עמוס הוכשטיין, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למגעים על הסדרה בצפון בין ישראל לחיזבאללה, ביקש מלבנון להכריז על הפסקת אש חד-צדדית עם ישראל, כחלק ממאמץ לסייע במשא ומתן על הסכם. כך אמרו היום (שישי) לסוכנות הידיעות רויטרס גורם פוליטי לבנוני בכיר ודיפלומט בכיר.
לדברי המקורות, הבקשה הועברה על-ידי הוכשטיין לראש הממשלה של לבנון נג'יב מיקאתי. עם זאת, הם ציינו כי הכרזה כזאת נתפסת בלבנון כ"נון-סטארטר", שכן היא תהיה שוות ערך ל"כניעה". גורם שמקורב לראש ממשלת לבנון טען בפני אל-חדת' הסעודי כי מדובר בדיווח שקרי, אך נציין כי הבקשה האמריקנית מביירות דווחה כבר אמש באל-ג'דיד הלבנוני.
שליחיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, הוכשטיין וברט מקגורק, הגיעו אתמול לישראל כחלק מהשיחות האינטנסיביות בניסיון להגיע להסדרה בצפון במהרה. השניים חזרו מישראל ישירות לארה"ב, מבלי לבקר בלבנון. בכירים בישראל הכחישו שהדבר מעיד על חוסר בהתקדמות במגעים: "לא השלנו את עצמנו שזה ייגמר היום או תוך כמה ימים".
לדברי גורם, "השניים התמקדו במיוחד במאמצים להבטחת הסכם הפסקת אש בלבנון, שיאפשר לאנשים משני צידי הקו הכחול לחזור בשלום לבתיהם, וכן יוזמות חדשות לאבטחת שחרור החטופים, דבר שעל חמאס לעשות ללא דיחוי".
המסר של בלינקן - וטיוטת ההסכם שנחשפה
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר אתמול כי "התקדמנו לקראת יישום החלטה 1701, שתהווה את הבסיס להסכם מדיני בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. חשוב לוודא את שקיפות שני הצדדים". גורם אמריקני בכיר אמר שהפגישות שקיימו השליחים בישראל היו "מהותיות ובונות, והתמקדו במספר נושאים לעומק, כולל איראן, לבנון, עזה והבטחת שחרור החטופים".
גורמים שבקיאים בפרטים אמרו כי יש הבנה בין ישראל לארה"ב. הם הוסיפו כי "יותר חשוב מההסכם זה מסמך הצד של האמריקנים, זה מה שייתן לישראל גיבוי לפעול". בישראל מבינים כי לא יהיה מנוס מפעולה, כי כמעט ודאי שיהיו הפרות עד שצבא לבנון ייקח אחריות.
ב"וול סטריט ג'ורנל" נחשפה טיוטת ההסכם המתגבש להסדרה, שהמגעים המתקדמים אליה נחשפו ב-ynet ו"ידיעות אחרונות". בטיוטה נכלל סעיף שיאפשר לישראל לתקוף בלבנון במהלך תקופת ביניים של 60 יום, בתגובה ל"איומים קרובים". ישראל, כך נכתב, תאכוף את ההסכם והחלטות האו"ם הקשורות לכך, כולל החלטת מועצת הביטחון 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה.
ההצעה צפויה להיתקל בהתנגדות חריפה הן מצד חיזבאללה, שכבר מערים קשיים לפי דיווחים ערביים, והן מצד ממשלת לבנון, בשל חששות להפרות ריבונותה. לפי טיוטת ההצעה, ישראל תצטרך להסיג את כוחותיה מלבנון לאחר שבוע, שלאחריו צבא לבנון יתפרס בדרום המדינה כדי לסייע בפירוק התשתיות הצבאיות הקשורות לחיזבאללה ומיליציות אחרות.
לפי הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", לא חיזבאללה ולא ממשלת לבנון קיבלו את ההצעה, שלטענתם "נותנת לישראל יותר מדי חופש פעולה להמשיך לתקוף מעבר לגבול", לפי בכירים לבנונים וערבים הבקיאים במגעים. גורמים לבנונים אמרו שהם אינם רוצים לדחות את העסקה באופן פומבי, מכיוון שהמסמך מותיר מקום להמשך המשא ומתן שעשוי בסופו של דבר לסיים את המלחמה.