בג"ץ דחה הערב (יום רביעי) את העתירה להוצאת ראש הממשלה בנימין נתניהו לנבצרות זמנית במהלך עדותו הקרבה בתיקי האלפים.
2 צפייה בגלריה
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
נתניהו בבית המשפט
(צילום: אורן בן חקון)
השופטת רות רונן כתבה בהחלטה על דחיית העתירה כי "העובדה שראש ממשלת ישראל יהיה במשך תקופה מסוימת, שעדיין אינה ברורה, על דוכן העדים בבית המשפט, ייתן את עדותו ועשוי אף להיות מעורב בנושאי המשפט בשעות שבהן לא יהיה פיזית בבית המשפט – יוצרת קושי. אולם לטעמי, אין די בקושי זה לבדו כדי להביא לכלל מסקנה לפיה בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית בנושא – נבצר ממנו בשלב זה מלתפקד כראש ממשלה, וזאת גם אם מדובר בנבצרות זמנית בלבד".
רונן ציינה ש"העותרים לא הניחו תשתית עובדתית המבססת עילה לקבוע כי במהלך מתן עדותו של נתניהו על דוכן העדים יימנע ממנו לבצע את תפקידיו כראש ממשלה, וקל וחומר בשעות בין הדיונים, שבהן המשיב לא יהיה בבית המשפט ולא יעיד". השופטת הוסיפה כי "העובדה שהמשיב צפוי להעיד בבית משפט היא אכן נתון אובייקטיבי שאינו שנוי במחלוקת בין הצדדים. אולם כאמור עובדה זו אין פירושה כי לא תהיה לו יכולת אופרטיבית לנהל את ענייני המדינה, או כי קיימת הגבלה של ממש על יכולת זו במידה המצדיקה את הקביעה כי הוא 'נבצר', ולו באופן זמני, מלמלא את תפקידו".
במקביל, השופט אלכס שטיין כתב כי מדובר בעתירה פוליטית - שאינה שפיטה: "אחרי שידענו שראש הממשלה יכול ורשאי לכהן בתפקידו בצלו של ההליך הפלילי – הליך אשר כולל בתוכו את מסירת עדותו של נאשם שבוחר להעיד להגנתו – טענת העותרים המייחסת לו 'נבצרות' קורסת תחתיה. פשיטא הוא כי 'נבצרות' משמעה חוסר יכולת לתפקד, ואין היא מתייחסת לזמן שבעל תפקיד כזה או אחר נכון ומסוגל להקדיש לעבודתו. העותרים מלינים על קיצור הזמנים שבהם ראש הממשלה יוכל להקדיש את מלוא מרצו למילוי תפקידיו המורכבים והרי הגורל, אך טענה זו אינה בגדר טענה משפטית. מדובר בטענה פוליטית מובהקת, שאינה שפיטה. הכרעה בטענות כאלה צריכה להיעשות 'ביום הבוחר, ולא ביום העותר'".
2 צפייה בגלריה
גלי בהרב-מיארה
גלי בהרב-מיארה
היועמ"שית גלי בהרב-מיארה
(צילום: גיל נחושתן)
החלטת השופטים מגיעה אחרי שהיועמ"שית גלי בהרב-מיארה מסרה שלשום לבג"ץ את עמדתה כי יש לדחות את העתירה. במקביל, היועמ"שית ציינה בתגובתה כי "חזקה על ראש הממשלה כי במקרה של שינוי בתשתית העובדתית לפיו תפקידו הציבורי אינו מאפשר את ניהול המשפט כסדרו או כי המשפט פוגע בתפקודו כראש ממשלה, יבהיר זאת".
שעות לפני מסירת תגובת היועמ"שית, גם נתניהו דרש לדחות על הסף את אותה עתירה. "מדובר כאן בניסיון חמור ביותר לגרור את מערכת המשפט לתוך הקלחת הפוליטית ולגרום לה להחליט, בניגוד לחוק ובניגוד להכרעת המוסדות הדמוקרטיים הנבחרים, האם ראש הממשלה יכול להמשיך ולכהן בתפקידו", כתב נתניהו בתגובתו לבג"ץ.
העותרים שהגישו את העתירה טענו כי יש להוציא את נתניהו לנבצרות זמנית בזמן עדותו, שכן הוא עצמו באמצעות עורך דינו הצהיר בבית המשפט המחוזי בירושלים כי לא ניתן לקיים ישיבות הכנה לעדות עם הסנגור ובתוך כך גם לנהל את המלחמה. לשיטת העותרים, אם לא ניתן לקיים עדות ולנהל מלחמה בעת ובעונה אחת - הרי שבזמן העדות יש להוציא את נתניהו לנבצרות זמנית - בדומה להיותו בהליך רפואי מנותק קשר.
מוקדם יותר היום נתניהו ביקש לצמצם את ימי עדותו ליומיים בשבוע במקום שלושה, וכן כי העדות לא תיערך יום אחר יום. "מטבע הדברים לראש הממשלה לו"ז עמוס מאוד שמוקדש לענייני ניהול המדינה הכולל שורה ארוכה של מחויבויות ואילוצים, ובכללם ישיבות והתייעצויות ביטחוניות לאורך כל היום, דיונים בכנסת, ישיבות ממשלה, פגישות מדיניות ועוד", נכתב בבקשה שהגיש נתניהו. השופטים הורו לפרקליטות להגיב עד מחר ב-12:00 לבקשת נתניהו. בעת זו עדותו צפויה להתקיים בשבוע הבא, ב-10 בחודש.