זה התחיל בתיווך סיני, ובתקופה האחרונה הולך ומתהדק. בחודש שעבר, כשהגיע שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י לסעודיה, הוא לא הסתפק בפגישה עם עמיתו הסעודי פייסל בן פרחאן, אלא נלקח לפגישה מיוחדת עם השליט - יורש העצר מוחמד בן סלמאן. מאחורי הקלעים עמדה בייג'ינג, שתיווכה והביאה לחידוש היחסים בין טהרן לריאד בשנה שעברה. ובתווך, סין לא מפסיקה לתווך - ולחצה על שתי המדינות להביא לביקור של הרמטכ"ל הסעודי פיאד אל-רווילי בטהרן בסוף השבוע.
היחסים, שהחלו להיבנות מחדש אחרי שבע שנות נתק, ובהן גם מתקפה איראנית (שאת חלקה היא הכחישה) על מתקני נפט בסעודיה, ממוקדים עכשיו בהיערכות לתמרונים צבאיים משותפים בים האדום ובשיתוף פעולה כלכלי - כשסעודיה לוקחת על עצמה להעביר לאיראן מוצרי בסיס שהחרם האמריקני מפריע לסחור בהם ולמכור אותם.
לפסגת החירום בריאד, שהתקיימה שנה לאחר הפסגה הערבית-איסלאמית שנערכה בסעודיה ב-2023 באותו התאריך ממש, התייצבו כל ראשי העולם הערבי והאיסלאמי - למעט נשיא איראן מסעוד פזשכיאן. הוא אמנם התנצל מראש שלא יוכל להגיע בגלל "עניינים פנימיים לחוצים", כשהכוונה להיערכות לתקיפת ישראל, אבל לא הותיר את הכיסא האיראני ריק - ושיגר את סגנו הבכיר מוחמד רזא עארף, עם מכתב התנצלות למארח בריאד.
ההצהרות שהשמיע יורש העצר בן סלמאן בפתיחת הפסגה קשות וחריגות לאוזן הישראלית. המאמץ האמריקני להושיב נציגים בכירים מסעודיה וישראל בחדר אחד ולנהל הידברות על שיפור במערכת היחסים נתחב עמוק אל מגירות השולחן של בן סלמאן. עכשיו הוא תוקף ובחריפות רק את ישראל, קורא ל"נסיגה מלאה" מעזה והגדה המערבית, ולהפסקה מוחלטת של פעילות צה"ל בלבנון. וגם מרחיב את הדיבור על "התקיפות באיראן ובמקומות (הכוונה לסוריה, לבנון וגבול עיראק-סוריה - ס"פ) המזוהים עם איראן".
"כל מה שאני מוכן ויכול לומר עכשיו, לעיתון ישראלי, הוא שאנחנו תומכים במהלכיו המשוקללים היטב של יורש העצר בן סלמאן. הוא מתנהל נכון עם העיניים קדימה, ומתבונן לכמה כיוונים. קרובים ובעיקר רחוקים", אמר בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" איש אקדמיה בכיר מאוד בריאד, המקורב לשלטון הסעודי. "אני מסכים איתך שבפסגה הוא תקף את ישראל חזק. אבל התיק הישראלי, לפי מה שאני מבין, לא נסגר - אלא הורחק. הנושא הישראלי נשאר על סדר היום. שיפור היחסים, לא עכשיו".
נאומו הבוטה של בן סלמאן נגע ישירות בהתנהלות הישראלית, עקב אחרי כוחות צה"ל בעזה, בגדה המערבית, לבנון, סוריה, איראן ואפילו בחלקים מסוימים של עיראק - שצה"ל, לפי הדיווחים, הנחית עליהם מהלומות מהאוויר. החות'ים בתימן לא נזכרו בפסגת ריאד, לא במקרה, בגלל שיקולים סעודיים.
ד"ר מוחמד, סעודי שביקש לא להזדהות בשמו בכלי תקשורת ישראלי, אמר כי המסר של הפסגה החריגה בריאד נועד בעיקר להגיע לוושינגטון. "קודם כל, חשוב לשים לב שהפסגה הזאת נערכת בסעודיה ולא במצרים, שבה שוכנת הליגה הערבית. יורש העצר הסעודי תופס פיקוד, ולנשיא א-סיסי אין ברירה אלא להרכין ראש, לעלות על מטוס ולנחות אצל בן סלמאן כשהוא מסתיר את תסכוליו הקשים ממחטף מקומה של מצרים כמנהיגת העולם הערבי", אמר.
"סיבוב חד, אבל זהיר"
פרופ' פריד, סעודי שביקש גם הוא לא להזדהות בשמו המלא בשל המורכבות, העריך כי לא מדובר בשלום חזק ואמיתי בין סעודיה לאיראן, בצל ההתקפות על ישראל והמהלכים שנרקמים בין טהרן לריאד. "בהחלט יש כאן סיבוב חד, שהתחיל עם פתיחת השגרירויות בטהרן וריאד, ונמשך בלי להיעצר. זה מסוכן, אבל שני הצדדים יודעים להיזהר".
"יכול בהחלט להיות", הוא מעלה השערה, "שהסעודים יביאו לנשיא החדש בוושינגטון (דונלד טראמפ שייכנס ב-20 בינואר - ס"פ) הצעה שנועדה לקרב בין וושינגטון לטהרן. היועצים הבכירים משני הצדדים יודעים בדיוק איפה נמצאות נקודות התורפה. האמריקנים לא מורידים עיניים מהמרוץ האיראני להתקדם בתוכניות הגרעין. ומנגד, השליט חמינאי וצוותו הבכיר, ומשמרות המהפכה, יודעים לנגן על עצבי הממשל הנוכחי בוושינגטון".
להערכת ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, "הסעודים רוצים התקרבות אינסטרומנטלית לאיראן כדי לנסות להישאר מחוץ לקו האש - כי הם צופים שבחודשים הקרובים, עוד לפני שטראמפ ייכנס לבית הלבן, תהיה התלקחות איראנית-ישראלית - והם רוצים להישאר מחוץ לקו האש. ההתבטאויות הפרו-איראניות נועדו לשרת את המטרה הזו, להראות לאיראנים שאינם בנורמליזציה עם ישראל והתקיפה שלה באיראן לא לרוחם - ויש כאן בהחלט פיוס עם איראן".
"חשוב לשים לב שהאמריקנים כבר לא משמיעים ביקורת על ענייני פנים בסעודיה או זכויות אדם. והדבר הכי חשוב לסעודים הוא שמבחינתם טראמפ יכול ומסוגל ללחוץ על נתניהו לסיים את המלחמה מהר - בעזה ובלבנון - ויכול ללחוץ עליו להתקדם בנושא הפלסטיני. וזאת, מבחינת הסעודים, פסאדה של התקדמות לשתי מדינות".
בן סלמאן של היום, חשוב לציין, הוא כבר לא השליט בפועל של סעודיה לפני ארבע שנים. הוא צבר מאז כוח ומנהיגות, עמדותיו ברורות יותר, ועדיין - הוא מלכסן עין חשדנית כלפי איראן. טראמפ הבטיח כי כשייכנס לבית הלבן יפסיק את המלחמות. סעודיה, ואחריה מצרים, ירדן ולבנון, ממתינות לחילופי הממשל בוושינגטון ודורשות אמברגו נשק אמריקני על ישראל כדי לעצור את המשך הלחימה מהצד הישראלי.
על חיזבאללה לא דיברו בפסגה. גם חמאס נדחק. יורש העצר הסעודי, כך או כך, נערך לעבוד עם הנשיא טראמפ, ודואג להציג תמונה קשה כדי "לעצור את כל המלחמות".