פלוגות של מתנדבים יהודים ונחושים פעלו במסגרת הגדודים העבריים במלחמת העולם הראשונה, במסגרת הצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה, והיו גם כאלו שסייעו בכיבוש הארץ מידי העות'מאנים. את הגדודים הקימו זאב ז'בוטינסקי ויוסף טרומפלדור, ואלה הפכו לכוח הצבאי היהודי הראשון ולמי שתרמו רבות להקמת ארגון ההגנה. הסמלים היו יהודיים, השפה הייתה עברית ומעל הכול שררה רוח ההתנדבות הייחודית.
בימים אלה משרד הביטחון מציין 60 שנה להקמת "בית הגדודים" של משרד הביטחון במושב אביחיל. בית הגדודים הוא מוזיאון שמביא את סיפורם של הגדודים העבריים במלחמת העולם הראשונה ושל הכוח הארץ ישראלי שלחם עם הצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה.
בארכיון המקום נמצאות תמונות נדירות של החיילים בשדה הקרב, באימונים ואפילו בהדלקת חנוכייה בימי החג.
לרגל המאורע, ארכיון בית הגדודים מחפש לזהות את הגדודאים בתמונות השונות שברשותו, ובמבצע משותף עם ynet ו"ידיעות אחרונות" אנו מביאים את התמונות הנדירות שזהותם של המצולמים בהן אינה ידועה, ומזמינים את הציבור הרחב לפנות לפוסט שיתפרסם בעמוד הפייסבוק של משרד הביטחון במקרה שהם מזהים קרובי משפחה, מכרים ואולי אפילו את עצמם - בתמונות.
חלק מהתמונות צולמו בשנים 1920-1918, והגדודאים המופיעים בהן משתייכים לתזמורת הגדוד העברי, ולגדוד 39 של קלעי המלך הידוע בכינויו "הגדוד האמריקני", שכן רוב חייליו הגיעו מארצות הברית והאימונים בו התקיימו בארה"ב ובקנדה. פלוגות מהגדוד השתתפו במערכה בעמק הירדן. מצולמים אחרים לחמו בגדוד 40 של קלעי המלך - "הגדוד הארצישראלי" - שהיה אמון בעיקר על אבטחה והוקם לאחר כניסת הבריטים לדרום הארץ.
ההתנדבות לגדוד הייתה גדולה למרות המחלוקת ששררה אז - האם להתגייס לצבא הבריטי או לא. בין חיילי הגדוד ניתן למצוא את מי שלימים היה הרמטכ"ל הראשון יעקב דורי, ראש הממשלה השלישי לוי אשכול, אליהו גולומב, דב הוז, הסופר משה סמילנסקי ועוד.
בתמונות אחרות, שצולמו בשנות ה-40, נראים הלוחמים שהשתייכו לכוח שלחם בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה, והנשים ששירתו בכוח העזר.
מזהים מישהו מוכר בתמונות? אל תשכחו לפנות למשרד הביטחון ולספר את סיפורו כדי שלא יישכח.