בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע הערב (ראשון) כי שמו של הנגד א' מפרשת המסמכים הסודיים יפורסם מחרתיים, אלא אם הפרקליטות תבקש לערער על ההחלטה. "ייאסר פרסום מידע לגבי דרגתו ותפקידו במובן זה שייאסר פרסום לגבי תחומי הפעילות והזירות שבהם עסק או התמחה במהלך שירותו הצבאי", קבע השופט עלאא מסארווה.
השופט מסארווה קיבל את ההחלטה להתיר את שמו של הנגד לפרסום, אך החליט לעכב את הפרסום על מנת לאפשר לתביעה להגיש ערעור על ההחלטה. "על מנת לאפשר לתביעה להגיש ערר, החלטה זו תיכנס לתוקף ב-24 בדצמבר 2024, בשעה 12:00, אלא אם התביעה תודיע לבית המשפט לפני כן על כוונתה להגיש ערר, ואז עיכוב הביצוע יוארך כמקובל עד להחלטה בערר".
כמו כן, השופט קיבל את עמדת ynet ו"ידיעות אחרונות" ולפיה יש לנהוג בתיק זה כמו בתיק הצוללות, ושתוך שבוע על הפרקליטות ומערכת הביטחון להציג לבית המשפט אילו פרטים ניתן לחשוף אודות הפרשה, ואילו יש להותיר חסויים בפרוטוקולים ובכתב האישום.
"במהלך הדיון עלתה הצעה שבית המשפט יבחן את צמצום האיסור הגורף על פרסום פרוטוקולי הדיון", כתב השופט מסארווה בהחלטתו. "לצורך כך, הוצע מתווה שיושם בתיקים דומים לפיו התביעה, בסיוע הגורמים הביטחוניים המוסמכים, תעבור על פרוטוקול הדיון, תציע חיסוי חלקי ותסמן חלקים אלה. בית המשפט יעבור על החלקים המועמדים להשחרה, ולאחר שיבחן את הדברים ישחירם בשים לב לאינטרסים המנוגדים. הוצע כי ההצעה לחיסוי החלקי של הפרוטוקול תיערך לפי המבחנים המקובלים בפסיקה.
"לאחר ששמעתי את עמדת המבקשים ואת עמדת התביעה, וכן את ראש מערך ביטחון מידע, הגעתי למסקנה שנכון לאמץ את ההצעה שהייתה מקובלת למעשה על כלל הצדדים. הוא הדין לגבי נוסח כתב האישום. כפי שעלה בדיון לפניי, ניתן, במאמץ מחשבתי, להתיר פרטים נוספים מכתב האישום, כפי שנעשה במסגרת הבהרה של התביעה בעבר. במסגרת השיקולים, יש לקחת בחשבון את האינטרסים הלגיטימיים של המבקשים השונים, לרבות נציגת משפחת החטופים ונציגי התקשורת לקבלת מידע מרבי בגבולות החשש לפגיעה בביטחון המדינה".
הוא הוסיף: "לכן, ובתוך שבעה ימים, התביעה תגיש לבית המשפט עותק מסומן של החלקים שהיא סבורה שקיים הכרח בחיסויים בכתב האישום ובפרוטוקול הדיון, ולאחר מכן תינתן החלטה על ידי הלוקחת בחשבון את זכותם של הצדדים להשיג על החלטתי, ואשר תתייחס גם לבקשה הקונקרטית לעניין פרסום פרטי 'היישות הזרה' שבסעיף 7 לחלק הכללי שבכתב האישום".
"טעיתי, הציבור צריך לדעת מי אני"
בית המשפט דן בצהריים בבקשה להסיר את צו איסור הפרסום משמו של נגד המילואים מאמ"ן שהואשם בפרשת המסמכים הסודיים, לצד דובר רה"מ אלי פלדשטיין. "אני לא מבין למה אני במעצר, טעיתי בדרך שבה פעלתי, לעולם לא אעשה זאת שוב", אמר הנגד בפתח הדיון. "מכתימים את שמי ואני לא יכול להגן על שמי הטוב".
עוד הוסיף: "בכל חיי פעלתי לטובת המדינה, בשירות הצבאי לביטחון המדינה. שירתי את המדינה במספר ארגונים. תמיד תרמתי מעצמי". הוא סיפר כי הוא מתגעגע למשפחתו ולבנו הקטן, ואמר: "אני דואג להם, והם דואגים לי. אני כל הזמן חושב עליהם, ואני לא מבין איך יצא שאני עדיין במעצר".
בנוגע לצו איסור הפרסום על שמו, אמר הנגד: "אני לא מבין למה יש צו איסור פרסום על הפרשייה הזו, חשבתי בהתחלה שזה צו נקודתי שיסתיים בקרוב, אבל האירוע נמשך. הכול יצא לתקשורת - ואני לא יכול להילחם על חפותי כשאני באפלה ובחשיכה. אני לא יכול להילחם על שמי הטוב. הציבור צריך לדעת מי אני, מה עשיתי ומה היו הכוונות שלי".
אשתו של הנגד אמרה: "הוא רוצה לפרסם את השם שלו כדי להראות את האמת, וכמה הייתה חשובה לו טובת החטופים וטובת המדינה. תנו לנו בבקשה להציג גם את הצד שלנו ואת האמת שלנו". על התמיכה שקיבלה מעינב צנגאוקר, אמו של החטוף מתן, אמרה אשתו של הנגד: "היא הייתה מדהימה. התחבקנו ואנחנו מחזקות את השנייה. אני אתפלל עליה והיא תתפלל עליי. אנחנו לגמרי ביחד, היא הולכת איתי ממש בלב וחיזקה אותי ממש".
בשבוע שעבר נפגש נשיא המדינה יצחק הרצוג באופן חריג עם משפחתו של נגד המילואים א', לאחר שהמשפחה ביקשה לשוחח עמו על תנאי המעצר של הנגד. בפגישה שמע הנשיא את טענותיהם של בני המשפחה, והבטיח להעביר אותן לגורמים הרלוונטיים.
בהמשך, המשפחה העבירה לנשיא בקשה רשמית לחנינה עבור הנגד. "א' הבין את הפסול שנפל במעשיו ולא ישוב עליהם", כתבו סנגוריו בבקשה. מבית הנשיא נמסר כי "הבקשה התקבלה. החלה בדיקה בעניינה". גורמים בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמרו אמש כי בשיחות סגורות הוא תומך בחנינה, אבל מנוע מלהתערב בשל ניגוד העניינים שבו הוא מצוי.
62 שרים וחברי כנסת חתמו במהלך השבוע שעבר על מכתבם של השר עמיחי שיקלי וח"כ משה סעדה (הליכוד) לנשיא המדינה יצחק הרצוג, ובו בקשה להעניק חנינה לנגד המילואים. בין אלו שלא חתמו - השרים גדעון סער ויצחק גולדקנופף. שלשום פנו גם הרבנים הראשיים הרב דוד יוסף והרב קלמן בר להרצוג, בבקשה להעניק חנינה לנגד. הרבנים כתבו: "אנו מוצאים לנכון לפנות אליך ולהביע רחשי ליבנו בסוגיה זו". הם הוסיפו: "הקשב לרחשי העם".
ביום רביעי האחרון הועבר הנגד מכלא אשל לכלא איילון, בהחלטה של שירות בתי הסוהר. לפני כשבועיים קבע בית המשפט העליון כי הוא יישאר במעצר - ולא ישוחרר לביתו. לאחרונה דיווחה משפחתו על החרפה במצבו הנפשי של הנגד, שמוחזק במעצר קרוב לחודשיים. ההחלטה להשאירו במעצר התקבלה בעקבות ערעור הפרקליטות כחודש וחצי לאחר שנעצר, כמעט שבוע לאחר החלטת בית המשפט לשחררו למעצר בית.