יום של מטחים עוצמתיים במיוחד לצפון, אבל הדרך להסדרה דווקא מתקצרת: בין ישראל לארצות הברית יש הבנות, והשר רון דרמר סוגר למעשה את הפרטים האחרונים. הקושי המרכזי הוא בין ארצות הברית ללבנון. הן החליפו טיוטות, אבל יש עדיין הסתייגויות של הלבנונים, כשסלע המחלוקת הוא חופש הפעולה של צה"ל. בינתיים, נמשכת הלחימה בצפון וגם בגזרות נוספות - ולפני חצות יורט בערבה כטב"ם שחצה ממזרח.
הנזקים הכבדים מהרקטות לקריות
(צילום: גיל נחושתן )

גורם ישראלי שמעורה בפרטי המשא ומתן להסדרה הביע אופטימיות שתהיה הפסקת אש בקרוב מאוד - אמנם לא תוך ימים, אבל גם מהר יותר מ"שבועות". על רקע הזה יש מי שרואה את העלייה בקצב השיגורים של חיזבאללה, ששיגר אתמול 175 רקטות לצפון, בהן 90 לקריות ולחיפה תוך חצי שעה. כנראה, אומרים בישראל, בחיזבאללה רוצים להציג הישגים אחרונים.
לצד האופטימיות, בישראל העבירו מסר מאיים לחיזבאללה ואמרו כי אם זה ידחה את התנאים שהוצבו להפסקת אש, ישראל מתכוונת להחריף תקיפות צה"ל ולהעמיק את הפעולה.
2 צפייה בגלריה
פגיעה בקריית אתא
פגיעה בקריית אתא
פגיעה בקריית אתא. מתקרבים לסוף?
(צילום: גיל נחושתן )
2 צפייה בגלריה
אזעקות כטב"ם יירוט יירוטים כרמיאל גליל עליון מערבי צפת ראש הנקרה חיפה מלחמה מלחמת חרבות ברזל חיצי הצפון
אזעקות כטב"ם יירוט יירוטים כרמיאל גליל עליון מערבי צפת ראש הנקרה חיפה מלחמה מלחמת חרבות ברזל חיצי הצפון
יומן נפילות
ההסכם שייחתם אמור לכלול מסמך צד, שמהווה למעשה ערבות אמריקנית לכך שתישמר לישראל זכות הפעולה אם ייכשל מנגנון האכיפה לטיפול בהפרות. מבחינת הלבנונים זה בעייתי, אבל השיחות על כך נמשכות. יש ציפייה שאם המגעים יתקדמו, השליח האמריקני עמוס הוכשטיין יגיע ללבנון להציג את ההסכם, וייתכן שאפילו עוד השבוע.
השר דרמר, שנמצא בארצות הברית, ייפגש עם בכירי הבית הלבן במטרה לסגור את ההסכם - ומביא מרכיב נוסף: ערבויות שהושגו בביקור שלו במוסקבה. רוסיה, שבכל מקרה לא אמורה להיות מעורבת בלבנון עצמה, מוכנה לתת ערבויות שימנעו הברחות נשק מסוריה ללבנון, אבל היא דורשת תמורה - הסרה חברות רוסיות מהרשימה האמריקנית השחורה.
אם ארצות הברית תסכים לכך, עשויה להיות פריצת דרך - וזה יהפוך את ההסכם הזה למסמך בינלאומי: ישראלי-לבנוני-אמריקני-רוסי. גם האו"ם מעורב בכך עקב יוניפי"ל. לבנון מתנגדת לשינוי המנדט של כוח האו"ם, אבל הקונצנזוס הוא שיש חובה לשדרג את החלטת מועצת הביטחון 1701. גורמים שמעורים בנושא אומרים שהם אינם בונים על יוניפי"ל בהסכם הזה - אבל כן בונים על צבא לבנון שלארצות הברית יש עליו השפעה גדולה, וכמובן גם על צה"ל.
כ"ץ במטה הכללי: "בלבנון לא תהיה שום הפסקת אש"
(צילום: שירה קינן, משרד הביטחון )

דברי סער לעיתונאים הזרים: "התקדמות בניסיונות להגיע להסדרה"
(צילום: יוסי פונס)

ובזמן שבישראל צועדים להסדרה, שר הביטחון ישראל כ"ץ - שבטקס החילופים במשרד החוץ אמר כי "ניצחנו את חיזבאללה" - דווקא אמר אתמול כי "בלבנון לא תהיה שום הפסקת אש ולא תהיה הפוגה". בפגישתו הראשונה עם פורום המטה הכללי הוסיף כ"ץ: "נמשיך להכות בחיזבאללה במלוא העוצמה עד להשגת יעדי המלחמה. ישראל לא תסכים לשום הסדרה שלא תבטיח את זכותה של ישראל לאכוף ולמנוע בעצמה טרור, ועמידה ביעדי המלחמה בלבנון, פירוק החיזבאללה מנשקו והסגתו מעבר לנהר הליטאני וחזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם".
מחליפו במשרד החוץ, גדעון סער, קיים אתמול - יום אחרי כניסתו לתפקיד - מסיבת עיתונאים לתקשורת זרה, ואישר כי "יש התקדמות מסוימת בניסיונות להגיע להסדר בלבנון. אנו עובדים עם האמריקנים על הנושא. נוכל להיות שם כשכולנו נדע קודם כל שחיזבאללה לא נמצא בגבול שלנו, שהוא נמצא צפונית לנהר הליטני, ושחיזבאללה לא יוכל להתחמש מחדש במערכות נשק חדשות דרך סוריה, מהים, משדה התעופה, בכל דרך שהיא".
לדברי השר סער, "האתגר המרכזי שלנו יהיה לאכוף את מה שיסוכם. נתעקש על כל הנושאים הקשורים לביטחונה הלאומי של ישראל. אנו רוצים להחזיר את אזרחינו הביתה בשלום. אני מקווה שהשינוי במאזן הכוחות בלבנון יביא את לבנון לעידן חדש, אבל זה לא התפקיד שלנו. לבנון שייכת לאזרחי לבנון, לא לאיראן. אנחנו נוודא שחיזבאללה לא יהווה איום על ישראל. הקהילה הבינלאומית יכולה להבטיח את עתידה של לבנון כמדינה חופשית, כמדינה ריבונית, לא כשלוחה של איראן – ואני בטוח שרוב אזרחי לבנון לא רוצים להיות שלוחה איראנית".
פורסם לראשונה: 23:32, 11.11.24