בעקבות "הסכמי אברהם", נחתם לפני כשנה הסכם שיתוף פעולה בין הספרייה הלאומית של ישראל והארכיון הלאומי של איחוד האמירויות, שעתיד להפוך בקרוב לספרייה הלאומית של איחוד האמירויות הערביות. כעת, לראשונה בתולדות הספרייה הלאומית של ישראל, הופך מזכר ההבנות לשיתוף פעולה ממשי. בביקור שהתקיים היום (רביעי) של מנהלי הארכיון באבו דאבי בספרייה הלאומית בירושלים, נמסרו להם עותקים של כמה פריטים נדירים וחשובים מאוד השמורים באוסף בספרייה ומתעדים את ההיסטוריה של המפרץ הפרסי.
מדובר בתצלומים, מכתבים ומסמכים מארכיון הרמן בורכהרט (1909-1857), חוקר וצלם יהודי-גרמני שטייל ותיעד את מדינות המזרח התיכון בתחילת המאה ה-20. הארכיון כולל תיעוד יוצא דופן של חיי היומיום של תושבי אזור המפרץ, שהיה אז בשליטת האימפריה העות'מאנית לפני כ-120 שנה. באוסף הנדיר נמצא גם יומן מסע היסטורי שבו מוזכר שייח זאיד, שהיה סבו של מייסד איחוד האמירויות הערביות זאיד בן סולטאן. מנהלי הארכיון הלאומי של האמירויות ביקשו לקבל עותק של אוסף זה – המהווה תיעוד ראשוני וחשוב בהיסטוריה של אבו דאבי, דובאי, תימן ושאר מדינות המפרץ. בפנקסים תיאר בורכהרט את האווירה באיחוד האמירויות. תיעוד מצולם מאותן שנים נחשב נדיר כי באיזור המפרץ וחצי האי ערב לא היו צלמים – בשונה מאירופה, שם קיים תיעוד מצולם כבר מאמצע המאה ה-19.
במסגרת שיתוף הפעולה וקשרי העבודה בין שני המוסדות, הפועלים לשימור הזיכרון ההיסטורי והמורשת התרבותית - כל אחד במדינתו, ניתן דגש מיוחד על שיתוף הפעולה בתחומי ההנגשה והדיגיטציה של ארכיונים וכתבי יד חשובים, ובחילופי ידע בתחומי חקר האיסלאם והמזרח התיכון. בביקור היום של ראשי הארכיון הלאומי של האמירויות סוכם על שיתופי פעולה נוספים, כמו הכשרת צוותים, קיום סמינרים וסיורים מקצועיים, אירועים ופעילויות חינוך ותרבות משותפות וחילופי תערוכות.
לדברי עבדללה מאג'ד אאל-עלי, מנכ"ל הארכיון הלאומי של איחוד האמירויות, מאז חתימת הסכמי אברהם בספטמבר 2020 הקשר עם הספרייה הלאומית של ישראל מהווה מרכיב חשוב בקידום הקשרים הבינלאומיים וחילופי הידע של הספרייה הלאומית המתהווה באמירויות בכל הקשור לקידום ההיסטוריה והמורשת של עמי המזרח התיכון. רקטור הספרייה הלאומית, שי ניצן, אמר בביקור כי "מדי שנה מאות אלפי חוקרים מרחבי המזרח התיכון משתמשים באוספים הדיגיטליים שלנו ובהם כתבי יד נדירים, עיתונות היסטורית וחומרים אחרים. שיתוף הפעולה עם הארכיון הלאומי של איחוד האמירויות מקדם באופן ממשי ואיכותי את המטרות המשותפות של שני המוסדות, לשמר ולהנגיש את המורשת התרבותית של האיסלאם והמזרח התיכון לבני כל הדתות".
אוסף האיסלאם והמזרח התיכון הוא אחד מאוספי הליבה של הספרייה הלאומית מאז ראשית המאה ה-20. האוסף, הזוכה להכרה בינלאומית, מכיל מקורות מידע ראשוניים ומשניים העוסקים בנושא דת האיסלאם מראשיתה ועד ימינו, לרבות משפט, תיאולוגיה, פילוסופיה, מיסטיקה והלכה, וכן אוספים וארכיוניים בתחומי ההיסטוריה וחקר המזרח התיכון וספרות ערבית, פרסית, וטורקית.