העימות בין ישראל לאיראן מסלים על אדמת סוריה: משימת סיכול הברחות אמצעי הלחימה המתקדמים נמצאת בשיאו של מאמץ התקפי אינטנסיבי שנמשך כבר כחודש, ובסוף השבוע האחרון נחתה מכה קשה על הסורים ועל האיראנים עם השבתת נמל התעופה הבינלאומי בדמשק לנחיתת מטוסים.
הפעולה הישראלית נגד ההברחות מאיראן מתמקדת במספר מישורים: בציר הקרקעי, לפי פרסומים זרים, תוקף חיל האוויר משלוחים של משאיות על אדמת סוריה - לפעמים במרכז המדינה ולפעמים בגבול עיראק המרוחק, ועוצר את השיירות. בזירה הימית פעל חיל הים בים האדום, אומנם בתקופה האחרונה קצת פחות, ובתקיפות המיוחסות לישראל באזור נמל לטקיה. האיראנים מצידם ניסו להגביר פעילות בדרך האווירית, תחילה במטוסי מטען ייעודיים ובהסתרת האמצעים בהאנגרים בשדה התעופה בדמשק. לפני כן השתמשו גם בנמל התעופה T-4, ועכשיו איראן וחיזבאללה מנצלים טיסות אזרחיות לדמשק ולביירות כדי להבריח לחיזבאללה רכיבים צבאיים מתקדמים, הקשורים בין היתר לייצור של אמצעי לחימה צבאיים.
מדובר ברכיבים קטנים יחסית שאף נראים תמימים למראה, ולכן קל יותר להסוותם בתוך כבודה העולה לטיסה אזרחית. השימוש בטיסות אזרחיות נועד להקשות על גורמי מודיעין בישראל ובמערב שמנטרים את ציר ההברחות הקיים בין איראן לחיזבאללה. את נמל התעופה T-4 הצליח צה"ל, על פי פרסומים זרים, להשבית להברחות, ובתקופה האחרונה מתרכזים המאמצים בדמשק.
לפי הדיווח, בתקיפה האחרונה הופצצו מסלול ההמראה הצפוני, אורות הניווט במסלול, מגדל התקשורת, אולמות נוסעים ושלושה האנגרים ומחסנים. אולמות הנוסעים שנפגעו, לפי מרכז המעקב הסורי, משמשים אנשי צבא בכירים מאיראן ומחיזבאללה המגיעים לדמשק. בתמונות שפרסם מרכז המעקב נראה הנזק האדיר שנגרם לאולמות האלו. בדיווח נטען כי הם משמשים גם לאחסון זמני של אמצעי לחימה שמגיעים מאיראן.
בהודעת משרד התחבורה של סוריה ביום שישי נאמר כי הסיבה להפסקת הפעילות בנמל התעופה בדמשק היא כשלים טכניים. אך בצילומי לוויין מנמל התעופה נראו מכתשים קטנים שנגרמו כתוצאה ממתקפה אווירית, שכאמור ייחסו במשטר הסורי לישראל.
ניתן ללמוד עד כמה האירוע משמעותי גם מההודעה הרוסית החריגה באופן יחסי. רוסיה גינתה בחריפות את ישראל על התקיפה ששיבשה לחלוטין את פעילותו של שדה התעופה, ובהודעה נמסר כי על ישראל להפסיק עם מה שתואר כ"נוהל מרושע" של פגיעה בתשתיות אזרחיות. נכון לעכשיו רוסיה מאפשרת לישראל להמשיך לפעול בסוריה, ולא מפעילה מול המטוסים את מערכות ההגנה האוויריות שלה, אבל גם את זה צריך לקחת בעירבון מוגבל.
במקביל לפעילות זו, אוגדת הגולן בפיקודו של תא"ל רומן גופמן מובילה פעילות התקפית נגד ניסיונות התבססות איראנית בקו המגע בגולן הסורי, שם האיראנים מגייסים מיליציות שיעיות. האיראנים לא פועלים רק במישור הצבאי, אלא גם בתשתית אזרחית ודתית - רוכשים נדל"ן ומתבססים בלבבות כדי ליצור מסה שיעית שתפעל בסופו של דבר למען האינטרסים שלהם. כאן יש לאוגדת הגולן אתגר גם במישור התודעתי, וגם בפעילות הצבאית.