במערב רואים את מתקפת הטילים הרוסית על בסיס יבוריב – בקרבת העיר לבוב ובסמוך לגבול עם פולין – כהסלמה משמעותית של המלחמה באוקראינה. עשרות טילים שוגרו אתמול בבוקר (ראשון) לבסיס במערב אוקראינה, שבו שהו בעבר חיילים של נאט"ו, ועשרות בני אדם נהרגו במתקפה. לאחר מכן נמשכו הקרבות באזורים אחרים באוקראינה - בין השאר באזור חרקוב, העיר השנייה בגודלה.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר אמש כי "המעשים הברבריים" של ולדימיר פוטין מהווים מבחן "לא רק לאוקראינה, אלא לאנושות כולה". בשיחה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר ג'ונסון שבריטניה תמשיך לסייע לקייב - ושואפת להרחיב את האפשרויות שיעזרו לה להגן על עצמה. ג'ונסון התחייב "להמשיך לעמוד מאחורי אוקראינה" במטרה לסיים את "הסכסוך ההרסני הזה".
מלחמת רוסיה-אוקראינה החלה ב-24 בפברואר, ובסיס יבוריב הוא המטרה המערבית ביותר שהותקפה עד כה על-ידי הרוסים. הבסיס נמצא במרחק של כ-25 ק"מ מגבול פולין, וכ-30 ק"מ מהעיר לבוב - שבה נמצאים בימים האלה רבבות פליטים, שחונים בלבוב לקראת חציית הגבול לפולין.
המתקפה על בסיס יבוריב התרחשה אתמול בסביבות 06:00. הרוסים ירו יותר מ-30 טילי שיוט על הבסיס, וב"ניו יורק טיימס" ציינו כי ייתכן שמדובר במתקפה הנרחבת ביותר מפרוץ המלחמה. מושל לבוב, מקסים קוזיצקי, אמר שאוקראינה הצליחה ליירט את רוב הטילים ששוגרו לבסיס. לפי אוקראינה במתקפה נהרגו 35 בני אדם, ועוד 134 נפצעו. במהלך היממה החולפת נשמעו אזעקות והדי פיצוצים באזור לבוב.
בסיס יבוריב הוא הבסיס הצבאי הגדול במערב אוקראינה, ואחד הגדולים במדינה כולה. בעבר שהו בו כוחות של נאט"ו, שקיימו עם האוקראינים תרגילים משותפים. האדמירל רוב באואר, בכיר בנאט"ו, אמר בעבר שהבסיס מגלם "את רוח שיתוף הפעולה הצבאי" בין אוקראינה לנאט"ו. מכאן יש להניח שגם מוסקבה רואה ביבוריב סמל – אך עבורה הוא מסמל את החשש מהתפשטות של נאט"ו מזרחה, ומאפשרות שאוקראינה תצטרף לברית הצבאית. רוסיה, נזכיר, דרשה כאחד התנאים לרגיעה שנאט"ו תבטיח לה שקייב לעולם לא תצטרף כחברה לברית הצבאית. במערב סירבו לדרישה הזאת.
מדינות המערב מסרבות לשלוח חיילים לאוקראינה, ולא נענות לבקשתה לסגור את המרחב האווירי שלה - צעד שלמעשה יצרף אותן למלחמה מול רוסיה. בנוסף לסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על מוסקבה שלחו מדינות במערב בשבועות האחרונים משלוחי נשק לאוקראינה כדי לעזור לה להתגונן מהמתקפות הרוסיות. בסוף השבוע הזהירה מוסקבה שמשלוחי הנשק האלה הם "יעדים לגיטימיים לתקיפות". אתמול אחר הצהריים, כשרוסיה אישרה שהיא תקפה את הבסיס, היא טענה שבבסיס אוקראינה אחסנה ציוד צבאי שקיבלה ממדינות זרות.
דובר משרד ההגנה במוסקבה אמר שרוסיה השתמשה בנשקים מדויקים וארוכי טווח כדי לתקוף את יבוריב, ומתקן נוסף בכפר באזור. בשני האתרים, לדבריו, היו שכירי חרב זרים ונשקים שהועברו לאוקראינה. הוא אמר שרוסיה "חיסלה עד 180 שכירי חרב זרים" והשמידה "כמות גדולה של נשקים זרים". לאחר מכן, דובר משרד ההגנה האוקראיני דחה את הדברים ואמר: "זה לא נכון, זו תעמולה טהורה". הוא אמר ל-CNN שעד כה לא ידוע על זרים שנהרגו במתקפה. אוקראינה, כאמור, דיווחה על 35 הרוגים.
באזור העיר לבוב נמצאים רבבות פליטים, שחונים בעיר לפני חציית הגבול לפולין. במדינה השכנה, שבניגוד לאוקראינה חברה בנאט"ו, אמרו אתמול כי יש להיערך לתרחיש שהצבא הרוסי יתקוף גם אותה. הנשיא אנדז'יי דודה הזהיר כי ארצו עלולה להיות גם היא על הכוונת של פוטין - אם יצליח בתוכניותיו להכניע את אוקראינה, אך הביע ביטחון שאם גם היא תותקף, בעלות ברית נאט"ו ימלאו את מחויבותן להגן עליה. ג'ייק סאליבן, יועץ הבית הלבן לביטחון לאומי, הזהיר את רוסיה שכל מתקפה בשטח של מדינה שחברה בנאט"ו תיחשב למתקפה נגד כל המדינות החברות בברית.
רוסיה, שלא הצליחה להשיג ניצחון בזק במלחמה, מחריפה את התקפותיה ואימצה טקטיקה ששימשה אותה במלחמות בסוריה ובצ'צ'ניה: היא מכתרת ערים ותוקפת אותן בהפגזות והפצצות, במטרה להכניע את התושבים. מבין הערים הנצורות המצב במריופול - עיר נמל אסטרטגית בדרום אוקראינה - הוא הקשה ביותר. אתמול דיווחה העירייה ש-2,187 תושבים נהרגו מתחילת המלחמה. בהודעת העירייה נמסר שמאגרי המים והמזון נגמרים, וכי בנוסף אין לתושבים חימום או חשמל.
האו"ם הודיע שקרוב ל-2.7 מיליון אוקראינים ברחו מארצם מתחילת המלחמה והפכו לפליטים. אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אמרה שאתמול פינתה אוקראינה דרך מסדרונות הומניטריים יותר מ-5,500 תושבים מערים שנמצאות במוקדי הלחימה. לדבריה 3,950 פונו מאזור קייב. ירשצ'וק ציינה שעד כה יותר מ-140 אלף אזרחים פונו מאזורי הקרבות. היא הדגישה שגם ביממה האחרונה לא הצליחה שיירת הסיוע ההומניטרי להיכנס למריופול הנצורה, מכיוון שהירי הרוסי לא נפסק.
גורמים אמריקנים אמרו אמש ל"פייננשל טיימס" שרוסיה ביקשה מסין, בעלת בריתה הגדולה, לספק לה ציוד צבאי. לפי הדיווח הבקשה הייתה אחרי הפלישה לאוקראינה. גורם נוסף אמר לעיתון: "ארה"ב נערכת להזהיר את בעלות הברית שלה מהמצב הזה, על רקע כמה אינדיקציות שסין עשויה להיות מוכנה לעזור לרוסיה". הגורמים אמרו שיש סימנים לכך שרוסיה סובלת כרגע ממחסור של חלק מאמצעי הלחימה שלה, על רקע טענות שהיא הופתעה מעוצמת ההתנגדות של האוקראינים בשטח וסופגת אבדות רבות בשטח.
בדיווח של "ניו יורק טיימס", שגם הוא מסתמך על גורמים אמריקנים, פורסם שהקרמלין ביקש מבייג'ינג סיוע כלכלי - במטרה להתגבר על הסנקציות הקשות שהטיל המערב. בתגובה לדיווחים מסרה השגרירות הסינית בארה"ב שכרגע המאמצים למנוע הסלמה באוקראינה נמצאים בראש סדר העדיפויות, ואסור שהמצב "ייצא משליטה".
לקראת לילה דווח שרוסיה השתמשה בפצצות זרחן במתקפה בעיירה פופסאנה במחוז לוהנסק במזרח אוקראינה. נציבת זכויות האדם באוקראינה אמרה שמדובר ב"פשע מלחמה", פרסמה תמונה שכביכול מתארת את התקיפה – אך לא סיפקה הוכחות שאכן מדובר בפצצות זרחן. בתוך כך מדינות נאט"ו חוששות בימים אלה מתרחיש שרוסיה תבחר להשתמש בנשק כימי בהתקפותיה באוקראינה, כדי "לזרז" את כניעתן של הערים הגדולות.
נשיא פולין דודה רמז אתמול כי נאט"ו עשויה לשקול התערבות צבאית ישירה במלחמה במקרה שכזה. "אם הוא (פוטין) ישתמש בנשק כלשהו להשמדה המונית זה יהיה גיים צ'יינג'ר", אמר דודה. לדבריו, במקרה שכזה מנהיגי מדינות נאט"ו יידרשו "לחשב ברצינות מה לעשות, בגלל שזה מתחיל להיות מסוכן".
הלחימה נמשכה אתמול בכמה אזורים באוקראינה: במשרד הפנים האוקראיני דיווחו שהצבא נלחם בכוחות הרוסיים באזור העיר חרקוב שבמזרח המדינה, ובאזור מיקלואייב בדרום. באזור הבירה קייב נשמעו אזעקות, והרשויות הודיעו שהן אוגרות מוצרי מזון בסיסיים, שיספיקו לשבועיים, לשני מיליון התושבים בעיר שעדיין לא נמלטו ממנה. קייב נערכת למצור של הצבא הרוסי, למרות שיועץ לשר הפנים האוקראיני אמר שהוא לא רואה אפשרות של מצור רוסי על העיר "בעתיד הקרוב".
פרברי קייב היו תחת אש גם ביממה החולפת, עם דיווחים על קרבות ברחובות בחלק מהיישובים. בברובארי דווח אתמול בצהריים כי אם ובנה נהרגו באחת ההפגזות הרוסיות. לאחר מכן הודיע מושל מחוז קייב כי ברנט רנו, עיתונאי וצלם עטור פרסים שפעל בעבר עבור "ניו יורק טיימס", נהרג מירי של הכוחות הרוסיים על מכוניתו באזור אירפין, גם היא בפרברי הבירה. לדברי המושל, עיתונאי נוסף נפצע בתקרית ופונה לבית חולים. ב"טיימס" הביעו צער כבד על מותו, והדגישו כי לא פעל בשליחות העיתון באוקראינה.
במקביל ללחימה בשטח התייחסו נציגים משני הצדדים למגעים להפסקת אש – אחרי שהסבבים הקודמים של השיחות הסתיימו ללא תוצאות. "רוסיה כבר מתחילה לדבר בצורה מועילה", אמר מיכאליו פודוליאק, יועץ לנשיא וולודימיר זלנסקי, ואחד המשתתפים בשיחות. "אני חושב שבתוך כמה ימים נשיג תוצאות מסוימות". נציג רוסי לשיחות עם אוקראינה, לאוניד סלוצקי, צוטט בסוכנות הידיעות RIA באומרו שהצדדים עשו התקדמות משמעותית. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שהשיחות יימשכו היום – וכי הצדדים לא ייפגשו פנים מול פנים, אלא ישוחחו בווידאו.
גם אתמול המשיכה רוסיה לדכא את המחאה במדינה נגד המלחמה באוקראינה. סוכנות הידיעות AFP דיווחה שיותר מ-800 מפגינים נעצרו אתמול, בהפגנות ב-37 ערים ברחבי רוסיה.
בצ'רנוביל: "העובדים תשושים, עובדים 3 שבועות ברצף"
חברת האנרגיה הלאומית של אוקראינה דיווחה אמש על חידוש אספקת החשמל לתחנת הכוח הגרעינית המושבתת בצ'רנוביל – שנכבשה על-ידי הרוסים כבר ביום הראשון של המלחמה. רשת החשמל של התחנה נפגעה בתקיפה רוסית ב-9 במרץ, והרשויות באוקראינה חששו לאחר מכן מסכנה אפשרית של דליפה רדיואקטיבית מהכור המושבת.
במקביל להודעת חברת האנרגיה הלאומית דיווחה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שאנשי הצוות בצ'רנוביל כבר לא מסוגלים לבצע חלק מהמטלות שלהם, ולפעול בהתאם לנהלי הבטיחות, בעקבות "תשישות פיזית ומנטלית". לפי סבא"א, הצוות שנמצא כעת בתחנת הכוח עובד "ללא הפסקה" קרוב לשלושה שבועות, ונאסר עליו לעזוב. בדיווחים קודמים פורסם שהרוסים לא מאפשרים לעובדים להתחלף ולסיים את המשמרת, שאותה התחילו יום לפני הפלישה הרוסית.
פורסם לראשונה: 22:40, 13.03.22