ייתכן שתוך שלוש שנים תושג מהפכה אמיתית בהרכב האנושי של יחידת העילית 8200. זאת, בעקבות אירוע דרמטי אתמול (רביעי), שצפוי להוביל לכך שייצוג החיילים מהפריפריה החברתית-גיאוגרפית יהיה בקרוב זהה לייצוגו באוכלוסיית המשרתים בצה"ל כולו.
אתמול בבוקר נערך מפגש מיוחד ביחידה, למעשה השקה. באירוע השתתפו ראשי רשויות מקומיות ומפקדי היחידה, שהשיקו יחדיו את תוכנית "גשרים". התוכנית, שמובלת על ידי חיל החינוך באגף כוח אדם וביחידה 8200 באגף המודיעין, תכלול סיוע של מש"קיות מחיל החינוך ביחד עם חיילים ב-8200, שינגישו את העשייה המודיעינית לאלפי תלמידים ותלמידות.
התוכנית, שבה משתתפים מרכז השלטון המקומי, רשויות מקומיות בפריפריה וגורמים בתעשיית ההייטק, תוביל מהלך משמעותי שתכליתו הגברת שוויון הזדמנויות ביישובי הפריפריה. מדובר בעלייה משמעותית בייצוג, ובשנת הלימודים הקרובה ישתתפו בתוכנית 21 רשויות מקומיות - במקום חמש בלבד עד כה.
תוכנית גשרים, שבשנתה הראשונה הייתה הגדולה בארץ לחינוך טכנולוגי בפריפריה, תלמד בשנה הבאה יותר מ-18,000 תלמידים ברחבי הארץ. בינואר הקרוב, התוכנית עתידה להתרחב לעוד ליותר מעשר רשויות נוספות, ובכך תכסה יותר מ-30 רשויות מקומיות ברחבי הארץ.
במסגרת התוכנית, תלמידים בכיתות ז' ועד ט' לומדים בצורה ידידותית וחווייתית את יסודות התכנות והרלוונטיות שלו ככלי בחייהם המקצועיים. התלמידים מתנסים בעולמות טכנולוגיה מגוונים, לומדים פיתוח אתרים ואפליקציות, הגנה בסייבר ובינה מלאכותית, וגם את יסודות התכנות בתוכנה פייתון.
מלבד הטמעת מיומנויות חישוביות ויכולת לפתרון בעיות, הדגש המשמעותי ביותר בתוכנית הוא חיזוק תחושת המסוגלות והאמונה העצמית אצל התלמידים. התוכנית מעניקה להם לא רק ידע בתחומי ההייטק והטכנולוגיה, אלא גם מיומנויות חשובות שהמשתתפים יוכלו להשתמש בהן בכל תחום שיבחרו - טכנולוגי או לא.
צוות ההוראה של תוכנית גשרים מבוסס על מש"קיות הו"ד (הוראה ופיקוד) של חיל החינוך. החיילות עוברות הכשרה מקיפה וייעודית לתחומי הטכנולוגיה, והלמידה נעשית בין היתר באמצעות מערכות למידה ייעודיות שנבנו ביחידת 8200. הכשרתן נעשית על ידי משרתי היחידה גם כן.
הפיילוט החל השנה, ביישובים טבריה, נוף הגליל, שדרות, אופקים וקרית מלאכי, והוגדר כהצלחה יוצאת דופן. הכיתות היו מלאות, בזכות הדחיפה של ראשי הרשויות ומודעות גוברת של ההורים בעקבות הפרסומים בתקשורת. מטרת המיזם לשפר את החינוך הטכנולוגי באותן רשויות כבר בכיתות ז' עד י', כך שאותם תלמידים יוכלו לזכות בהישגים גבוהים יותר בצו הראשון, ולהגיע לחיל המודיעין או ליחידות טכנולוגיות אחרות.
"גילינו ילדים שהיו על סף נשירה מהלימודים, אבל בזכות הלימודים בכיתות הקטנות הצלחנו להציל אותם ולהביא אותם למסלול הטכנולוגי", סיפר קצין ב-8200. צה"ל הקצה לפרוייקט 60 משקיות ועוד עשרה רכזים ומפקד פלוגה. כל מש"קית עוברת הכשרה של שלושה חודשים בחיל החינוך, ולאחר מכן הדרכה נוספת של חמישה שבועות ביחידה 8200 - ורק אז הן יכולות להיכנס לכיתות.
יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, שדחף להרחבת התוכנית אמר אתמול כי "ההכשרה של 8200 מאפשרת לתת הזדמנות אמיתית ושווה לכל ילדי ישראל על מנת להביא לצמצום פערים, שיאפשרו לכל ילדה וילד לקבל הזדמנות שווה להגיע ליחידות הטכנולוגיה הנחשקות ביותר בצה"ל". עוד אמר ביבס כי "הפרויקט נותן לילדי הפריפריה את הכלים ללמוד, להתנסות ולקבל הזדמנות שווה לקראת הגיוס. הפיילוט שקיימנו הסתיים בהצלחה רבה, ובמהלך השנה הקרובה הפרויקט יתרחב, ישודרג ויוטמע בעשרות רשויות נוספות בפריפריה".
ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, הוסיף כי "כל שכבת ז' אצלנו מקבלים שעת קוד בשבוע. זה מגדיל את בסיס הפירמידה, וכך נותנים הזדמנות שווה לילדים להיחשף לתחום הסייבר, הקוד והתכנות. בתחילת הדרך רק 20 אחוזים מהם אמרו שילמדו מחשבים, היום למעלה מ-70 אחוזים אומרים את זה. זה פותח אותם לעולמות חדשים".