בצל הביקורת על מבצע הפינוי הכאוטי שמנהל הצבא האמריקני באפגניסטן, רשת ABC חשפה בסוף השבוע מבצע חילוץ עצמאי והרואי שניהלה בימים האחרונים קבוצה של מתנדבים אמריקנים – אנשי צבא לשעבר ששירתו ולחמו במדינה – כדי לפנות למקום מבטחים מאות מבעלי בריתה של ארה"ב שהיו עלולים להישאר מאחור ולהירצח. המבצע הלא-רשמי כונה "Pineapple Express" (כשם סרט של סת' רוגן), או "מבצע אננס" אם תרצו, והוא התנהל במקביל למבצע הרשמי שניהל הממשל האמריקני.
מאחורי מבצע הפינוי עומד "צוות אננס", יוזמה המשותפת לכמה ארגונים של אמריקנים ששירתו בעבר באפגניסטן, בהם חיילים, נחתים, אנשי מודיעין ואנשי ארגוני סיוע. לפי ABC, "צוות אננס" הוקם על-ידי הארגונים העצמאיים האלה ממש בסמוך להשתלטות הטליבאן על אפגניסטן, לפני כשבועיים, והוא שם לו למטרה להציל את חייהם של כמה שיותר סייענים אפגנים שעזרו לכוחות הזרים ב-20 שנות שהותם במדינה.
בשבוע וחצי הראשון שאחרי השתלטות הטליבאן על אפגניסטן הצליח "צוות אננס" להוביל 130 אפגנים שכאלה אל נמל התעופה בקאבול ומשם למקום מבטחים, ובחלקו העיקרי של המבצע, בלילה שבין רביעי לחמישי השבוע, הוא הוביל לשם עוד כ-500 אפגנים כאלה, ומסר אותם לידי הצבא האמריקני. הסייענים – רבים מהם אנשי יחידות עילית אפגניות – ובני משפחותיהם הוברחו בקבוצות קטנות לתוך הנמל, ושם הועלו למטוסים.
לפי ABC, אפגנים שפונו במסגרת "מבצע אננס" צורפו לקבוצת צ'אט שכללה מפות GPS, שבהן סומנו נקודות כינוס שאליהן היו צריכים להגיע ושבהן היה עליהם להסתתר עד שייקראו לנוע לעבר נמל התעופה. בהמשך נשלח אליהם איש צוות שהזדהה באמצעות סטיק-לייט ירוק, וכדי להזדהות בפניו הם נדרשו להציג על מסך הסמרטפון שלהם ציור של אננס צהוב בשדה ורוד. בנקודות מוסכמות בנמל התעופה חיכו להם חיילים אמריקנים עם סימנים מזהים, בהם חייל אחד שהרכיב משקפי שמש אדומים, והם התבקשו להציג לו את תמונת האננס בשדה כדי שיידע כי נשלחו אליו על-ידי צוות המחלצים.
לאלפי החיילים האמריקנים המוצבים זה שבועיים בנמל התעופה בקאבול אסור לצאת מהנמל, ולכן הם המתינו שאנשי "צוות אננס", שפעלו כאזרחים אמריקנים עצמאיים, יובילו אליהם את המפונים. לפי ABC, בצוות שניהל את המבצע היו חברים יותר מ-50 אנשים ששירתו בעבר במערכת הביטחון האמריקנית. ברבים מהמקרים מי שהנחו את המפונים האפגנים ונתנו להם הוראות עד שהגיעו למקום מבטחים היו אותם אנשים ששימשו כמפקדים או כאנשי הקשר שלהם בכוחות המיוחדים של ארה"ב וב-CIA בימים שבהם שימשו כסייענים.
ג'ייסון רדמן, שהיה לוחם ביחידת העילית האמריקנית "אריות הים" וכעת השתתף ב"מבצע אננס", סיפר ל-ABC כי ליל המבצע הגדול השבוע היה לילה של "רכבת הרים" רגשית וכי הוא היה רווי מתח. רדמן הביע תסכול מכך שהממשל האמריקני עצמו לא עשה את העבודה: "עשינו מה שהיינו צריכים לעשות, כאמריקנים", אמר. דן אושיי, מפקד לשעבר ב"אריות הים", היה גם הוא שותף למבצע, וסיפר כי הצליח לעזור לפנות קבוצה שבה היה חבר אזרח אמריקני שפעל עבור ארה"ב באפגניסטן ושסירב להשאיר מאחור את אביו ואחיו האפגנים. השלושה מצאו עצמם עושים ברגל דרך של שעות כדי להסתנן לתוך נמל התעופה, תוך שהם חומקים מנקודות בידוק וסיורים של הטליבאן: "הסוכן לשעבר לא היה מוכן להשאיר את אביו ואחיו מאחור, גם אם פירוש הדבר היה עבורו מוות", אמר אושיי ל-ABC. "להשאיר אדם מאחור זה פשוט לא האתוס של 'אריות הים'. לרבים מהאפגנים יש ערכים דמוקרטיים חזקים יותר משל הרבה אמריקנים".
חלם בקאבול: בריטניה השאירה לטליבאן רשימות משת"פים
הדיווח על המבצע מעורר ההשראה של המתנדבים האמריקנים בא כשברקע גובר החשש לגורלם של הסייענים האפגנים ובני משפחותיהם שטרם הצליחו להיכנס לנמל התעופה בקאבול כדי לברוח מהמדינה. הדאגה לשלומם גברה עוד יותר בעקבות החשיפה בסוף השבוע של כתב ה"טיימס אוף לונדון", שלפיה במסמכים שהשאירו דיפלומטים בריטים בשגרירות בריטניה בקאבול מופיעים שמות ופרטים מזהים של אפגנים שעבדו או ביקשו לעבוד בשירות הכוחות הזרים בימי שהותם באפגניסטן.
הכתב, אנתוני לויד, סיפר כי כשסייר ביום שלישי בשגרירות הבריטית, שבה מחזיקים כעת אנשי הטליבאן, הוא מצא פזורים על הרצפה מסמכים שכללו את שמו וכתובתו של אזרח אפגני שהיה איש צוות בכיר בשגרירות, ואת פרטי ההתקשרות של עובדים אחרים ומסמכי קורות החיים והכתובות של אפגנים שביקשו לעבוד עבור בריטניה כמתורגמנים. כשהתקשר למספרי הטלפון האלה גילה שחלק מאותם אפגנים כבר נמלטו מאפגניסטן, אבל מצא גם שאחרים עדיין נמצאים במדינה – בהם שלושה עובדים אפגנים ושמונה בני משפחה שלהם התקועים בנמל התעופה בקאבול משום שטרם הועלו לטיסות חילוץ. ממשלת בריטניה טוענת כי שלושת העובדים וקרוביהם נמצאו בסופו של דבר והועברו למקום מבטחים, אבל גורלם של שני מבקשי עבודה לפחות נותר בלתי ידוע.
שר ההגנה של בריטניה, בן וואלאס, הבטיח בסוף השבוע לנהל חקירה יסודית כדי להבין כיצד קרה שהמסמכים נותרו מאחור. ועדת החוץ של בית הנבחרים הבריטי כבר הודיעה כי תחקור כיצד הושארו הממסכים האלה במהלך הבריחה הבהולה של הדיפלומטים הבריטים מהשגרירות. משרד החוץ הבריטי מסר מצדו כי במהלך פינוי הדיפלומטים הבריטים "נעשה כל מאמץ להשמיד חומר רגיש".
הדיווח על המחדל הבריטי בא יממה אחרי דיווח שלפיו צבא ארה"ב העביר ביודעין לטליבאן שמות של אמריקנים ואפגנים הממתינים לפינוי מאפגניסטן כדי להקל את הגעתם לנמל התעופה בקאבול ואת הטסתם לחו"ל. הדיווח פורסם באתר המוערך "פוליטיקו", וכשנשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשאל עליו במסיבת עיתונאים הוא לא הכחיש זאת לחלוטין: "אני לא יכול לומר לכם בוודאות מוחלטת שאכן הייתה רשימה של שמות", אמר, "אני לא – יכול להיות שהייתה – אבל אני לא מכיר את זה".
דבריו של ביידן עוררו זעם בחוגים שמרניים בארה"ב. מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים קווין מקארתי אמר: "מעולם לא חשבנו שהממשל שלנו ימסור שמות של אמריקנים לטליבאן. למה לא יצרנו מצב של מעבר בטוח עבור המפונים?".
נזכיר כי בשבועיים שעברו מאז השתלט הטליבאן על קאבול נוצר בבירה האפגנית מצב מוזר: ארגון הטרור האיסלאמיסטי, המנסה להציג את עצמו כמתון יותר מכפי שהיה לפני 20 שנה ועל-ידי כך לזכות בהכרה בינלאומית, נמנע מלתקוף את הכוחות האמריקניים והזרים המנהלים את מבצע הפינוי בנמל התעופה, ולפי דיווחים רבים ארה"ב אף מתאמת איתו באופן הדוק את מבצע הפינוי. זאת אף שהטליבאן והאמריקנים ניהלו מלחמת חורמה זה בזה במשך שני עשורים, מלחמה שבה נהרגו אלפי בני אדם משני הצדדים. לפי דיווחים, השבוע אף נועד ראש ה-CIA בקאבול עם מנהיג הטליבאן.
אף שהפנטגון הודה כי הוא מנהל מגעים עם הטליבאן בנוגע למבצע הפינוי, מחלקת המדינה התעקשה אתמול כי המגעים לא העמידו בסכנה את חייו של איש: "הרעיון שאנחנו מספקים שמות או פרטים מזהים לטליבאן באופן שמעמיד בסכנה מוגברת אדם כלשהו הוא פשוט לא נכון", אמר דובר המחלקה נד פרייס. "גיבשנו והכנסנו לפעולה שיטות יעילות כדי שנוכל להקל את מעברם הבטוח של אנשים לנמל התעופה". גורמים במחלקת המדינה אישרו כי ארה"ב מעבירה לטליבאן מידע על כלי רכב, על שיירות, על מספרי לוחיות רישוי ועל זמני הגעה לנמל התעופה כדי להקל את הפינוי.
13 חיילים נרצחו: ריילי כבר לא יהיה אבא
בינתיים ממשיכים לבַכּוֹת בארה"ב את מותם של 13 החיילים האמריקנים שנרצחו בפיגוע ההתאבדות שביצע שלשום דאעש ליד נמל התעופה בקאבול. בפיגוע נרצחו גם לפחות 170 אזרחים אפגנים. זה היה הפיגוע הקטלני ביותר נגד כוחות אמריקניים באפגניסטן זה עשור, וכל זאת ימים אחדים לפני השלמת הנסיגה מהמדינה. הנסיגה אמורה להיות מושלמת ב-31 באוגוסט, יום שלישי הקרוב.
בסוף השבוע נחשפו שמותיהם וסיפוריהם של רבים מההרוגים. אחד מהם היה ריילי מקולום, חייל מארינס בן 20, שאשתו אמורה ללדת את בנם הבכור בעוד שלושה שבועות. "הוא היה נרגש כל כך להפוך לאבא, והוא היה הופך לאבא נהדר", אמרה אחותו צ'ייני. היא סיפרה כי ריילי רצה להיות מורה להיסטוריה ומאמן היאבקות כשיסיים את שירותו הצבאי. "אנחנו רוצים שאנשים יידעו שאלה הילדים שמקריבים את עצמם, ושהיו לו משפחה ואישה שאוהבות אותו, ותינוק שהוא לא יכיר לעולם".
בין ההרוגים גם החיילת ניקול ג'י, טכנאית תחזוקה בחיל הנחתים שבמהלך השבועיים האחרונים צולמה בנמל התעופה בקאבול מלווה משפחות אפגניות או מערסלת את תינוקותיהן. ימים אחדים לפני הפיגוע שבו נרצחה עוד הספיקה לכתוב באינסטגרם "אני אוהבת את העבודה שלי". היא תוארה כחיילת למופת. חברתה אמרה עליה שאת נשימתה האחרונה נשמה כשהיא עושה את מה שאהבה לעשות – לעזור לאנשים".
חייל אחר שנהרג היה כרים ניקוי, בן 20 מקליפורניה. שעות לפני מותו עוד שלח למשפחתו סרטונים שבהם נראה משתעשע עם ילדים אפגנים. באחד מהם הוא מבקש מילד קטן לומר שלום: "רוצה להצטלם יחד, חבר?", הוא אומר לו. "אוקיי, אנחנו גיבורים עכשיו". אביו שלי ניקוי, סטיב, האשים את נשיא ארה"ב ביידן באחריות למות בנו: "הם שלחו את הבן שלי לשם כדי לעשות עבודה סתמית וכשהטליבאן עומד בחוץ ומספק אבטחה. אני מאשים את מנהיגי הצבא שלי. ביידן הפנה לו עורף".
ג'ארד שמיץ, בן 20 מאזור סנט לואיס, שירת באפגניסטן עוד לפני משימת החילוץ שהחלה בשבוע שעבר, אבל הוחזר אליה כדי לעזור בפינוי. "לחייו הייתה משמעות כל כך הרבה יותר גדולה", אמר בסוף השבוע אביו מארק. "אני מרוסק מהמחשבה שלא אוכל לראות את האדם שהוא עמד להיות". גם אביו של שמיץ תקף את ההנהגה האמריקנית: "תהיו מודאגים מההנהגה שלנו, או מזו שאין. תתפללו בכל יום עבור החיילים שמסכנים את חייהם ועושים את מה שהם אוהבים – להגן על כולנו".
טיילור הובר, בן 31 מיוטה, שירת במארינס 11 שנה. אביו סיפר שטיילור היה "מסוג האנשים שמאירים את החדר ברגע שהם נכנסים אליו", וביקש לזכור אותו כגיבור שנהרג כשניסה לעזור לאחרים: "הוא הקריב את חייו כדי להגן על אלה שלא יכלו להגן על עצמם, הוא מת כשהוא עושה את מה שהוא אוהב – משרת את ארצו". דאגן וויליאם-טיילר פייג', בן 23 מאייווה, הותיר אחריו הורים, ארבעה אחים ואחיות, בת זוג, אם חורגת, אב חורג, סבים וסבתות. המשפחה השבורה ביקשה שלא לשוחח לעת עתה עם התקשורת, ומסרה רק: "לנצח נזכור מדאגן את החזות הקשוחה שלו ואת לבו הענק".
ראיין קנאוס, בן 23 מטנסי, חיכה לשוב הביתה לארה"ב ולעבור לגור בוושינגטון הבירה. סבו, וויין, סיפר שהנכד גדל בבית נוצרי והיה בחור צעיר בעל מוטיבציה שאהב את ארצו: "הוא היה אדם מאמין, אז נראה אותו שוב בגן העדן של האל". משפחתו של דייוויד לי אספינוזה, בן 20 מטקסס, ביקשה גם היא לזכור אותו כגיבור. "הוא היה אמיץ מספיק כדי ללכת לעשות את מה שהוא רצה ולעזור לאנשים", אמרה אמו, אליזבת. "זה מי שהוא היה, הוא היה פשוט מושלם".
ארה"ב מתחילה לסגת מהנמל: "אם הפינוי נגמר, מה יקרה לנו?"
בצל החשש מפיגועים נוספים של דאעש נמשך בינתיים מבצע הפינוי של ארה"ב, כשכאמור המועד שנקבע לסיומו – יום שלישי הקרוב – הולך ומתקרב. ברקע מרחף האיום של טליבאן כי אם האמריקנים לא יתפנו עד לסוף אותו היום "יהיו לכך השלכות קשות". הערב הודיע הצבא האמריקני כי תהליך הוצאת חייליו מהנמל כבר החל, והטליבאן מסר כי נמל התעופה יהיה בשליטתו "בקרוב מאוד". לפי וושינגטון, כ-4,000 חיילים אמריקנים נמצאים נכון לעכשיו בשטח הנמל.
היום פרס הטליבאן כוחות נוספים סביב הנמל והקים עוד עמדות בידוק. אזורים שבהם התקהלו המוני בני אדם בשבועיים האחרונים בתקווה לברוח מהמדינה נותרו בשבת ריקים ברובם. מאז השתלטות הטליבאן על אפגניסטן פינו ארה"ב ובעלות בריתה יותר מ-110 אלף בני אדם דרך הנמל – הן דיפלומטים זרים והן אזרחים אפגנים – אבל אתמול דיווחה וושינגטון שכ-5,400 בני אדם עדיין נמצאים בנמל ומחכים לחילוץ.
אזרח אפגני שעבד כמתרגם עבור צבא ארה"ב סיפר היום כי הוא וכמה אנשים נוספים שקיבלו אישור לעזוב את אפגניסטן ניסו להגיע אתמול בלילה לנמל התעופה, אבל אחרי שעברו שלוש נקודות בידוק הם נעצרו ברביעית והטליבאן אמר להם שארה"ב ביקשה מהארגון לאפשר רק לבעלי דרכונים אמריקניים לעבור. "אני כל כך מיואש בנוגע לעתיד שלי", אמר האיש לסוכנות הידיעות AP אחרי שחזר הביתה. "אם הפינוי נגמר, מה יקרה לנו?".
בריטניה הודיעה בצהריים כי המטוס הבריטי האחרון שמפנה אזרחים מאפגניסטן כבר המריא מקאבול, וכי כעת נערכים הכוחות המזוינים הבריטיים לעזוב את המדינה, והם ייקחו איתם עוד כמה אזרחים אפגנים מבין אלה שנשארו בנמל התעופה. לאחר מכן יוכרז כי המבצע הבריטי הסתיים.