ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אמש (ראשון) בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני לדיווחים על כך שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תתמוך בהדחתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ואמר: "זאת הדרך המהירה למשבר חוקתי".
2 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה, בנימין נתניהו, איתמר בן גביר
גלי בהרב מיארה, בנימין נתניהו, איתמר בן גביר
(צילום: יואב דודקוביץ', חיים גולדברג / פלאש 90, AFP)
התכתבויות בן גביר עם יועציו במהלך טבח 7 באוקטובר
(מתוך ״המקור״, רשת 13 )

בן גביר אמר בדיון: "היועמ"שית רוצה להפיל את הממשלה. כל שני וחמישי הדליפו נגדי, פתאום מהצד השני השב"כ והיועצת מנהלים חקירות על הדלפה נגד מישהו שהיה בדוברות מנכ"ל משרד ראש הממשלה. מעדכן שעכשיו היועצת תדרכה שהיא תבקש מראש הממשלה לפטר אותי". השר אמסלם אמר לו: "מה אתה מתייחס?". השרה גמליאל תהתה: "על מה לפטר? איזו עילה יש לה?".
מזכיר הממשלה יוסי פוקס העיר: "יש עתירה שבה מבקשים מראש הממשלה לפטר את השר בן גביר וצריך להגיב עליה עד היום". בן גביר הוסיף: "והם תדרכו הערב שהיועצת המשפטית לא תגן על עמדת ראש הממשלה". השר סער אמר לבן גביר בציניות: "מישהו פשוט רוצה להכפיל לך את מספר המנדטים".
השר אמסלם שב על קריאתו לפטר את היועמ"שית, בן גביר הסכים: "אי-אפשר כל הזמן רק לדבר. הגיע הזמן למעשים". נתניהו הרגיע אותו: "לא אפטר אותך". בן גביר השיב לו: "היום זה אני, מחר זה אתה - הם רוצים להשתלט על הממשלה". ראש הממשלה דפק על השולחן: "לא מכיר דרך מהירה יותר להביא למשבר חוקתי מהדרך הזאת של לנסות לפטר שר בלי כתב אישום".
ברקע, העתירות שמתגלגלות מעת לעת להדחתו של בן גביר, לפיהן הוא לא כשיר לכהן כשר לביטחון הלאומי. עד היום בהרב-מיארה הגיבה בכך שהיא מתנגדת להן, ובג"ץ דחה אותן. עכשיו הוגשה עתירה חדשה, לפני כשבועיים, שעליה ביקשה היועמ"שית דחייה של שבועיים להצגת עמדתה. היו, כאמור, דיווחים של פרשנים שאמרו שהיא תומכת בעתירה. אתמול היא הייתה אמורה להשיב, וביקשה מבג"ץ עוד דחייה של שבוע.
אתמול דווח בחדשות רשת כי בהרב-מיארה מתכננת להבהיר לראש הממשלה כי הוא יהיה מחויב לפטר את איתמר בן גביר מתפקידו אם לא יחול שינוי בהתנהלותו כשר. בהרב-מיארה, כך נטען, מתכננת להציג לנתניהו את כל ההפרות והעבירות שעשה בן גביר כשר, ובהן התערבות בפעילות המשטרה והנחיות שהעביר חרף אזהרות שהועברו אליו.
מתנועת "התאוררות", המובילה את העתירה בבג"ץ נגד בן גביר, נמסר בתגובה לדברי רה"מ: "אם נתניהו לא יפטר את בן גביר, עתירתנו תחייב אותו לפטר אותו. אי-הקשבתו ליועמ"שית היא חרפה, אי-הקשבה לבג"ץ היא ביטול הדמוקרטיה הישראלית באופן רשמי. מי שמוביל למשבר חוקתי היא לא היועמ"שית אלא ראש ממשלה מופקר שנותן לכהניסט לפרק את המשטרה".
2 צפייה בגלריה
ניצב (בדימוס) עמי אשד
ניצב (בדימוס) עמי אשד
ניצב (בדימוס) עמי אשד. היועמ"שית תגיש ראיות להתערבות בן גביר, כמו פיטורי מפקד המחוז
(צילום: טל שחר)

ומה בכל זאת צפוי לקרות?

בהרב-מיארה תגיש בימים הקרובים לנתניהו רשימה של ראיות על התנהלות בן גביר, בניגוד לצו בג"ץ מלפני שנה. הצו, הקשור לעתירה אחרת שטרם ניתן בה פסק דין, הורה לו שלא להתערב במינויים ובהחלטות במשטרה עד שתוכרע חוקתיותו של "חוק גביר" שהעניק לו סמכויות של "מפכ"ל-על".
בעתירה נוספת שהוגשה לבג"ץ בספטמבר האחרון, ביקשו העותרים מ"תג מאיר" מראש הממשלה לפטר את בן גביר בטיעון שהוא מסכן את המדינה ואת הדמוקרטיה. כעת נדרשת היועמ"שית לשקול אם היא תגן על ראש הממשלה שכבר הודיע שלא יפטר את בן גביר.
בהרב-מיארה מתכוונת להגיש לנתניהו שורת מקרים שבהם חרג בן גביר מסמכותו. לאחר מכן, תסכם לנתניהו את המלצתה - האם סביר לאור צבר מעשי בן גביר שהוא ישמש שר, או שאין זה סביר באורח קיצוני. נציין כי ליועמ"שית אין סמכות לפטר את בן גביר, וזו סמכות הנתונה לראש הממשלה. אבל הממצאים שתגיש, ותגובת נתניהו למעשים אלה, הם שיתוו לבהרב-מיארה את החלטתה האם להגן על הישארותו של בן גביר ואם לא.
בין הראיות שתגיש בהרב-מיארה: ההנחיות המבצעיות הישירות שהוריד לדרג המבצעי כיצד לפזר את הפגנות המחאה, בעיקר בתל אביב; פיטורי מפקד מחוז תל אביב עמי אשד כיוון שלא סר להנחיותיו; הצעדים שנקט בהפגנות נגד ובעד העברת מזון לעזה, ועוד שלל התבטאויות.
לאחר שנתניהו ישיב לה, גם בעקבות שיחה עם בן גביר, הוא יודיע מה עמדתו בנדון והיועצת תחליט מה היא ממליצה. ההערכה היא שנתניהו יעניק גיבוי לבן גביר ולא יפטרו. אחת האופציות המסתמנות – בהרב-מיארה תאמר שאין זה סביר שבן גביר יישאר בתפקידו ולכן אינה יכולה להגן על ראש הממשלה, אך היא תאפשר לו לקחת ייצוג משפטי נפרד בפני בג"ץ. נציין כי עם הקמת הממשלה, מנעה בהרב-מיארה את הכללת ח"כ אריה דרעי בין חברי הממשלה בשל כתב האישום נגדו.