי להנמיך את גובה הלהבות ולמנוע מההסלמה בגדה להיגרר גם לרצועת עזה. ירדן, מנגד, פרסמה הודעת גינוי שגרתית נגד "גורמים קיצונים המסיתים להגביר את הפריצות למסגד אל-אקצה" - תוך שהם מתכוונים לפעילי הימין שקראו להקריב קורבן בהר.
משרד החוץ הירדני הזהיר מ"מתן אישור לפעילות שפוגעת בקדושת המסגד, שהוא מקום פולחן למוסלמים בלבד". לפי הירדנים, "יש לכבד את הסטטוס-קוו ההיסטורי והמשפטי בירושלים ובמקומות הקדושים ולעצור את כל הצעדים שמקשים על היכולת של המתפללים להגיע לאל-אקצה, במיוחד במהלך חודש רמדאן. הפריצות של הקיצונים היהודים וההתנהלות הפרובוקטיבית שלהם הן הפרה של הסטטוס קוו והדין הבינלאומי".