העיתון הפלסטיני "אל-קודס" דיווח הבוקר (רביעי) כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס, בתיווכן של ארה"ב, מצרים וקטאר, נמצא כעת בשלביו הסופיים. לפי הגורמים שצוטטו בעיתון, בשלב זה מתנהל דיון לגבי זהות האסירים הפלסטינים שעתידים להשתחרר במסגרת העסקה. בדיווח נטען כי המחבלים "הכבדים" שמרצים מאסרי עולם יגורשו כנראה לטורקיה, וגם ולאיראן - מדינה ששמה לא הוזכר עד כה כיעד אפשרי להגליה. היתר, כך נכתב, ישוחררו לגדה ולרצועת עזה.
בדיווח אחר, בערוץ "אל-חדת'" הסעודי, נטען כי אלו הן "שעות מכריעות" בעקבות פריצת דרך משמעותית שהושגה בחלק מהסוגיות, בפרט אחרי שחמאס ויתר על הדרישה לסיום המלחמה לחלוטין בשלב הראשון של הפסקת האש - והסכים לגרש אסירים בכירים לטורקיה, או לקטאר. איראן לא הוזכרה בדיווח הזה.
אתמול כבר פורסם ב-ynet כי חמאס עשוי להתגמש בעניין שחרור המחבלים הרוצחים - ונבחנת האפשרות שאלה יוגלו למדינה שלישית כמו טורקיה, קטאר או מדינה מוסלמית אחרת. המחבלים בבתי הכלא, מצידם, לא ששים כל הנראה לחזור לרצועת עזה - שכן מדובר בעיי חורבות, והגליה עשויה לקנות להם חיים חדשים.
בינתיים, גורמים בסביבתו של בכיר חמאס טענו כי מרואן ברגותי שנחשב לבכיר האסירים הפלסטינים ואחמד סעדאת - מזכ"ל החזית העממית שתכנן את רצח השר רחבעם זאבי ב-2001 - יסכימו להגלייתם לחו"ל במסגרת עסקה. לדברי הגורמים, בכירים בארגון הטרור פנו לנשותיהם של ברגותי וסעדאת והתייעצו עמן האם להסכים לגירושם לטורקיה. הם ציינו כי הנשים לא הביעו התנגדות לכך, וכי אותם אסירים גם צריכים להישאל בכלא אם הדבר מקובל מבחינתם. הגורמים הדגישו לבסוף: "אנחנו לקראת סוף השיחות והגעה להסכם".
למרות האופטימיות שמשמיעים גורמים מסוימים, גורם בחמאס אמר לערוץ הסעודי "א-שרק" כי "ישראל סירבה עד כה להסכים לשחרור האסירים והמנהיגים הפלסטינים הבכירים. ישראל מתעקשת לגרש את כל האסירים בעלי העונשים הכבדים אל מחוץ לשטחים הפלסטיניים".
הגורם הוסיף כי חמאס דורש ערבויות שונות לעסקה: "ישראל רוצה הסכם ללא חתימה, בדומה למלחמות קודמות, ומסתפקת בהצהרה קטארית ומצרית. אנו רוצים הסכם כתוב, ומבקשים מהמתווכות ערבויות לכך שישראל תהיה מחויבת ליישם את כל שלביו". גם בדיווח ב"אל-חדת'" הסעודי נטען כי חמאס דורש "ערבויות בינלאומיות למחויבות של ישראל לשלושת שלבי ההסכם", וכי הוא מתנגד גם למחסומי בדיקה לפליטים שיחזרו לצפון הרצועה במהלך הפסקת האש.
המגעים, נזכיר, נערכים בימים אלו באינטנסיביות הגדולה ביותר שלהם מאז קריסת הסבב הקודם באוגוסט, כשברקע כמה ויתורים מרכזיים של חמאס - בהם ההסכמה לא להביא לסיום המלחמה בשלב הראשון וכן נכונות לנוכחות צבאית ישראלית, גם אם מצומצמת יותר, בציר פילדלפי ובטריטוריית נצרים בסיום השלב הזה. משלחת ישראלית מקצועית כבר הגיעה שלשום לקטאר, שם גם נמצאת משלחת של אנשי חמאס, ולדוחא צפוי להגיע היום גם ראש ה-CIA ביל ברנס.
אמש העריך גורם אמריקני בכיר בשיחה עם ynet כי תהיה עסקה. "זה רק עניין של זמן", טען. עם זאת, גורם ישראלי העריך כי "הדברים עוד לא בשלים" וכי יש עדיין "פערים לא קטנים". המתווה המדובר מתבסס לפי הדיווחים על אותו מתווה שחשף הנשיא ג'ו ביידן כבר בחודש מאי, שכולל שלושה שלבים, שאם יישומו כולם אמורים למעשה להביא לסיום המלחמה.
השלב הראשון אמור להימשך שישה שבועות ויכלול לפי הדיווחים שחרור חלקי של חטופים מקטגוריות "הומניטריות" כמו נשים, מבוגרים וחולים - אך כעת גם חטופים מתים - בתמורה לשחרור אסירים פלסטינים, נסיגה חלקית של צה"ל לצד הכנסת סיוע הומניטרי רב יותר לרצועה ואולי גם אפשרות של חזרת פליטים לצפון הרצועה.
מוקדם יותר דיווח "א-שרק אל-אווסט", עיתון סעודי שיוצא לאור בלונדון, כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס נכנס כעת ל"שלב מכריע". גורמים בקהיר ששוחחו עם העיתון דיברו על התקרבות לחתימת ההסכם אחרי שיושלמו הפרטים הסופיים, במיוחד אלה הקשורים לשמות החטופים החיים והאסירים הפלסטינים.
לפי הדיווח, יש אפשרות שהעסקה תושלם כבר בקרוב. העיתון שב בדיווח על פרטי העסקה המתגבשת שכבר דווחו: ההסכם כולל הפסקת אש בשלב הראשון, נסיגה של צה"ל ממרכזי הערים, תוך הישארות חלקית בנצרים ופילדלפי - בתנאי ש"נשים וילדים" יורשו לחזור לצפון הרצועה.
בשלב מאוחר יותר והדרגתי, כך נכתב בדיווח, "חזרת הגברים תתבצע לפי מנגנון מוסכם". בשלב הראשון, שיימשך בין 45 ל-60 יום, חמאס ישחרר כ-30 חטופים חיים ומתים בתמורה לאסירים פלסטינים, שעשרות מהם נידונו למאסר עולם. ההסכם כולל גם את העברת מעבר רפיח לרשות הפלסטינית, אך לא באופן מיידי ובמסגרת הסדרים בפיקוח מצרים.
ב"אל-ערביה" צוטטו מקורות שאמרו כי חמאס הסכים לשחרר בשלב הראשון את "החולים, הקשישים והחיילות" שנמצאים בשבי. במקביל, גורם בחמאס אמר ל"אל-ערבי אל-ג'דיד" כי הנהגת ארגון הטרור קיימה בשעות האחרונות מספר פגישות עם בכירים קטארים וטורקים. "משלחת מובילה מהתנועה אמורה לבקר בקהיר ביום ראשון", הוא אמר. "אנחנו מעדיפים לא לדבר על פרטי ההצעות שעל השולחן".
התנגדות לעסקה בקואליציה: "חבל הצלה לחמאס"
מוקדם יותר היום הביע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התנגדות לעסקת החטופים המתגבשת, ואמר כי "היא לא טובה, ולא משרתת את המטרות והאינטרסים של מדינת ישראל במלחמה - וגם לא את החזרת החטופים, כי בסוף מדובר על עסקה חלקית".
לדברי סמוטריץ', שהתראיין ברדיו "קול ברמה", "חמאס בשפל הגדול ביותר מאז תחילת המלחמה. זה לא הזמן להעניק לו חבל הצלה. זה הזמן להמשיך לכתוש וללחוץ אותו כדי שהוא יחזיר את החטופים אבל בעסקת כניעה שלו ולא שלנו. עסקאות שבהן אנחנו משחררים מאות מחבלים רוצחים שחוזרים לרצוח יהודים, עסקאות שבהן אנחנו יוצאים מצפון הרצועה ונותנים למיליון עזתים לחזור לשם ולמוסס הישגים שנקנו בדמים מרובים - זאת שגיאה קשה. אם לא היינו מדברים עם חמאס אלא רק רואים אותו דרך כוונות ואש של טנקים, מטוסים ולוחמים גיבורים שלנו - החטופים היו כאן מזמן".
רק אתמול אמר חבר מפלגתו של סמוטריץ', שר העלייה והקליטה אופיר סופר, כי "אנחנו צריכים לדעת לשלם מחירים כבדים. יש לזה גם משמעות לחוסן ולביטחון הלאומי של מדינת ישראל". את הדברים הוא אמר בריאיון ל"120 ואחת", הפודקאסט הפוליטי של ynet, שיעלה במלואו ביום חמישי.
"לא אמרתי לפני העסקה הקודמת מה אני אצביע ואני גם לא אגיד לפני העסקה הזאת", ציין השר סופר. "הנושא הזה בעיניי הוא חוב ערכי ומוסרי. יש דבר שאמרתי אולי כבר לפני שנה והוא עדיין תקף: יש משמעות ערכית ואסטרטגית לקרע שייווצר בעם, לפצע המדמם שייווצר בעם, אם לא נחזיר אותם. זה סוג של עורק ראשי מדמם. 100 חטופים נמצאים שם ויש ערך גם להשבת גופות. היו לי שיחות ארוכות עם שמחה גולדין בעשור מאז צוק איתן. ובצד הערכי, לי בתור מפקד, ידעתי שחייל יכול ליפול. מה שלא הייתי מוכן שיקרה זה שלא נוכל להחזיר את גופתו ארצה".
כמו כן, ביום ראשון נחשפה שיחה מטלטלת בין שורדת שבי לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. במהלך השיחה קראה שורדת השבי לשר להגיד שהוא מוכן לעצור את המלחמה, והוא השיב: "מה פתאום, את מתבלבלת. אני חושב שחייבת להיות מלחמה, ואנחנו חייבים עד הניצחון המוחלט".
שורדת השבי תהתה אם צריך להישאר שם ולבנות בתים וכבישים "על הגופות של החטופים", ובן גביר השיב: "אני חושב שצריך להישאר שם ולעודד הגירה מרצון. לא רוצה שתהיה סוף המלחמה, כי אנחנו חייבים לנצח את המלחמה". בהמשך דיבר אליה בן גביר באופן מזלזל, ואמר כי הוא לא מוכן ולא רוצה "שנעצור את המלחמה מול האויבים הנאצים האלה".