ברצועת עזה חוששים מהשלכות ביטול ההסכם בין ישראל לסוכנות הסעד לפליטים פלסטינים (אונר"א), ופועלים בשעות האחרונות במטרה למצוא אלטרנטיבות או למנוע מהמהלך להתקיים. "יש כאוס והאוכל אזל כמעט לחלוטין. מה נעשה עכשיו? נמות מרעב?", אמר אחד העקורים בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה. דובר אונר"א, עדנאן אבו חסנה, הוסיף: "אין תחליף לפעילות הסוכנות".
בשיחה עם ynet הסביר אבו חסנה כי בשנה האחרונה ניסו להכניס עמותות וארגונים אחרים במקום אונר"א, אך לדבריו, "מדובר על ארגונים קטנים - שלא יכולים להחליף מוסד ענק כמו אונר"א, שיש לו 13 אלף עובדים ומאות מתחמים. מבחינה לוגיסטית, אף אחד לא יכול להיות תחליף לאונר"א, לכן כעת יהיה כאוס".
מנתוני מתאם פעולות הממשלה בשטחים עולה כי בשטח העזתי עדיין ממתינות לאיסוף כ-600 משאיות סיוע. אי-עמידה בקצב החלוקה שלהן והמחסור הגדול בכוח אדם ברצועת עזה, לא מבשרים טובות עבור העקורים. כפי שהציג דובר אונר"א, במהלך השנה פעלו ברצועה ארגוני סיוע רבים, אך לאור העובדה שמדובר בארגונים קטנים הם לא הצליחו לעמוד בקצב.
אחד מאותם ארגונים הוא "א-סהם א-שהם", שבו עובדים אנשיו של מוחמד דחלאן, אך ברצועת עזה נשמעת ביקורת רבה כלפי הארגון. "הם עושים אפליות בחלוקת הסיוע והציוד הרפואי" אמר אחד העקורים ברצועה.
בתגובה לטענות אונר"א על כך שאין לסוכנות תחליף ברצועת עזה, אמר שר החוץ ישראל כ"ץ כי "כבר כיום יש תחליפים לאונר"א. יש גורמי סיוע בינלאומיים אחרים שאינם נגועים בפעילות טרור". הוא הדגיש כי ישראל "מחויבת לדין הבינלאומי ותמשיך לכבדו, תוך שמירה על ביטחון אזרחיה", והוסיף: "למרות שהועברו לאו"ם אינספור ראיות המעידות כי עובדי אונר"א השתתפו בטבח 7 באוקטובר ורבים מהם הם מחבלי חמאס - האו"ם התעלם ולא עשה דבר".
גם ברשות הפלסטינית הביעו דאגה מהמצב, והדובר הנשיאותי נביל אבו רדינה, האשים את ישראל כי היא "מזלזלת בכל הנורמות הבינלאומיות, האמנות, ההחלטות והמשפט ההומניטרי הבינלאומי". לדבריו, "ישראל ממשיכה לצאת נגד אונר"א - כדי לחסל את סוגיית הפליטים, לבטל את זכות השיבה ולחסום את פעילותה ותפקידה. על העולם לנקוט בצעדים רציניים וקונקרטיים בשטח נגד ישראל. ההחלטה של ממשלת ישראל מסוכנת מאוד".
אך בינתיים, לפחות לפי האתר הרשמי של אונר"א, הסוכנות צפויה להמשיך לפעול ברצועת עזה ולספק שירותים לפליטים פלסטינים "עד שיימצא פתרון צודק ומתמשך למצוקתם". לדברי הסוכנות, האחריות לסייע במציאת פתרון זה - מוטלת על הקהילה הבינלאומית.
בשבוע שעבר פנה בנושא מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, יממה לאחר אישור החקיקה בכנסת, וכתב לו כי ההשלכות יכולות להיות "הרסניות", כלשונו. "החוקים עלולים למנוע מאונר"א להמשיך בעבודתה החיונית בשטח הפלסטיני הכבוש, הכולל את הגדה המערבית, מזרח ירושלים ועזה, ולגרום להשלכות הרסניות עבור הפליטים הפלסטינים, בהתחשב בכך שאין כיום חלופה ריאלית שיכולה לספק את השירותים והסיוע הנדרשים", כתב גוטרש בין השאר.
מזכ"ל האו"ם ציין במכתבו כי "חובות ישראל לפי הדין הבינלאומי" לאפשר לאונר"א להמשיך לפעול בשטחים, וגם במזרח ירושלים. "על פי ההחלטות והדעות של גופי האו"ם המרכזיים המוסמכים, האו"ם רואה בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים, ובעזה חלק מהשטח הפלסטיני הכבוש, ואין לישראל זכות לריבונות או להפעלת סמכויות ריבוניות על שטחים אלה", כתב לראש הממשלה.