משרד החוץ זועם על מכון התרבות הרשמי של גרמניה, מכון גתה, עקב כוונתו לקיים כנס בתל אביב ביוזמת מפלגת השמאל הרדיקלי הגרמנית "די לינקה", תחת הכותרת "להבין את כאבו של האחר: השואה, הנכבה ותרבות הזיכרון הגרמנית". האירוע תוכנן במקור להתקיים מחר (יום רביעי), ביום השנה לפוגרום ליל הבדולח שביצעו הנאצים ביהודי גרמניה, אך מכון גתה דחה אותו ל-13 בנובמבר, עקב הביקורת העזה.
האירוע תוכנן על ידי קרן "רוזה לוקסמבורג", השייכת למפלגה, ומתמקדת בחינוך פוליטי לפי הזרם הסוציאל-דמוקרטי. הקרן, נציין, מקבלת מימון גם מממשלת גרמניה. בתיאור הכנס של מכון גתה, שפועל בשם ממשלת גרמניה ברחבי העולם, נכתב כי "כמעט 75 שנה לאחר הקמת מדינת ישראל, הזיכרון נותר שטח שנוי במחלוקת מבחינה פוליטית. היהודים מתמקדים בשואה, ואילו הפלסטינים מתמקדים בשנה הגורלית 1948, שבה מאות אלפים מהם היו קורבנות של בריחה וגירוש בידי לוחמים יהודים, שנה המכונה בערבית 'הנכבה'". מתיאור הכנס גם עולה שקביעת הכנס ליום השנה לציון ליל הבדולח לא היה מקרי, שכן נכתב במפורש: "בנוסף, מחר יציין העם היהודי והעולם כולו 84 שנים לליל הבדולח".
משרד החוץ מסר כי הוא "מביע זעזוע ושאט נפש לנוכחת זילות השואה הבוטה, והכוונה הצינית והמניפולטיבית ליצור זיקה שכל מטרתה הכפשת ישראל. משרד החוץ קורא לכל הגורמים המעורבים לבטל את האירוע המקומם". כאמור האירוע נדחה בסופו של דבר, אך לא בוטל. ממשרד החוץ נמסר: "עמדתנו היא כי האירוע הוא בושה וחרפה, ומן הראוי שלא יתקיים בשום תאריך בלוח השנה, ולא רק ביום השנה לליל הבדולח".
יו"ר יד ושם, דני דיין, אמר כי מדובר ב"עיוות בלתי נסבל של השואה", והוסיף כי "קביעתו של האירוע ליום השנה לפוגרום נובמבר, 'קריסטלנאכט', מהווה התנהגות בלתי נסלחת".
שגריר ישראל בגרמניה רון פרושאור אמר ל-ynet: "האירוע מהווה פרובוקציה צינית ואין לקבל אותה. שינוי התאריך הוא שינוי קוסמטי שאינו מכשיר את השרץ. הניסיון האנטישמי לגמד את זכר השואה הוא שערורייה, שאסור שתהפוך לשיח אינטלקטואלי מקובל".
מכון גתה מסר בתגובה לסערה: "זיכרון השואה והנצחת הקורבנות הם נושאים מרכזיים של המכון, ואנו מקדישים להם פרויקטים רבים. אנו מצטערים שבחירת התאריך לדיון בפאנל הובילה לכעס. לפיכך, לאחר התייעצות עם הדוברים, דחינו את האירוע ל-13 בנובמבר. מכון גתה מייצג הבנה ודיאלוג, ובכך עוסק הדיון המתוכנן. שני הדוברים מישראל הם מומחים מוכרים בתחום תרבות הזיכרון והפוליטיקה של הפיוס".
משגרירות גרמניה בישראל נמסר בתגובה כי "לממשלת גרמניה ברור שלא ניתן ואף אסור להעמיד בספק את הייחודיות של השואה. זה מובן מאליו עבור מדיניות החוץ של גרמניה בתרבות ובחינוך, והבסיס היסודי לשיתוף הפעולה שלנו עם הארגונים השונים שפועלים בתחום זה".