מושל מחוז לוהנסק במזרח אוקראינה דיווח היום (ב') שהצבא האוקראיני הפציץ בסיס שמשמש שכירי חרב של "וגנר", החברה הצבאית-פרטית שנאשמת כבר שנים בשיתוף פעולה עם הקרמלין. סרהי חיידאי, מושל לוהנסק שבחבל דונבאס, דיווח שבמתקפה "הושמד" הבסיס של אנשי "וגנר".
לפי חיידאי, המתקפה הייתה אתמול בעיירה פופסנה, שסמוכה לעיר סברודונצק. כל מחוז לוהנסק נמצא כעת תחת כיבוש רוסי. מספר הנפגעים והיקף הנזק במתקפה על הבסיס אינם ידועים.
"וגנר" הוקמה ב-2014, במהלך המלחמה במזרח אוקראינה, ורבים מאנשיה הם יוצאי הצבא הרוסי. ב-2014 נשלחו אנשיה לחצי האי קרים ולחבל דונבאס - מעוז הבדלנים הפרו-רוסים. במערב טוענים שבשנים האחרונות שולחת "וגנר" שכירי חרב למדינות ברחבי העולם כדי להילחם למען האינטרסים של הקרמלין. בין השאר נשלחו אנשי "וגנר" לסוריה, לוב, מאלי והרפובליקה של מרכז אפריקה.
במערב מעריכים שאחד הבעלים של קבוצת "וגנר" הוא איש העסקים יבגני פריגוז'ין, שבעבר עמד בראש חברת קייטרינג שעבדה עם הקרמלין - וכך קיבל את הכינוי "השף של פוטין". כמו מקורבים אחרים לוולדימיר פוטין ולצמרת השלטון הרוסי, גם פריגוז'ין נענש על-ידי המערב בסנקציות בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. פריגוז'ין, כמו הקרמלין, מכחיש כל קשר ל"וגנר".
בתחילת המלחמה דיווח "הטיימס" הלונדוני שמאות שכירי חרב של "וגנר" טסו מאפריקה לקייב לפני הפלישה ב-24 בפברואר, במטרה לערער את היציבות באוקראינה. לפי הדיווח, אחת המשימות שלהם הייתה לרצוח את הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ובכירים אחרים בממשלה שלו.
בנוסף לדיווח על הפצצת הבסיס של "וגנר" במחוז לוהנסק, דיווחה היום אוקראינה על מטחים ארטילריים כבדים ליישובים במחוז דונייצק - שיחד עם לוהנסק מרכיב את חבל דונבאס. רוסיה משקיעה בחודשים האחרונים מאמצים גדולים כדי לכבוש את דונייצק וכך לשלוט בחבל דונבאס כולו. אוקראינה טוענת שכוחותיה הצליחו להדוף את מתקפות רוסיות ביישובים רבים באזור.
הרשויות האוקראיניות הודיעו שלפחות שלושה אזרחים נהרגו ועוד 13 נפצעו במטחים הארטילריים בדונייצק. עשרות בנייני מגורים נפגעו, ובנוסף נגרם נזק לתשתיות אזרחיות. הצבא הרוסי תקף גם את חרקוב בצפון-מזרח אוקראינה - העיר השנייה בגודלה במדינה. 7 נפצעו בהפגזות בעיר.
בתוך כך, הערב הועמדו לדין חמישה אזרחים זרים שהתנדבו לכוחות האוקראיניים, ונפלו בשבי הרוסי במהלך המלחמה. לפי בית משפט של הבדלנים הפרו-רוסים בדונייצק שהחמישה הם שכירי חרב זרים, וייתכן שעל שלושה מהם – אזרחי בריטניה, קרואטיה, ושבדיה – ייגזר עונש מוות.
הרשויות בדונייצק גזרו בחודש יוני עונשי מוות על שני בריטים וגבר מרוקאי שנפלו בשבי, וקבעו שגם הם שכירי חרב זרים. ממשלות מסרבות לנהל משא ומתן על מצב השבויים עם "הרפובליקה העממית בדונייצק" שהקימו הבדלנים במחוז. הקהילה הבינלאומית עדיין מתייחסת ל"רפובליקה" בדונייצק, וכן ל"רפובליקה העממית" של הבדלנים בלוהנסק, כחלק מאוקראינה.
אחר הצהריים דיווחה המשטרה במחוז אודסה ששלושה אזרחים נהרגו ושניים נפצעו בפיצוץ אתמול בים השחור, בזמן שהחמישה שחו בחוף הים. הקבוצה עבדה באתר בנייה, התעלמה מהמחסומים ומתמרורי האזהרה ונכנסה לים בעיר בילחורוד-דניסטרובסקי. "כתוצאה מפיצוץ במים של חפץ לא ידוע נהרגו שלושה גברים בני 25, 32 ו-53", אמרה המשטרה. היא הוסיפה שגבר ואישה נפצעו בפיצוץ.
הרשויות באוקראינה סגרו את חופי הרחצה בגלל מוקשים ימיים ופגזים שיורה הצבא הרוסי לחופים. גם צבא אוקראינה הטמין מוקשים לאורך החוף, כדי לסכל מתקפות של חיל הים הרוסי. אוקראינה חסמה את הכניסה לחופים, והזהירה את אזרחיה. "אנחנו מדגישים שוב: הרחצה במאגרי המים במחוז אודסה אסורה ומסוכנת", אמרה המשטרה באודסה. "החופים באזור מוגנים ומצוידים במכשירי נפץ".
בימים האחרונים הביעו באו"ם ובמדינות במערב חשש מאסון גרעיני בעקבות הלחימה בקרבת תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה באוקראינה - שנמצאת תחת כיבוש רוסי מתחילת המלחמה. היום הבטיחה רוסיה לעשות "כל דבר הכרחי" כדי לאפשר למומחים מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לבקר בתחנת הכוח הגרעינית, אחרי שסבא"א הזהירה שהמשך הלחימה תביא לאסון.
מומחים חוששים שהלחימה בתחנה - והירי לעברה - יגרמו נזק לכורים בתחנה ולמאגרי הדלק שלה. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא להקים אזור מפורז מסביב לתחנה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי איים שהחיילים הרוסים שיורים על התחנה הגרעינית הגדולה באירופה – או מתבצרים בתוכה ויורים ממנה על האוקראינים – יהפכו ל"מטרה מיוחדת" עבור הכוחות האוקראיניים.
"הרוסים חושבים שהם יכולים לכפות על העולם לציית לתנאים שלהם באמצעות הפגזת תחנת הכוח זפוריז'יה", כתב בטוויטר אנדריי ירמאק, ראש הסגר של זלנסקי. "זה לא יקרה. במקום, הצבא שלנו יעניש אותם באמצעות מכות חזקות ומדויקות על נקודות התורפה".
בהתייחסות למצב הכוחות בשטח אמר היום פוטין שהוא משוכנע שהכוחות הרוסיים בדונבאס יעמדו במשימתם. "צעד אחר צעד הם משחררים את אדמת דונבאס", הצהיר. הנשיא נאם באירוע "צבא 2022" בפרברי מוסקבה, שנועד להציג לראווה את הנשק של הצבא הרוסי, והודה לבעלות בריתה של מוסקבה שממשיכות לתמוך בה גם במהלך המלחמה. "אנחנו מאוד מעריכים את העובדה שיש לנו הרבה בעלות ברית ושותפות בכמה יבשות". פוטין לא נקב בשם של מדינה כלשהי, אך ציין שרוסיה מעריכה את היחסים ההיסטוריים והאיתנים שלה עם מדינות "אמריקה הלטינית, אסיה ואפריקה".
הנשיא הרוסי הצהיר היום שמוסקבה מוכנה לספק כלי נשק מתקדמים לבעלות הברית שלה - ומוכנה גם לאמן חיילים של בעלות הברית שלה ולהזמין אותם לתרגילים צבאיים משותפים. "אנחנו מוכנים להציע לבעלות הברית שלנו את סוגי הנשק המודרניים ביותר, מנשק קל, רכבים משוריינים וארטילריה ועד מטוסי קרב ומלט"ים. כמעט בכולם נעשה שימוש יותר מפעם אחת במבצעים בקרב", אמר פוטין בפתיחת הטקס של כנס "צבא-2022" בפרברי מוסקבה. הוא הוסיף שהנשק הרוסי ידוע בזכות "האמינות והאיכות שלו, והכי חשוב – היעילות הגבוהה".