בית הנבחרים בגרמניה, הבונדסטאג, הפיל הערב (יום ב') את ממשלתו של הקנצלר אולף שולץ, בהצבעת אי-אמון שהוא עצמו יזם אחרי שהקואליציה שלו התפרקה ועל מנת לקדם את יוזמתו להביא לבחירות בזק מוקדמות בפברואר הקרוב. כצפוי, רק 207 המחוקקים ממפלגת השלטון הסוציאל-דמוקרטית, מהמרכז-שמאל, הביעו אמון בשולץ - בעוד 394 הצביעו נגדו ו-116 נמנעו.
הקואליציה של שולץ קרסה בחודש שעבר אחרי שזה פיטר את שר האוצר כריסטיאן לינדנר ממפלגת "הדמוקרטיים החופשיים" שבמרכז-ימין. שולץ נותר בעקבות זאת בראש ממשלת מיעוט עם השותפה השלישית בקואליציה, מפלגת הירוקים, והחליט להעמידה להצבעת אי-אמון בשל הכללים בחוקה שגובשה אחרי מלחמת העולם השנייה המגבילים את יכולתו של הפרלמנט לפזר את עצמו.
שולץ כבר סיכם יחד עם מפלגות מרכזיות אחרות על הקדמת הבחירות, שבמקור היו אמורות להיערך בספטמבר 2025, והמועד החדש צפוי להיות 23 בפברואר. הצבעת האי-אמון שאושרה כעת תאפשר לו על פי החוקה לבקש מהנשיא פרנק-ואלטר שטיינמאייר לפזר את הפרלמנט ולהקדים את הבחירות, וזה צפוי להיענות לבקשה. עוד לפני האישור הרשמי הזה, קמפיין הבחירות כבר נמצא למעשה בעיצומו.
קריסתה של ממשלת שולץ באה אחרי חודשים של אי הסכמות בנוגע לתקציב ולכיוון הכלכלי שאליו צועדת גרמניה. בינתיים הלכה הממשלה ודעכה בסקרים, בעוד כוחן של מפלגות הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני מזנק. להצלחה בולטת במיוחד זכתה מפלגת הימין "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שחברים בה הואשמו לאורך השנים באנטישמיות ובסימפתיה לנאציזם, וכעת חורתת על דגלה את ההתנגדות למהגרים, בעיקר הערבים והמוסלמים.
על פי הסקרים הנוכחיים המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU) מהמרכז-ימין, שבראשה עמדה בעבר אנגלה מרקל וכים מוביל אותה פרידריך מרץ, צפויה לנצח בקלות בבחירות ומובילה בפער גדול על הסוציאל-דמוקרטים - 32% מול 17% לפי ממוצע הסקרים של אתר "פוליטיקו". למעשה, לפי הממוצע הזה "אלטרנטיבה לגרמניה" מהימין הקיצוני מגיעה למקום השני בסקרים עם 19%, אבל גם אם תעשה את הבלתי ייאמן ותגיע למקום הראשון בבחירות – סיכויי מנהיגתה אליס ויידל להרכיב את הממשלה הבאה אפסיים, כיוון שאף מפלגה אחרת לא מוכנה לשתף עמה פעולה.
המשבר הפוליטי פוקד את גרמניה בשעה שהיא נמצאת בצומת קריטי, כשהכלכלה תקועה, התשתיות מתיישנות והצבא אינו ערוך דיו לאתגרים הניצבים מולו – בפרט על רקע המלחמה באוקראינה והחשש מהסלמה מול רוסיה. למשבר, שמגיע גם מעט לפני חזרת דונלד טראמפ לשלטון בארה"ב, יש פוטנציאל להגביר את התסכול של הציבור הגרמני ממפלגות המיינסטרים המסורתיות ואת הנהירה שלו למפלגות חדשות ופופוליסטיות, בהן "אלטרנטיבה לגרמניה".
גם צרפת מתמודדת בימים אלה עם חוסר ודאות פוליטי אחרי בחירות הבזק שהיו בה בקיץ: מוקדם יותר החודש הופלה ממשלתו של עמנואל מקרון בהצבעת אי-אמון היסטורית, והוא נאלץ למנות את ראש הממשלה השלישי שלו בתוך שנה אחת. שתי הכלכלות הגדולות באיחוד האירופי נמצאות כעת בתקופה רגישה, והדבר עלול לפגוע בפעילותו האחידה של הגוש למול האתגרים הנשקפים לו.
הקשיים שניצבים בפני הכלכלה הגדולה ביותר באיחוד האירופי תופסים מקום מרכזי בקמפיין הבחירות, ושולץ הציג אותם בדיון בפרלמנט שקדם להצבעה כבחירה בין עתיד של השקעה גדולה יותר בעתידם של הגרמנים לבין קיצוצים תקציביים שלדבריו מתכננים יריביו השמרנים. בנאומו האשים את "הדמוקרטים החופשיים" מהימין-מרכז, אותה מפלגה שהייתה שותפה בקואליציה שלו שקרסה, ב"חבלה" של ממש שנמשכה שבועות.
"במשך שלוש שנים, ניסיתי שוב ושוב לשמור על אחדות הקואליציה כדי להשיג תוצאות ופשרות. זה דרש המון עוצמה. ההחלטה שלי להביא לסיומה של הקואליציה דרשה גם היא עוצמה – בגלל שהדברים לא היו יכולים להמשיך כך", אמר. שולץ הזהיר שהמפלגות מהאופוזיציה יחסמו השקעות תקציביות שהוא מעוניין ליישם, ולדבריו מדובר במדיניות "קצרת רואי" שאולי תחסוך כספים בטווח הקצר, אבל תפגע בסופו של דבר בגרמנים בטווח הארוך. שולץ הבטיח בין היתר לשנות את הכללים הנוקשים הנוגעים ליכולתה של הממשלה לצבור חובות, ולהגדיל את שכר המינימום.
מנהיג השמרנים מרץ האשים מנגד כי שולץ הוביל את גרמניה לאחד המשברים הכלכליים החמורים ביותר שלה בעידן שלאחר מלחמת העולם השנייה. "אתה עומד פה ואומר 'עסקים כרגיל, בואו נגדיל את החוב על חשבון הדור הצעיר, בואו נוציא עוד כסף'. המילה 'תחרותיות' של הכלכלה הגרמנית לא הופיעה פעם אחת בנאום שנשאת היום", אמר – והאשים גם ששולץ "מביך" גרמניה בכל הנוגע להתנהלותו מול שאר מדינות אירופה. "אתה מביך את גרמניה! אתה מביך באופן שבו אתה פועל באיחוד האירופי".