התקשורת העולמית ממשיכה היום (ג') לעקוב בזעזוע אחרי העדויות קורעות הלב המגיעות ממתקפת הטרור הרצחנית של חמאס בדרום. ככל שעוברות השעות הולך ומתברר כי בין הנרצחים, החטופים והנעדרים יש המוני אזרחים זרים, שחלקם היו מבקרים מחו"ל ואחרים הם ישראלים בעלי אזרחות כפולה. העובדה הזו רק מגבירה את העיסוק הבינלאומי במתרחש בארץ, שהוא ממילא נרחב באופן חסר תקדים מאז החל מסע ההרג בשבת.
העובדה שעשרות מבין הנפגעים והחטופים במתקפת הטרור הם אזרחים זרים צפויה להוביל מדינות זרות להפעיל לחץ בינלאומי על חמאס לשחררם, אך קשה לומר עד כמה הוא יוכל להועיל. אחרי חטיפת גלעד שליט, למשל, ניסתה צרפת במשך שנים להביא לשחרורו, אך בלי הצלחה.
ארה"ב הודיעה כי לפחות 11 מאזרחיה נרצחו במתקפת הטרור, וכי אזרחים אמריקנים אחרים מוגדרים נעדרים. אחד הנעדרים הוא הרש גולדברג-פולין, ישראלי אמריקני שנולד בקליפורניה והשלים השנה את שירותו בצה"ל.
בבריטניה אמר גורם רשמי ל-BBC כי החשש הוא שיותר מ-10 בריטים נרצחו במתקפה או נעדרים. אחד מהם הוא חייל צה"ל נתנאל יאנג, ובבית הספר שבו למד בצפון לונדון מסרו כי הם "מרוסקים" מהידיעה על מותו. באותו בית הספר למד גם ג'ייק מרלו, אחד ממאבטחי המסיבה, שמוגדר נעדר. נעדר אחר הוא הצלם דן דרלינגטון, שלפי BBC משפחתו מעריכה כי הוא אינו בחיים. נרצח בריטי נוסף במתקפה הוא ברנרד כהן, שגדל בגלזגו, סקוטלנד, ובהמשך עבר לישראל והקים בה משפחה.
בפריז הודיעו גורמים רשמיים שלפחות שמונה אזרחים צרפתים נרצחו, נחטפו או מוגדרים "נעדרים". ייתכן שבין החטופים גם צעיר בן 26 מבורדו שבא למסיבת הטבע ברעים. נעדרת אחרת מהפסטיבל היא האזרחית הישראלית-אירית קים דנטי, בת 22.
גרמניה אישרה כי האזרחית הגרמנייה שני לוק נחטפה גם היא מהמסיבה ברעים וכי לא ידוע אם היא חיה: אמה, ריקרדה לוק, זיהתה אותה השבוע כאותה צעירה שנראתה מוטלת ללא תזוזה בחלקו האחורי של טנדר בסרטון שהגיע מעזה, כשהיא מוקפת גברים. הממשלה בברלין מסרה שלהערכתה אזרחים גרמנים נוספים נחטפו על-ידי חמאס – ישראלים בעלי אזרחות כפולה. שלושה ישראלים בעלי אזרחות אוסטרית הוגדרו נכון לאמש נעדרים אף הם, וייתכן שהם נמצאים בין החטופים. גם אזרח רוסי אחד לפחות נהרג, ועוד תשעה נעדרים.
בין הנרצחים, החטופים והנעדרים יש גם עשרות רבות של עובדים זרים וסטודנטים שהגיעו לישראל ממדינות אסיה ואפריקה. תאילנד מסרה כי 18 מאזרחיה נרצחו ולפי הערכות עוד 11 נחטפו לעזה. גם 10 אזרחים נפאלים בין הנרצחים, וממשלתם מסרה כי מדובר בסטודנטים שנסעו לישראל להכשרה בחקלאות. סטודנט אחד מקמבודיה נהרג גם הוא, ושני סטודנטים מתמחים מטנזניה מוגדרים נעדרים. בעקבות דיווחים שגם אזרחים סינים נרצחו במתקפה מסר הבוקר משרד החוץ בבייג'ינג כי הוא ממשיך במאמציו לאמת את המידע הרלוונטי.
בדרום אמריקה, ברזיל מסרה כי שלושה מאזרחיה, בעלי אזרחות כפולה ישראלית-ברזילאית, נעדרים, וכי אזרח ברזילאי נוסף נפצע. ארגנטינה הודיעה כי ארבעה מאזרחיה נרצחו וארבעה נעדרים. פרגוואי, קולומביה, פרו וצ'ילה מסרו כי לכל אחת מהן יש שני אזרחים נעדרים, ומקסיקו מסרה ששניים מאזרחיה נמנים עם החטופים.
הורי החטוף התאילנדי זיהו אותו בתמונות: "אני רוצה את הבן שלי"
בתאילנד הרחוקה סיפרו היום קרובי משפחתם של חלק מהנעדרים התאילנדים על ההמתנה מורטת העצבים למידע על גורל יקיריהם. אביו של נת'פורן אונקאוו, שהגיע לישראל לפני שנתיים כדי לעבוד בחקלאות, סיפר: "שאלתי אותו אז, 'אתה בטוח שאתה רוצה לנסוע למדינה המסוכנת הזו, שבה יש מלחמות כל הזמן?', אבל הוא אמר שהכול בסדר". כעת נת'פורן הוא אחד מ-11 התאילנדים שנלקחו בשבי החמאס, ואביו ממתין ללא שינה לעדכונים עליו בכפר באן נונג סאנג שבצפון המדינה.
אביו ואמו של נת'פורן זיהו אותו בתמונה שהופצה בסוף השבוע ברשתות החברתיות, ושבה נראו בני הערובה יושבים כשידיהם ככל הנראה קשורות. "הוא הלך לשחק כדורגל עם חבר, אז הוא ניתק את הטלפון", סיפרה אמו על השיחה האחרונה איתו, ביום שישי. בקול רועד אמרה: "אני רוצה שהם ישחררו את הבן שלי. אין לי מילים. זה חושך מוחלט. תעזרו לחטופים בהקדם האפשרי. זה הדבר היחיד שאני רוצה לומר לממשלת תאילנד".
נת'פורן הוא המפרנס היחיד של המשפחה: בכל חודש הוא שולח להוריו בין 30 אלף ל-40 אלף באהט (812 עד 1,083 דולר), ובכס הזה הם משלמים את שכר הלימוד של אחותו בת ה-12. הוא אחד מכ-30 אלף תאילנדים שעובדים בישראל, בעיקר בענף החקלאות. אלפים מהם רוצים עכשיו לחזור הביתה.
ממשלת תאילנד הודיעה כי אין לה מידע על מצבם של החטופים, אבל היא עומדת בקשר עם השלטונות בישראל ומקווה שחמאס לא יפגע בהם. כאמור, מלבד 11 בני הערובה התאילנדים, עוד 18 מבני ארצם נרצחו, ותשעה נפצעו.
ר"מ אוסטרליה על האנטישמיות: "אצלנו לא מנהלים שיח כזה"
בתוך כך נמשכות ההפגנות בעד ישראל ונגדה ברחבי העולם. משטרת אוסטרליה הודיעה היום כי פתחה בחקירה נגד משתתפי הפגנה פרו-פלסטינית ליד בית האופרה בסידני, בעקבות סרטונים שבהם נשמעה קבוצה קטנה של מפגינים קוראת קריאות אנטישמיות בהפגנה הזו. ההפגנה, שבה השתתפו כ-1,000 פעילים פרו-פלסטינים, נערכה אתמול, כאשר בית האופרה הואר בצבעי דגל ישראל לאות הזדהות איתה. בסרטונים משם שפרסמה התאחדות יהודי אוסטרליה וששודרו ב"סקיי ניוז" נשמעו מפגינים קוראים "יהודים לגזים". ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבנזי, אמר כי הקריאות הללו מחרידות: "אנחנו מדינה סובלנית ורב-תרבותית", אמר בתגובה. "אני מבין שיש אנשים עם השקפות עמוקות בנוגע לענייני הסכסוך במזרח התיכון, אבל כאן באוסטרליה אנחנו צריכים להתמודד עם השיח הפוליטי בדרך מכבדת".
משטרת ניו סאות' וויילס מסרה שהיא בוחנת את התיעוד כדי לקבוע אם נעברה עבירה פלילית. הארגון שערך את ההפגנה הדגיש כי שמורה לו הזכות למחות על ה"אפרטהייד", כלשונו, של ישראל, אך הדגיש כי לקבוצה קטנה של "משתתפים אנטישמיים נתעבים" שהגיעו לאירוע אין מקום בתנועה: "אנחנו תנועה שפועלת נגד גזענות ונגד קולוניאליזם, ואנחנו מסרבים להיאבק בגזענות באמצעות גזענות", מסר הארגון. "אם אתם אנטישמים, אינכם רצויים בעצרות שלנו ואינכם חלק מתנועתנו. כפי שעשינו היום – נבקש מכם לעזוב ונמשיך לעשות זאת".
בתוך כך, שרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו היום לישיבת חירום על המלחמה. אחרי שאתמול הודיע האיחוד כי בהתחשב באירועים הוא בוחן מחדש את הסיוע שלו לפלסטינים, היום החלו מדינות חשובות באיחוד לצנן את הרעיון להשעות את הסיוע. ממלא מקום שר החוץ של ספרד, חוסה מנואל אלברס, אמר כי ארצו מתנגדת להשעיית הסיוע, וכי במקום זאת סביר להניח שהשטחים הפלסטיניים יזדקקו לסיוע רב יותר בעתיד הקרוב אחרי התגובה הישראלית שתבוא.
"שיתוף הפעולה הזה חייב להימשך – אסור לנו לבלבל בין חמאס, שנמצא ברשימת ארגוני הטרור של האיחוד, לבין האוכלוסייה הפלסטינית, הרשות הפלסטינית או ארגוני האו"ם שפועלים בשטח", אמר אלברס לרדיו הספרדי. גם משרד החוץ בפריז מסר כי צרפת אינה תומכת בהשעיית הסיוע שעוזר ישירות לפלסטינים, וכי הבהיר זאת אתמול לנציבות האירופית, הגוף הבכיר ביותר של האיחוד.