משרתים יותר - מקבלים פחות: דווקא בזמן ירידה בהתייצבות לשירות, המשך הנטל הכבד בשנה הקרובה והדרישה בקואליציה לכונן חוק השתמטות לחרדים, בממשלה החליטו בימים האחרונים לקצץ משמעותית במענקי הסיוע למילואימניקים שנדרשים להמשיך להתייצב - עמוק לתוך השנה השנייה של הלחימה בכל הזירות. לכך מצטרפת גם חקיקת התקציב ל-2025, שיהיה הגבוה בתולדות המדינה ויכלול שורת גזירות על הציבור.
מאחורי עלוני ההסבר התכולים שחולקו לחיילי המילואים בשבועיים האחרונים, עם פירוט המענקים החדשים, מסתתרות לא מעט אותיות קטנות שקוטעות את רצף הסיוע שניסתה המדינה לתת להם.
הקמת חמש חטיבות מילואים. הרמטכ"ל, לפני שבועיים
(צילום: דובר צה"ל )

50% אחוז פחות לתומכי לחימה

כך למשל, חיילים במקצועות של תומכי לחימה ביחידות הקרביות יקבלו מענק של 60 שקלים ליום מילואים, שמהווים קיצוץ של 50% מהמענק שניתן להם לעומת השנה הראשונה ללחימה. סכום זהה יקבלו חיילי ההגנה המרחבית ביישובים בכל הגזרות, כולל ביהודה ושומרון. למעשה, הוגדר בכך מעמד חדש שזהה גם לתומכי לחימה: מענקי הגמ"ר - שנמוכים מאלו שחולקו מ-7 באוקטובר.
לחיילי מילואים בתפקידים עורפיים המענק יקוצץ בשיעור של כ-70%, ל-30 שקלים ליום מילואים. לוחמי מילואים לעומת זאת יקבלו מענק בשיעור של 130 שקלים ביום, הגבוה ביותר. אלא שגם בקבוצה זו תהיה חלוקה והעדפה: כך למשל, הוחלט על מענק לחימה שלא תחת צו 8, למשרתים במערך הלוחם ובשיעור ממוצע של 150 שקלים לכל יום מילואים, בהתאם לכמות הימים שייצברו. העוקץ: מדובר באוכלוסייה קטנה יחסית, שכן צה"ל עדיין מפעיל את לוחמי המילואים תחת צו 8, עוד מ-7 באוקטובר. זאת, בסוג של פטנט ישראלי, מאחר שבכנסת סירבו משיקולים ואינטרסים פוליטיים לסדר את חוק שירות המילואים שצה"ל דרש לתקן ולעדכן, כדי שלא ייאלץ להמשיך לקרוא למשרתיו בצו 8, שמיועד לשימוש במשורה.
צו 8, כזכור, כולל סעיפי הפעלה מיידיים ודרקוניים שנשמרו למצב חירום של פרוץ מלחמת פתע, סיטואציה שבה ישראל כבר לא נמצאת מזה כשנה. מענק מתחכם נוסף הוא מענק התמדה, בשיעור של 100 שקלים ליום, מהיום העשירי לשירות המילואים. העוקץ במענק זה: הוא יינתן למשרתים לאחר פקיעת צו 8 ובתנאי שהמשרת ביצע לפחות 60 ימי מילואים משנת 2023 שבה פרצה המלחמה ועד 2025. המשמעות: חייל ששירת תחת צו 8, כמו הלוחמים, לא ייהנה ממענק ההתמדה.
למרות ששנת 2025 בפתח, ובממשלה עסוקים בקיצוצי תקציבים לציבור, העלאות מיסים, שמירה על משרדי הממשלה המיותרים ובונוסים כספיים למנכ"לים שלהם - בסיוע למשרתי המילואים נותרו חורים רבים, שמסתירים מחלוקות רבות בתוך המערכת לגבי שיעורי הסיוע לנושאים בנטל.
6 צפייה בגלריה
יאיר קראוס וגיל נחושתן בא-נאקורה עם רמ"ט 226 ומג"ד 9263
יאיר קראוס וגיל נחושתן בא-נאקורה עם רמ"ט 226 ומג"ד 9263
לוחמי הצנחנים במילואים בדרום לבנון
(צילום: דובר צה"ל)
6 צפייה בגלריה
יאיר קראוס וגיל נחושתן בא-נאקורה עם רמ"ט 226 ומג"ד 9263
יאיר קראוס וגיל נחושתן בא-נאקורה עם רמ"ט 226 ומג"ד 9263
(צילום: גיל נחושתן)
כך למשל, בצה"ל התלבטו מה לעשות עם יותר מ-10,000 לוחמי מילואים חדשים-ישנים שיחזרו לשרת בשנה הקרובה. בעיקר מדובר על אוגדת דוד החדשה שהקמתה נמשכת חודשים, ובעצלתיים, לאחר שטרם גויסו אליה כל 15 אלף החיילים שצה"ל תיקנן. בצה"ל היה מי שסבר שיש להעניק גם להם מענקים דומים או לפחות חד-פעמיים וחריגים כאות הוקרה לחזרתם לשירות בגיל מתקדם יחסית, 60-40, ובהתנדבות. גם סוגיה זו נמצאת בוויכוח בין הגורמים השונים, וטרם לובנה.
סוגיה נוספת שפתרונה נדחה היא ההוקרה לעסקים שבבעלות משרתי מילואים ולמעסיקים שעובדיהם משרתים במילואים ונאלצים גם בחודשים אלו לוותר עליהם תדיר במקום העבודה. "נקים צוות שיבחן זאת", הובטח למשרתים ולמנהליהם. עוד סוגיה שטרם נפתרה ובינתיים נשארה על הנייר למרות ששנת 2025 מתחילה השבוע: "הרחבת מתן הסיוע לחיילי מילואים עצמאים, בהתאם לאמות המידה שייקבעו ע"י משרד הביטחון ובהסכמת משרד האוצר והכל בהתחשב בכל הסיוע שכבר ניתן עד כה".

סבסוד טיפולים נפשיים

בצה"ל ובאוצר כן הוסיפו רכיבי סיוע חדשים למילואימניקים, שחלקם כוללים הגדלה למה שכבר ניתן בשנה החולפת - סבסוד של עד 80% ל-22 טיפולים נפשיים אצל פסיכולוג או פסיכיאטר בעקבות שירות המילואים, למילואימניק שהוא גם אבא לילד עד גיל 18. למשרת שאינו אב הסבסוד הוא לעד 15 טיפולים נפשיים. בנוסף, יינתן השנה מענק לבני/בנות הזוג של משרתי המילואים הלוחמים, באופן חד-פעמי ובשיעור של 4,500 שקלים, תחת התנאים הבאים: המשרת ביצע לפחות 120 ימי מילואים מתחילת המלחמה, לזוג יש ילד משותף אחד לפחות עד גיל 14 ובן/בת הזוג אינו מובטל ולא בחל"ת.
מענק ללוחמים בשיעור של 3,000 שקלים, וגם חד-פעמי, יינתן למי שאינם בני זוג של משרתים אך יש להם ילד משותף עד גיל 14 ובתנאי שהמשרת, לוחם בלבד, ביצע מפרוץ המלחמה לפחות 120 ימי שירות. תנאי זהה, של 120 ימים שבוצעו מ-7 באוקטובר, ניתן למענק חדש בשיעור של עד 2,500 שקלים, לעוברים דירה בשנה הקרובה. מרכיב חדש נוסף: סבסוד של 250 עד 500 שקלים לקייטנות ילדי משרתי מילואים בחגי תשרי ובחנוכה, שוב ללוחמים בלבד, שימשיכו לשרת גם בשנה הקרובה לאחר שביצעו לפחות 120 ימי מילואים מתחילת המלחמה.
6 צפייה בגלריה
חטיבת ירושלים בפעילות בעזה בחודש אוגוסט האחרון
חטיבת ירושלים בפעילות בעזה בחודש אוגוסט האחרון
חטיבת ירושלים בפעילות בעזה, אוגוסט
(צילום: זיו קורן)
"המטרה בשינויים הללו היא לייצר דיפרנציאליות במענקים שהיו גורפים עד כה לכל משרתי המילואים במלחמה", הסבירו בצה"ל. "מחייל המילואים בקריה שהגיע ל-8-6 שעות והלך הביתה בכל יום, דרך תומך הלחימה, הטבח או השליש בגדוד ועד ללוחמים עצמם שאת מעמדם ייחדנו ככאלו שמקבלים הכי הרבה.
"יש עדיין נושאים פתוחים ואנחנו במאמצים ושכנועים לפתור אותם, כדי לסייע גם לבעלי עסקים שנפגעים משירות המילואים הארוך. בעייתי שכולם ימשיכו לקבל את אותם מענקים, כי ביחידות מילואים רבות, גם קרביות, מצאו פתרונות שנותנים אורך נשימה למשרתי המילואים. למשל, חייל בבסיס קדמי של חטיבה או אוגדה שפועלת בעזה יכול לתת משמרת בחמ"ל - ואז לצאת בשעה 17:00 לעסק שלו, ללימודים או לעבודה, לשמר אותה ולחזור למחרת בגמישות שהמפקדים מאוד משתדלים לפעול לפיה".
בצבא הוסיפו כי "אנחנו לא בחודש הראשון או השני של המלחמה, וצה"ל למד להתמודד עם המצב הזה. גם ובעיקר ביחידות עורפיות נוצרו העיוותים שצה"ל הותקף לגביהם בביקורת מוצדקת, עם משרתי מילואים שבאים לשעות אחדות בבסיסים כמו הקריה או צריפין, הולכים הביתה לעבוד ונהנים מאותם תנאים וגמולים של לוחמים שנמצאים 24/7 בתוך לבנון או בעזה".

"אין לוחמים בלי תומכי לחימה"

מנגד, יש מי שטוען בצה"ל שהשינויים הללו, שבסופו של דבר יחסכו עשרות מיליוני שקלים על גב המשרתים, ייצרו אפליה שתהיה לרועץ בכל המערכים: "בחטיבות המילואים גם כך צנחה המוטיבציה להתייצב בחודשים האחרונים, לשיעורים של 60%-70%.
6 צפייה בגלריה
היערכות צה"ל לחורף
היערכות צה"ל לחורף
"הלוחמים לא יתפקדו בלי חימושניקים, נהגים וטבחים"
(צילום: דובר צה"ל )
"הנטל גדל והשחיקה עלתה, וזה עוד בקרב הלוחמים", הוסיפו. "אלו לא יוכלו לשרת כלוחמים בלי חימושניקים שיטפלו להם בטנקים ובנגמ"שים, בלי נהגים מנהלתיים שיסיעו להם אמצעים, בלי טבחים שיאכילו אותם, וגם בלי הסמב"צ במילואים שיושב בחמ"ל ליד אשקלון ומתפעל ניהול של אירוע רב-נפגעים בג'באליה. האפליה הזו מאותתת גם לחיילים בתפקידים קריטיים במודיעין ובחיל האוויר שבקריה או בגלילות, שהקריירה שלהם נפגעה בגלל ההקרבה שלהם - אתם שווים פחות".
בשנה הקרובה ישרתו לוחמי המילואים לפחות במשך חודש וחצי, חלקם פעמיים (כלומר מעל 120 ימים). זה בתרחיש האופטימי של השארת המצב הביטחוני הנוכחי כפי שהוא בכל הזירות, ללא הסלמה בסוריה או באיו"ש, קריסת הפסקת האש בלבנון או הרחבת הלחימה בעזה בשל פיצוץ במו"מ לעסקת חטופים. החרדה בצה"ל להמשך נשיאת הנטל על כתפי משרתי המילואים כה גדולה, שהחליטו לתת את משימת החזקת השטחים שנכבשו בסוריה בחודש האחרון לחטיבות סדירות, מהצנחנים ומשריון, ולא לחטיבות מילואים. זאת, למרות שחטיבות סדירות אלו נחוצות בהרבה בזירות פעילות יותר כרצועת עזה.

הזנחת צבא הקבע

כל אלו מתגמדים לעומת המשבר שמחריף בצבא הקבע, שהופלה הכי הרבה במענקי המלחמה - וזאת למרות תוספת השכר הזעומה שעליה הודיעו אתמול צה"ל והאוצר. קצינים ונגדים בקבע קיבלו מענקי מלחמה נמוכים וחד-פעמיים, בשיעור של כמה אלפי שקלים בודדים חרף הימשכות הלחימה והמחירים האישיים הכבדים שהם משלמים, ביחידות קרביות ועורפיות כאחד. בצה"ל מודים שאלפים מהם נוטים לצאת לאזרחות ולהמשיך לשרת מעת לעת במילואים, למרות שהצבא אמור להיות במגמה הפוכה, של גידול, ובמשרתים איכותיים.
מצה"ל נמסר בתגובה: "מענקי והטבות הלוחמים נשארו במעמדם. חטיבות דוד הינן חטיבות חדשות שהוקמו במהלך מלחמת ‘חרבות ברזל’, ומתוך כך משרתיהן לא הגיעו למספר ימי המילואים המינימלי לקבלת תגמולים אלו, כאשר יגיעו למספר הימים הנדרש יהיו זכאים ויקבלו את המענקים המיוחדים ככל שיוגדרו כמערך הלוחם. עבור מערך תומכי הלחימה, צה"ל יצר מדרגה ייחודית והם יקבלו מענק על-פי חלוקה דיפרנציאלית המותאמת לאופי השירות. צה"ל מוקיר ומעריך את משרתיו המגיעים לשירות מילואים, וימשיך לפעול למענם בכל עת ולמען הזכויות שלהם".
גורמים צבאיים הוסיפו: "נכון לעכשיו לוחמי המילואים עדיין מקבלים את המענקים וההטבות של צו 8. מענקי הלחימה וההתמדה נועדו ל'יום שאחרי' צו 8".

"עשיתי 3 סבבים בעזה - והפסדתי על זה כסף"

בצל גזירות התקציב, וכעת גם הגזירות במענקי המילואים, הלוחמים עצמם מתקשים להרים את הראש מעל המים. אחד מהם הוא אבשלום זהר-סל (27) מקיבוץ עין שמר, שמשרת במילואים כלוחם בחטיבת הנח"ל. מאז פרוץ המלחמה השלים כמעט 240 ימי מילואים, וכיום הוא סטודנט לתואר שני באוניברסיטת תל אביב. "המילואים שיבשו לי את הלימודים באקדמיה", הוא מספר. "עוד לא סיימתי בכלל את התואר הראשון, ואני ממשיך אותו במקביל ללימודים בתואר השני. מציאת עבודה בתחום כמובן חשובה בסיום התואר, אז המילואים עיכבו לי את ההתבססות הכלכלית".
6 צפייה בגלריה
אבשלום זהר-סל
אבשלום זהר-סל
"עובד בלהקים את החיים שלי. שהמדינה תפסיק עם הסיסמאות הריקות". זהר-סל
(צילום: לביא זמיר)
לדבריו, "החוק היבש לא מותאם למציאות המלחמתית. במקרה שלי בעצם הפסדתי כסף על זה שהלכתי למילואים. עד היום אני בבירוקרטיות בלתי נגמרות מול ביטוח לאומי". אבשלום הוסיף: "אני עוד מנסה למצות את הזכויות שמגיעות לי מהשנה המטורללת הזו, ועכשיו אני מגלה על קיצוצים שיפגעו במענקים שאנחנו מקבלים, בגלל שאני לוחם ללא ילדים. אני עדיין מכלכל את עצמי, נדרש לשלם חשבונות, שכ"ד ומחיה במרכז הארץ, כולל שכר לימודים אוניברסיטאי.
"עשיתי שלושה סבבים, כולם בעזה, האחרון הסתיים לפני שבוע וחצי. ברגע שמחליטים על מתווי גיוס מילואים – הממשלה חייבת לוודא שתומכים בנו בהתאם. אני עובד בלהקים את החיים שלי. אם המדינה החליטה לגייס אותנו – שתפסיק לדבר בסיסמאות ריקות ותעמוד מאחורי הדרישות שלה כלפינו"

"הקדשתי את חיי למילואים, והקריירה נפגעת"

שקד פינקו (30) מחיפה, משרתת במילואים כחובשת קרבית או כמדריכת חובשים, תפקיד המוגדר כתומכת לחימה. מאז 7 באוקטובר אשתקד, השלימה 191 ימי מילואים. "בסבב הראשון הייתי מדריכת חובשים, אז קיבלתי מענקים בתור תומכת לחימה. אמנם מאז ועד היום עשיתי סבב מילואים נוסף שבו הייתי מסופחת לגדודי מילואים של לוחמים, ואני אמורה לקבל מענק בהתאם".
6 צפייה בגלריה
שקד פינקו
שקד פינקו
"בגלל שאני רווקה בלי ילדים - אקבל את המענק הנמוך ביותר". פינקו
"עם זאת, בגלל שהגעתי ל–53 ימים בלבד בסבב האחרון, אני עדיין לא רשאית לקבל את ההטבות של הלוחמים. בגלל שאני רווקה ללא ילדים – אקבל את המענק הנמוך ביותר".
בחייה, שקד היא מורה לחינוך מיוחד בפנימיית "אחוזת ילדים". היא מוסיפה: "אני מרגישה לא מתוגמלת בכלל. גם בגלל הסטטוס המשפחתי וגם בגלל המשימה שלי שמשתנה בהתאם לצורך". שקד מספרת על התסכול לאחר השירות הממושך: "לאורך כל השנה האחרונה, הקדשתי את החיים שלי לשירות מילואים. עם פרוץ המלחמה, למשך חמישה חודשים רצופים הייתי בעוטף עזה ובשבוע שעבר סיימתי סבב נוסף של חודשיים בצפון. אני מרגישה שהקריירה שלי נפגעת מזה.
"אין לי מושג איך אחזור עכשיו, אחרי שסיימתי בשבוע שעבר עוד סבב", אמרה. "יש המון פערים שאני צריכה לצמצם, והרבה מחויבויות בחיים האישיים שלי שאני חייבת לעמוד בהן".