שרת החוץ של גרמניה, אנלינה ברבוק, אמרה אמש (יום א') כי ברלין לא תעמוד בדרכה של פולין אם היא תרצה להעביר טנקים גרמניים לאוקראינה. דבריה מתפרשים כשינוי בעמדתה של גרמניה, שעד כה לא נענתה ללחץ הכבד שהפעילו עליה במערב לאשר לספק לקייב טנקים מתקדמים מתוצרתה.
אוקראינה, כמו רוסיה, משתמשת כיום בטנקים סובייטיים מיושנים. קייב משוכנעת שאם המערב יספק לה טנקים מתקדמים ומודרניים היא תוכל להכניע את הרוסים, ולנצח את המלחמה במהלך 2023. האוקראינים לוחצים במשך חודשים על המערב להעביר להם את טנקי הלחימה הגרמניים "לאופרד", שנמצאים ברשותן של חלק מהמדינות החברות נאט"ו (אוקראינה, כזכור, לא חברה בברית הצבאית). העברת הטנקים הגרמניים למדינה שלישית מצריכה את אישורה של ברלין.
קנצלר גרמניה אולף שולץ מסתייג מהענקת האישור, ואמר כי הוא חושש שהמהלך יתפרש כהתגרות ברוסיה. בשבוע שעבר הוא הצהיר כי יש להימנע ממצב שבו המלחמה באוקראינה תגלוש לכדי עימות צבאי ישיר בין נאט"ו לרוסיה. חלק ניכר מבעלות הברית של גרמניה טוענות שהחשש הזה מוגזם, מכיוון שרוסיה כבר מושקעת לחלוטין במאמצי המלחמה באוקראינה.
חלק מהמדינות שרוצות להעביר את טנקי ה"לאופרד", בראשן פולין, מחו על ההשתהות הגרמנית. פולין הודיעה כי היא מוכנה להעביר לאוקראינה 14 טנקי "לאופרד", אך ראש הממשלה מתאוש מורייבצקי ציין כי הוא ממתין ל"הצהרה ברורה" מברלין בנוגע להסכמתה שמדינות שרכשו ממנה את הטנקים יוכלו להעביר אותם למדינה שלישית. מורבייצקי אמר כי העובדה שגרמניה מסרבת לעת עתה להסיר את הווטו למהלך היא "בלתי מקובלת" והוסיף: "אנשים חפים מפשע מתים מדי יום".
בסוף השבוע נערכה פסגה בינלאומית בבסיס חיל האוויר האמריקני "רמשטיין" בגרמניה, בהשתתפות יותר מ-50 בעלות ברית של אוקראינה. בפסגה, שעסקה בהגדלת הסיוע הצבאי לקייב, גבר הלחץ על ברלין לאשר את העברת טנקי המערכה המתקדמים - אך היא סירבה לקבל החלטה.
אתמול, בראיון לטלוויזיה הצרפתית, נשאלה ברבוק מה יקרה אם פולין תעביר לאוקראינה טנקים מתוצרת גרמנית, ללא הסכמתה של ברלין. שרת החוץ הגרמנייה השיבה כי השאלה הזאת עדיין לא עלתה על הפרק, אך אם גרמניה הייתה נשאלת על כך היא "לא הייתה עומדת בדרכה" של פולין. שרת החוץ הדגישה כי ורשה טרם הגישה בקשה רשמית לאשר את העברת הטנקים הגרמניים לקייב.
"אנחנו יודעים עד כמה הטנקים האלה חשובים, ולכן אנחנו דנים עליהם עכשיו עם השותפות שלנו. אנחנו צריכים להבטיח שחיי אדם יינצלו ושהשטחים האוקראיניים ישוחררו", אמרה השרה ברבוק.
שר ההגנה הגרמני, בוריס פיסטוריוס, אמר אמש: "לדעתי בקרוב תהיה החלטה לגבי הטנקים, לכאן או לכאן". הוא אמר כי גרמניה לא תקבל החלטה פזיזה בנושא, מכיוון שממשלתו של שולץ מתייחסת לגורמים רבים – בין השאר ההשלכות בגרמניה וביטחונם של האזרחים.
לפי דיווחים המתבססים על בכירים בממשלה הגרמנית, ברלין דורשת כתנאי להעברת הטנקים שגם ארה"ב תעביר לאוקראינה טנקי מערכה משלה, מדגם "אברמס". בפנטגון אמרו בשבוע שעבר כי העברת הטנקים האמריקניים "אינה הגיונית". טנקי "אברמס" דורשים כמויות גדולות של דלק - מה שעלול ליצור קשיים לוגיסטיים לאוקראינים בחזית. לעומתם, טנקי "לאופרד" נחשבים אידיאליים.
פורסם לראשונה: 23:20, 22.01.23